Új Népszabadság: Orbán szerint a világ

AI

A magyar miniszterelnök szerint új világgazdasági rend van, amiben Orbán Viktor óriási lehetőséget lát Magyarország számára.

A magyar miniszterelnök keleti nyitása először Oroszország felé, majd a volt szovjet tagköztársaságok, mai mini diktatúrák, Kazahsztán és Azerbajdzsán felé irányult, miközben igyekezett keresni Kína kegyeit is.

Orbán Viktor, miután Pham Minh Chinh a Vietnámi Szocialista Köztársaság miniszterelnökével találkozott felidézte: “a keleti nyitás politikája abból a gondolatból származott, hogy úgy éreztük, a világ gyorsan át fog alakulni, az erőviszonyok meg fognak változni és Ázsia felemelkedésére valamilyen választ kell adnia Magyarországnak”. 

“Mi abban a reményben fogadtuk most itt a miniszterelnök urat, hogy Vietnam is csatlakozik a Magyarországon sikeres ázsiai országoknak a köréhez, és nemcsak kereskedni fogunk egymással, hanem be fogunk fektetni egymás országaiba, és a kereskedelmünknek a volumenét is jelentősen meg tudjuk majd növelni”

– hangsúlyozta Orbán.

Lefordítom, itt arról van szó, a magyar-vietnami kereskedelmi mérleg 2010 óta a sokszorosára növekedett az ázsiai ország javára, azaz, míg 14 évvel ezelőtt még egy kicsivel nagyobb volt a Vietnamba való kivitel, mint a behozatal, addig 2022-re óriásira nyílt az olló.

A vietnamba való kivitel mintegy ötszörösére, míg az import ötvenszeresére nőt! Ez azt jelenti, hogy 2022-ben 308 milliárd forint értékben érkezett árú Vietnamból, míg az ázsiai ország csak 42 milliárd forint értékben importál magyar termékeket.

Azt illik megjegyezni, hogy a “kis” ázsiai ország 100 millió lakossal rendelkezik, az országot a magas korrupció, a cenzura, a környezetvédelmi problémák és az emberei jogok be nem tartása jellemzi.

“Tájékoztatom a sajtó képviselőit, hogy arra bátorítottam a miniszterelnök urat, hogy támogassa minél nagyobb volumenű és minél szélesebb palettájú vietnami befektetések megjelenését Magyarországon.”

Egyértelmű Orbán szándéka, Kína után Vietnamot is szeretné rávenni magyarországi beruházásokra.

“Hogy ez sikerüljön, erre azért is van jó esélyünk, mert a két nemzetnek a politikai elhelyezkedése a világtérképen nagyon hasonló.”

Ez azért egy pikáns mondat, ami lényegében nem jelent semmit. Orbán szerint “hasonló, bonyolult helyzetben kell mindkettőnknek megtalálni a maga helyét a nemzeti érdekeinek megfelelően a világ térképén”.

Komoly téveszme annyi szent

“Én mondtam a miniszterelnök úrnak, ezt most megismétlem, hogy Vietnam abból él, hogy a háborúit megnyerte, ami tiszteletet ébreszt bennünk. A magyarok meg abból élnek, hogy túlélték a vereségeiket.”

A több szakaszban, közel harminc évig tartó vietnami háború lezárása után nem volt győztes, csak vesztes. Egymillió vietnami katona és kétmillió civil halt meg, az amerikai hadsereg 58 220 katonát veszített el. A Vietnamban harcolt 60 ezer ausztrál katona közül 500 hunyt el.

Az idézet második fele igaz, mi valahogy túléltük a vereségeinket…

Persze Orbán Viktor tudja tetézni a bajt

A magyar miniszterelnök péntek délután a magyar-vietnami üzleti fórumon is felszólalt.

A magyar kormányfő – aki sosem foglalkozik gazdasági ügyekkel -, mégis szívesen osztja az észt a gazdasági szereplők között.

“Mi magyar oldalról azt sikernek látjuk, hogy sikerült a 100 millió dolláros nagyságrendbe emelni a Magyarországról Vietnamba szállított áruk értékét, de azt is megállapítottuk, hogy a Vietnamból Magyarországra érkező áruk volumene és értéke ezt jóval meghaladja”

– ismerte be Orbán.

“Nekünk a középiskolában részletesen kell tanulnunk azt az időszakot, amikor Magyarország függetlenségét az úgynevezett Oszmán Birodalom veszélyeztette, és mi pedig hősiesen próbáltuk védeni Magyarországot. Inkább hősiesen, mint eredményesen, de ez egy másik előadás témája. Védtük, ahogy tudtuk. És az egyik nagyon híres, az egyik nagyon híres várostromról írtak egy regényt, amit minden magyar gyerek olvas. Ez az „Egri csillagok.” A XVI. század közepén vagyunk, túlerőben a támadók, és mi védjük a várat, és akkor a várkapitány összehívja a katonáit, és azt mondja nekik, hogy a vár ereje nem a falakban, hanem a védők lelkében van. És amikor Ön tegnap nekem Vietnam történelméről beszélt, akkor pontosan ez jutott az eszembe, hiszen Önök nagyon fontos háborúkat nyertek meg. És ha az ember a számarányokat nézi, a rendelkezésre álló fegyvereket, eszközöket, akkor az Önök sikerét semmi sem támasztotta alá, egyedül az, hogy Önök kitartottak a függetlenségük, a saját hazájuk és a saját kultúrájuk mellett.”

A magyar miniszterelnök nem állt meg a szerinte történelmi párhuzam felvázolásánál. Hosszas fejtegetésbe kezdett, hogy mi a magyar felfedezés a világban…

“…nem tudnák elütni az unalmukat a Rubik-kockával, hogyha mi, magyarok azt nem találtuk volna föl. Vagy az egész emberiség még mindig az ujjával vagy lúdtollal írna, hogyha Mr. Bíró, aki egy magyar ember volt, nem találja fel a golyóstollat. Vagy nem lenne számítógéprendszer, hogyha Neumann, a számítógép atyja az első számítógépet nem alkotta volna meg. És fájdalom, de még a derék olaszok is csak forralt vízzel tudnák inni a kávét, hogyha egy Illy Ferenc nevű magyar mérnök – olasz hadifogságban – nem fedezi föl a kávéfőző gépet, ami mind a mai napig az eszpresszó-előállítás legfontosabb mérnöki találmánya.”

Obán Viktor az üzleti fórumon azt is elárulta, mi a gyengeségünk

“Ugyan a magyar gazdaság exportteljesítménye a GDP-nknek a 85 százaléka. De azt is tudni kell, hogy sajnos ennek az exportnak egy tekintélyes része nem igazán a hozzáadott értékből származik. Tehát nekünk növelnünk kell a magyar gazdaságon belül az olyan beruházások arányát, amelyek olyan tevékenységet hoznak Magyarországra, ahol mi hozzáadott értéket is elő tudunk állítani, és utána ott közösen tudunk exportálni.”

Ez egyértelmű beismerése az összeszerelő országnak, ami a jövőben sem fog lényegesen változni.

Forrás: Új Népszabadság

2026. január elseje után a pedagógusok átlagfizetése 800 ezer forint lesz