2026. január elseje után a pedagógusok átlagfizetése 800 ezer forint lesz

ORbán
Orbán Viktor miniszterelnök nemzetközi sajtótájékoztatót tart a Kormányinfó keretében a Karmelita kolostorban. Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien CherKicsit megkésve ér a pedagógusokhoz a magyar állam karácsonyi ajándéka, ugyanis a január elsején megemelt fizetéseket, majd csak február elején kapják meg a tanárok.

Orbán Viktor csütörtöki nemzetközi sajtótájékoztatóján bejelentette: hároméves bérfejlesztési program indulhat a tanároknak és az óvónőknek, januártól várhatóan 32,2 százalékkal emelkedik a pedagógusok átlagjövedelme.

Orbán Viktor úgy fogalmazott: “ha a feltételek teljesülnek, és ehhez közel vagyunk, akkor egy hároméves bérfejlesztési programot is meg tudunk indítani a tanárok és az óvónők esetében.”


Kérdésre válaszolva elmondta: a pedagógusbéremeléshez “egy jogi aktus még hiányzik”, Magyarországnak kapnia kell Brüsszelből egy levelet, amely biztosítja a kormányt, hogy a béremelés bizonyos százalékát Brüsszel ki fogja fizetni. Ha a levél megérkezik, a kormánynak kész terve van, hogy mit fog tenni.

A programban 2024. január 1-jétől – vagyis a februári fizetésekben látható módon – 32,2 százalékos béremelést akar a kormány végrehajtani. “Ennél kisebb mértékű, de jelentősebb” emelés lesz 2025. és 2026. január 1-jétől – tette hozzá.

A béremelési program végén a pedagógusok átlagfizetése 800 ezer forint lesz – mondta.

Megjegyezte: az említett bérek átlagok, a teljesítmény és a földrajzi elhelyezkedés alapján lesznek majd különbségek.

Forrás: MTI

Orbán Viktor: reális célkitűzés, hogy 2024-ben meginduljon a gazdasági növekedés