Új mentőállomást avattak Győrben

mentőállomás
Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára (k), Nyul Zoltán, az Építési és Közlekedési Minisztérium magasépítésért felelős helyettes államtitkára (j10), Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) főigazgatója (j11), Dézsi Csaba András (Fidesz-KDNP) polgármester (b11), Haness János, az OMSZ regionális igazgatója (b13), Kara Ákos (j13) és Simon Róbert Balázs (j12) fideszes országgyűlési képviselők, valamint Győrfi Pál, az OMSZ szóvivője (b2) az OMSZ új, győri mentőállomásának átadásán. Fotó: MTI/Krizsán Csaba

A kormány elkötelezett a mentők anyagi megbecsülése és munkakörülményeik javítása mellett – jelentette ki Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára hétfőn az Országos Mentőszolgálat új, győri mentőállomásának avatásán.

Az államtitkár elmondta, hogy mindezt a 2010 óta tartó fejlesztési program is igazolja, amelynek a béremelés is része. Utóbbi következő üteme márciusban valósul meg – emlékeztetett. 

A másik eleme egy infrastrukturális fejlesztési program, amelynek részeként 107 mentőállomást újítottak fel, 35-öt építettek és lecseréltek ezer mentőautót – folytatta, hozzátéve: a mentőautók átlagéletkora már kevesebb mint öt év. 

Az államtitkár kiemelte: a 2010 óta tartó intézkedések hozzájárultak ahhoz, hogy a mentők megbecsülve érezzék magukat, hogy azt érezzék, a munkájuk az egész társadalom és a kormány számára is kiemelten fontos. 

Nyul Zoltán, az Építési és Közlekedési Minisztérium magasépítésért felelős helyettes államtitkára arról beszélt: az új mentőállomás alkalmas arra, hogy mintája legyen a jövőbeni hasonló projekteknek.

Hozzátette: a magasépítési beruházásoknál arra törekszenek, hogy funkcionális, gazdaságossági és esztétikai értelemben is maradandót alkossanak, hogy olyan környezet alakuljon ki, amely maximálisan szolgálja a benne dolgozók tevékenységét. 

Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója elmondta, hogy az új létesítmény a világ legmodernebb mentőállomásának számít, nemcsak Győrt, hanem a térséget is ellátja.

Az épületkomplexum tíz mentőegységnek ad helyet, ahol a kivonuláshoz szükséges helyiségek mellett kialakítottak egyebek mellett közösségi tereket, pihenésre és rekreációra alkalmas szobákat, oktatótermet és szervizt. Emellett a fenntarthatóságot biztosító fejlesztési elemeket is beépítettek. Példaként említette a napelemes rendszert és az elektromos autótöltőt. 

A mintegy 3,8 milliárd forint kormányzati támogatásból megépített mentőállomás kiváló helyen épült meg, mert a kórház pár száz méterre található, közel vannak a lakótelepek és az autópálya is. 

Dézsi Csaba András polgármester (Fidesz-KDNP) ezt azzal egészítette ki: a mentőállomás elhelyezkedése várhatóan csökkenteni fogja a mentők kiérkezési idejét. 

Hozzátette: a győriek számára a biztonság a legfontosabb, ezért polgármesteri ciklusának elején a közbiztonságot próbálták javítani azzal, hogy létrehozták a városrendészetet. Ezt követően a kórházon belül alakították ki az ügyeleti rendszert, majd felújították a tűzoltóállomást. Hangsúlyozta: az új mentőállomás megépítése is fokozza a győriek biztonságát.

(MTI)

Ők lettek az ország kedvenc fiatal gyermekorvosai