Tündérkert! Október 13-án debütál a magyar Trónok harca történelmi sorozat a Dunán

Szamosi Zsófia
A Báthory Erzsébetet alakító Szamosi Zsófia a Tündérkert történelmi filmsorozat első két részének sajtóbemutatóján a Corvin Moziban. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Rengeteg szerelmet, szenvedélyt, csatát, hatalmi harcot, árulást és hűséget ígér egy viharvert történelmi időszakban a Tündérkert; a Móricz Zsigmond Erdély-trilógiájának első kötete alapján készült 8 részes filmsorozat október 13-án, pénteken 21 órakor dupla epizóddal debütál a Dunán.

A XVII. századi Erdélyben játszódó fordulatos történelmi filmsorozathoz Móricz Zsigmond azonos című művét vették alapul – hangsúlyozta az MTI-nek Helmeczy Dorottya producer az első két rész szerdai sajtóbemutatója után. 

 Mint mondta, voltak olyan szálak a regényből, amelyeket elengedtek, és a női karakterek is nagyobb hangsúlyt kaptak a sorozatban, mint Móricz művében.

A történetből kiderül, hogy a fiatal Báthory Gábor miként kormányozza a fejedelemséget, milyen döntéseket hoz, hogy megtartsa a hatalmát és Erdélyt megerősítse. Bethlen Gábor, a másik főszereplő, aki idősebb, higgadt politikus; kettőjük kapcsolata viszi előre a sorozatot – hangsúlyozta a producer, hozzátéve, hogy Báthory Erzsébet, akit Szamosi Zsófia alakít, szintén jelentős szereppel bír a cselekményben. A történet végigkíséri a grófnő titkát – magyarázta a producer, aki szerint a sorozat epizódjai egyre mélyebbre mennek az emberi drámákban, az utolsó részben pedig egy váratlan fordulat várja majd a nézőket.

Helmeczy Dorottya szerint a nők helyzete nagyon nehéz volt a 17. században, sokkal erőteljesebbnek, ügyesebbnek kellett lenniük akkoriban, hogy érvényesülni tudjanak és megállják a helyüket. A producer szerint sok hasonlóságot mutat a történet a mai korral. 

Helmeczy Dorottya mesének nevezte a Tündérkertet

“A sok cselszövés és ármány, valamint a szép látványvilág miatt olyan mintha mesében helyeznénk el fontos döntéseket”

– magyarázta

Kitért arra is, hogy a sorozatban nincs sok csatajelenet, a szereplők viszonyrendszere határozza meg a cselekményt. A producer kiemelte: erős vizuális hátteret kapott az alkotás, fontos szerepe van a jelmezeknek és a helyszíneknek.  

Tündérkert
A Tündérkert történelmi filmsorozat alkotói az első két rész sajtóbemutatója után a Corvin Moziban. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A producer szerint a Tündérkert “közönségfilm”, amely az idősebb generációk számára is izgalmas szórakozást nyújt, a tinédzserek pedig fordulatos sorozaton keresztül ismerhetik meg a magyar történelmet.  

Helmeczy Dorottya elmondta azt is, hogy terveik között szerepel a trilógia másik két kötete – A nagy fejedelem és A nap árnyéka – megfilmesítése is. 

A fordulatos történelmi filmsorozat a Nemzeti Filmintézet támogatásával, a Megafilm Service és a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) koprodukciójában készült.

Helmeczy Dorottya producer a forgatókönyvről elmondta: először arról hoztak döntést, hogy a regény cselekményszálaiból melyeket használják fel, hogy a történet követhető, “az egész képlet” érthető legyen. Ilyenkor össze kell vonni szereplőket, cselekményeket, megkeresni a történet súlypontjait, ez többéves fejlesztési folyamat – tette hozzá.

Elmondta: előkészülettel és utómunkával együtt két évig tartott a sorozat létrehozása, a forgatás 95 napos volt.

A producer a jelmezekről elmondta: sokat adtak a szépségre

Éppen azért, mert a sorozatban kíméletlen dolgok történnek, túlzóan szép csomagolást adtak neki. A látvány nem mindig korhű, sokszor dramaturgiai célt szolgál egy-egy helyszín vagy ruha. Példaként említette, hogy Báthoryéknak a sárkány volt az emblémája, a Bethlen-családnak a hattyú, ezek a szimbólumok mindenütt megjelennek a sorozatban. “Sok ilyen szimbóluma van a sorozatnak, amitől belecsöppenünk egy brutális mesevilágba” – tette hozzá.

Katona Péter Dániel
A Báthory Gábor szerepét alakító Katona Péter Dániel a Tündérkert történelmi filmsorozat első két részének sajtóbemutatóján a Corvin Moziban. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A színészek kiválasztása hosszú hónapokat vett igénybe. A sorozatban 72 színész vesz részt, zseniálisan játszanak – tette hozzá, kiemelve, hogy a Báthory Gábort alakító Katona Péter Dániel tévedhetetlen, annyira hiteles, úgy viszi a hátán a sorozatot, ahogy nagy világsikereknél látható. Az ő castingja volt a legnagyobb tét – emelte ki a producer.

Az első dupla epizód után a sorozat további részei péntek esténként láthatók

Helmeczy Dorottya szólt arról, hogy a trilógia másik két kötete – A nagy fejedelem és A nap árnyéka – megfilmesítését is tervezik. Arról beszélt, hogy amíg ez a szenvedélyek nyolc epizódja, és az látható, hogy a döntések milyen következményekkel járnak, utána következik Bethlen időszaka, ami arról szól már, hogy egy pici ország, nehéz helyzetben hogyan marad talpon, olyan politikai meccsekkel, amelyeket szinte lehetetlennek érzünk. Nem működik Báthory Gábor története Bethlen Gábor története nélkül – mondta, hangsúlyozva: mindenképpen folytatni szeretnék a sorozatot.

Az október 13-án debütáló első két részt követően másnap, október 14-én 16 óra 30 perckor a sorozat kulisszatitkaiba is betekintést nyerhet a közönség a Hogy készült a Tündérkert? című werkfilmből. Kiderül például, hogy milyen instrukciókat adott a rendező, hogyan oldották meg a kaszkadőrök a legveszélyesebb feladatokat, hogyan készültek az élethű maszkok és véres sebhelyek, és mit csináltak a színészek két felvétel között a forgatás alatt.

A Báthory Gábor szerepét alakító Katona Péter Dániel mellett Bethlen Gábort Bokor Barna játssza.

A Tündérkert női karaktereit többek között Szamosi Zsófia, Szőke Abigél, Dobos Evelin, Gáspár Kata, Balsai Móni, Parti Nóra és Éder Enikő alakítják, mellettük a főbb szerepekben Kálloy Molnár Péter, Rajkai Zoltán, Pataki Ferenc, Lukács Dániel, Pál D. Attila, Dimény Levente, Henn János és Németh B. Kristóf is látható.

A Tündérkert producere Helmeczy Dorottya mellett Kálomista Gábor.

A sorozatot Madarász Isti rendezte, a vezető író Bereményi Géza és Tasnádi István. A forgatókönyvek végleges verziójának írója Horváth András Dezső, az operatőr Garai Gábor, a vágó Rumbold László, a látványtervező Pintér Réka, a jelmeztervező Zelenka Nóra, a zeneszerző ifj. Balogh Ferenc, a gyártásvezető Endrődy Balázs, míg történész szakértőként Oborni Teréz vett részt a munkában.

Madarász Isti: Nehéz volt dönteni Báthory Gábor karakteréről

(MTI)

Michael Mansfield: Az elátkozott völgy