Szoboszlai Dominik és Nagy Zsolt szerzett gólt Koszovó ellen

Lang Ádám
Lang Ádám (j) és a koszovói Vedat Muriqi a Magyarország - Koszovó barátságos labdarúgó-mérkőzésen a Puskás Arénában 2024. március 26-án. Fotó: MTI/Illyés Tibor

A nyári Európa-bajnokságra készülő magyar labdarúgó-válogatott 2-0-ra legyőzte kedden a vendég koszovói csapatot a Puskás Arénában rendezett barátságos mérkőzésen.

A magyarok jól kezdték a mérkőzést, azonban a kulcspasszok nem sikerültek a támadó harmadban, így nagyobb helyzet nem alakult ki a koszovói kapu előtt. Tíz perc elteltével felbátorodtak a vendégek, Zhegrova például legalább három-négy embert kicselezve játszotta magát tisztára, majd alig tévesztette el a jobb felső sarkot. 

Többnyire mezőnyben zajlott a játék, a nemzeti együttes ebben az összeállításban – hét helyen változott a pénteki kezdő tizenegy – támadásban mindenképpen, de helyenként védekezésben is összeszokatlannak tűnt. Szoboszlai kifejezetten sokat jött hátra labdáért, de így sem sikerült rendszeresen a rivális büntetőterületéig eljutni. A hatékonyság hiányát az jelezte a legjobban, hogy a szünetig egyetlen kaput eltaláló kísérlete sem volt Marco Rossi tanítványainak.

A magyar szakvezető a félidőben hármas cserével próbálta frissíteni a csapatát, amely jobban is kezdte a második játékrészt, Bolla lövését a koszovói kapus a keresztléc alól tolta ki. 

A jobb játéknak hamar meglett az eredménye, mivel Szoboszlai Dominik a törökök után a koszovóiak ellen is betalált, ezt követően pedig a közönség kórusban skandálta a csapatkapitány nevét. 

58. perc: Bolla labdaszerzése után indította Schäfert, aki a jobb oldalon lefutott az alapvonalig, onnan játszott vissza Szoboszlaihoz, az ő 10 méteres lövése pedig egy koszovói védőről vágódott a bal alsó sarokba (1-0).

A második félidőben a koszovóiak már semmiféle veszélyt nem jelentettek Dibusz kapujára, támadásban is hatékonyabbá vált a magyar együttes, amely a hajrában Nagy Zsolt találatával végleg eldöntötte az összecsapást, és így két, kapott gól nélküli győzelemmel kezdte a 2024-es esztendőt.

86. perc: az előre húzódó Lang kapott labdát a 16-os előterében, de lövés helyett nagyszerűen szolgálta ki az ötös bal sarkánál üresen hagyott Nagy Zsoltot, aki a kapu jobb oldalába lőtt (2-0).

A csereként beálló Mocsi Attila személyében újoncot avatott Marco Rossi, aki 61. mérkőzésével utolérte a szövetségi kapitányok rangsorának harmadik helyén Mészöly Kálmánt.

A magyarok immár 14 találkozó óta veretlenek, ilyen hosszú sorozatra legutóbb a legendás Aranycsapat volt képes az 1954-ben elveszített berni világbajnoki döntő után. Puskásék akkor 18 összecsapáson nem találtak legyőzőre.

A nemzeti együttes legközelebb – már a közevetlen Eb-felkészülés jegyében – június 4-én az írek vendégeként lép pályára a dublini Aviva Stadionban.

Magyarország – Koszovó 2-0 (0-0)
Puskás Aréna, 60 ezer néző, v.: Ovidiu Hategan (román)
Gól: Szoboszlai (58.), Nagy Zs. (86.)
Magyarország: Dibusz – Lang, Dárdai M., Szalai A. – Bolla (Nego, 68.), Nagy Á. (Schäfer, 46.), Styles (Vancsa, 85.), Nagy Zs. (Mocsi, 88.) – Gazdag (Kleinheisler, 46.), Szoboszlai – Ádám (Varga B., 46.)
Koszovó: Muric – Vojvoda, Am. Rrahmani, Aliti, Rrudhani (Hadergjonaj, 71.) – Idrizi (Loshaj, 83.), Muslija (Celina, 65.), Berisha (Al. Rrahmani, 83.) – Zhegrova (Bytyqi, 65.), Muriqi (Rashani, 65.), Rashica.

(MTI)

Szoboszlai Dominik értékesített büntetőjével nyert a magyar labdarúgó-válogatott