Szoboszlai: az a legfontosabb, hogy kapott gól nélkül nyertünk

Szoboszlai
Szoboszlai Dominik gólöröme a Magyarország - Koszovó barátságos labdarúgó-mérkőzésen a Puskás Arénában. Fotó: MTI/Illyés Tibor

Szoboszlai Dominik, a nyári Európa-bajnokságra készülő magyar labdarúgó-válogatott csapatkapitánya szerint kedd este az volt a legfontosabb, hogy kapott gól nélkül meg tudták nyerni a Koszovó elleni barátságos mérkőzést a telt házas Puskás Arénában.

A Liverpoolban légióskodó középpályás elmondta, az első félidőben mutatott játékkal nem volt megelégedve, de úgy vélte, ez minden magyar játékosról elmondható, viszont sikerült jól reagálniuk a szünet után, és ennek is köszönhető a 2-0-s győzelem.

“Pontosan azokat a hibákat követtük el az első félidőben, amelyekről előzetesen beszéltünk, hogy nem lenne szabad, de ebből is tanulunk” – fogalmazott a 23 éves futballista, aki hangsúlyozta, a válogatott találkozókon minden egyes játékosra szükség van a sikerhez.

“Ahogyan a második gólnál láthattuk, akár egy védő is befejezhet egy támadást épp egy középhátvéd passzából. Végre a Langi is használta az eszét védőként” – jegyezte meg viccesen Szoboszlai Dominik utalva arra, hogy Nagy Zsolt találatát az előre húzódó Lang Ádám passza előzte meg.

“Sok olyan dolog van még, amin javítanunk kell, de a csapat egyben van, egymásért is küzdünk és meccsről meccsre haladunk” – nyilatkozta. Hozzátette, örül annak, hogy a válogatott már sorozatban 14 mérkőzés óta veretlen, melyről elmondása szerint Marco Rossi szövetségi kapitány is azt mondta nekik, “csinálják, amíg csak tudják”.

“Most már lassan ott tartunk, hogy nem veretlenek akarunk maradni, hanem folyamatosan győzni. Én legalábbis így állok hozzá, de szerintem a válogatott minden egyes játékosa így van ezzel” – jelentette ki Szoboszlai, aki az előtte álló hónapokról azt mondta: “most visszamegyek a klubcsapatomba, ahol próbálok úgy teljesíteni, hogy meghívót kapjak a válogatottba”.

Rossi: szenvedős volt ez a mérkőzés

“Négy hónap után találkoztunk újra a kerettel, ez elég sajátságos helyzet, mert közben nincs összetartás. Akik nem kezdtek eddig, azokat ezen a második meccsen tesztelni és látni akartam a jó fizikai adottságokkal rendelkező Koszovó ellen. Ráadásul Sallai Roland és Kerkez Milos szereplését kisebb sérülés miatt ugyanúgy nem kockáztattuk meg, ahogy Willi Orbánét sem. Így hét helyen változtattam, ilyenkor nem működnek úgy az automatizmusok” – értékelte az MTI érdeklődésére az első félidei gyengébb játékot a szakvezető, aki elismerte, szenvedős volt ez a mérkőzés, így bár régen veszítette el a türelmét, most mégis kijött a sodrából.

“Sallai és Kerkez csak elővigyázatosságból maradt ki, ha ez az Eb első meccse lett volna, mindkettő játszik. Ennyi különbség feltétlen van tét- és barátságos mérkőzés között”.

Azt viszont hangsúlyozta Rossi, hogy még a mostani játék fényében is egyértelmű a válogatott fejlődése, mert ő azért emlékszik arra, hogyan futballozott a nemzeti együttes 2020 előtt. Emlékeztetett arra is, hogy 2022 óta mindössze háromszor szenvedett vereséget a válogatott, amelynek veretlensége immár 14 mérkőzés óta tart.

“Ha valaki azt gondolja, kilencven percig dominálnia kell a magyar válogatottnak, az el van tájolódva. Az nem reális várakozás, hogy az elsőtől az utolsó percig diktáljuk a tempót. Ma sem loptunk meg senkit, még ha nem is lőttünk kapura az első félidőben” – fogalmazott Rossi, aki a 61. mérkőzésével utolérte Mészöly Kálmánt a szövetségi kapitányok rangsorának harmadik helyén.

Az 59 éves szakember a hajrában újoncot avatott Mocsi Attila személyében

Megfogalmazása szerint díjazni akarta a kitartását, mert már többször a keret tagja volt a védő, ahogy Szalai Gábor is. Reményei szerint a jövőben utóbbi is lehetőséget kaphat.

Az egyes játékosok értékelésében dicsérte Szalai Attilát, aki meglátása szerint “remekül fedezte” a rivális hórihorgas csatárát, illetve a szünetben becserélt Schäfer Andrást is, akire már 17 évesen felfigyelt az MTK-ban, amikor még “messze volt a válogatottól”. Az Union Berlin középpályását jó hozzáállása és az öltözőre gyakorolt jó hatása miatt méltatta.

“Gazdagtól viszont többet várok, ezt nem fogom szépíteni. Kapott játékperceket már korábban is. A klubjában más szerepben játszik, most azt kértük tőle, mélységből támadjon többet, de nem igazán sikerült” – mondta a philadelphiai támadóról Rossi, aki a Budapest Honvédnál már volt edzője a kispesti nevelésű futballistának.

Rossi az Eb-keretet illetően úgy fogalmazott, bár minden pozíció esetében olyan konkurenciaharc lenne, mint a kapusposzton Gulácsi Péter és Dibusz Dénes között, azonban Sallai Rolandot és Szoboszlai Dominikot név szerint is megemlítette, mint akiket nem tudna hasonló kvalitású játékossal pótolni.

“Hatvan percig jól játszottunk és labdabiztosak voltunk. Széleken akartunk támadni és létszámfölényt kialakítani, voltak jó helyzeteink, akár vezethettünk volna. A hatvanadik perctől megváltoztatta játék képét az ellenfél vezetése” – mondta a koszovóiak német szakvezetője, Franco Foda. “Hátrányban már nagyon nehéz a magyarok ellen játszani, mert nagyon jók az átmenetben”.

Foda úgy vélte, a magyar csapat megérdemelten jutott ki az Eb-re, sőt, ott szerinte bármelyik csapatra veszélyes lehet. Szoboszlait kiemelkedő labdarúgónak nevezte, illetve a csapat céltudatosságát dicsérte, amit abban látott, hogy bár hatvan percig helyzetük sem volt a magyaroknak, az elsőt viszont rögtön kihasználták. Sajnálta, hogy a bekapott gól túl nagy hatással volt a saját tanítványaira.

A kapus Dibusz Dénes elárulta, Rossi a múlt hét közepén döntötte el, hogy a törökök ellen Gulácsi Péter, a koszovóiakkal szemben pedig ő lesz a kapus, és a Ferencváros hálóőre úgy vélte, mindkettejüknek sikerült jó teljesítményt nyújtania.

“Papíron Törökország számít erősebb ellenfélnek, de a mai mérkőzés, főként az első félidőben, sokkal nehezebb volt. A szünetig akadozott a játékunk, de hátul ebben az időszakban is jól zártunk és szerencsére az ellenfélnek nem volt kapura tartó lövése” – vélte Dibusz.

“Szerencsére adunk az újságíróknak még két hónapra témát, de mindkettőnknek az a fontos, hogy jó teljesítményt nyújtsunk a klubunkban, lehetőség szerint egészségesek maradjunk és jó formában kezdjük az Európa-bajnokságra a felkészülést. Aztán majd a kapitány eldönti, ki fog védeni” – jelentette ki a kapus.

Nagy Zsolt elmondta, azon túl, hogy nagyon boldog volt a gólja miatt, úgy érezte, akkor nyugodott meg igazán a válogatott

“Rosszul kezdtük a meccset egy nagyon jó ellenféllel szemben, amely az első félidőben talán még jobb is volt nálunk. A szünetben aztán rendeztük a sorokat, de nem így készültünk, ezért az első félidőben történteket ki kell elemeznünk és tanulnunk kell belőle” – jelentette ki a 30 éves bal oldali védő, aki az angolok ellen 2022. június 14-én 4-0-ra megnyert idegenbeli Nemzetek Ligája-mérkőzés óta először volt eredményes a nemzeti csapatban.

“Az elmúlt majdnem két évben volt egy sérülésem, ami miatt nagyon mélyre kerültem, onnan kellett felállnom és beverekednem magam a válogatottba, úgyhogy már annak is örültem, hogy itt vagyok, és ez a gól pont volt az i-re” – fogalmazott a Puskás Akadémia futballistája.

A Nagy Zsoltnak gólpasszt adó Lang Ádám úgy vélte, “mintaszerű” volt az a támadás, amely a második magyar gólt megelőzte, ugyanakkor kijelentette, látható volt, hogy még mindig van hova fejlődnie a válogatottnak.

“Természetesen ha nullára lehozunk egy meccset, akkor biztosan nem kapunk ki, de ahhoz, hogy az ellenfél ne találjon be, szükség van az egész csapat védekezésére. Kell az is, hogy az elöl lévők és a középpályások jól zárják a passzsávokat, mert így nekünk is könnyebb dolgunk van hátul. Ma azt éreztem, hogy túlságosan nem voltak veszélyesek a koszovóiak, de a pontrúgásoknál figyelni kellett, mert fizikálisan ők nagyon erősek, ugyanakkor ezeket a szituációkat jól tudtuk menedzselni” – nyilatkozta Lang.

A nemzeti együttes legközelebb – már a közevetlen Eb-felkészülés jegyében – június 4-én az írek vendégeként lép pályára a dublini Aviva Stadionban.

(MTI)

Szoboszlai Dominik és Nagy Zsolt szerzett gólt Koszovó ellen