Sziliczei-Német Rebeka bronzérmes 1500 méteren

Sziliczei-Németh Rebeka
Sziliczei-Németh Rebeka

Sziliczei-Német Rebeka bronzérmet nyert 1500 méteren a rövidpályás gyorskorcsolyázók gdanski Európa-bajnokságának szombati napján.

A Ferencváros 24 éves sportolója világversenyen pályafutása első egyéni dobogós helyét érte el, ezzel folytatódott a magyarok remek sorozata a kontinensviadalokon, a csapat ugyanis így 2006 óta minden Eb-n szerzett érmet.

Sziliczei-Német Rebeka az elődöntőben nagyon okosan és taktikusan versenyzett, mert a hajrához közeledve élre állt, így kimaradt a hátsó lökdösődésekből, amelyek esést eredményeztek mögötte. A versenybaleset nyomán csak a hollandok olimpiai és hatszoros világbajnok nagy esélyesének, Xandra Velzeboernek volt esélye megelőzni a hátralévő körökben, aki ezt meg is tette, de a második hely is biztos döntőt ért Sziliczei-Németnek. 

A harmadik futamban két magyar is volt, Kónya Zsófia és Somodi Maja próbált elöl helyezkedni, a hajrában aztán a belga Hanne Desmet és az olasz Gloria Ioriatti is megelőzte a magyar párost, de a vegyes váltóval olimpiai bronzérmes Kónya harmadik helyével is fináléba jutott az idejének köszönhetően.

A hétfős döntőben Sziliczei-Német ezúttal is körökön át az élen korcsolyázott, mígnem a két nagy favorit, Velzeboer és Desmet ritmust váltott és elkezdett az aranyért csatázni, csakhogy mindketten kicsúsztak. A női váltóval tavaly Eb-ezüstérmes magyar versenyző a táv végére elfáradt, így két olasz és egy holland rivális elviharzott mellette, utóbbi azonban ugyancsak elesett, így Sziliczei-Német ölébe hullott a bronzérem, mögötte pedig negyedikként ért célba Kónya. A győzelem Elisa Confortoláé lett Ioriatti előtt, akit mindössze három ezreddel előzött meg.

“Ez a futam jellemzi leginkább a sportunkat. A jó taktikának köszönhetően jókor voltam jó helyen” – értékelt az M4 Sportnak Sziliczei-Német, aki hozzátette, szerinte régóta kijárt már neki az egyéni siker, de eddig valahogy soha nem neki és a csapattársainak kedveztek a nüanszok, most viszont igen. Megjegyezte, a remek eredménytől függetlenül tisztában van a hiányosságaival, így például az erőnlétén javítania kell.

Sziliczei-Németh Rebeka
Sziliczei-Németh Rebeka

A férfiaknál Jászapáti Péter és a reményfutamokból elődöntőbe jutott Bontovics Balázs ugyanabban a hetesben szerepelt és a futam esélyesei, azaz a belga Stijn Desmet és a holland Itzhak de Laat mögött harmadik és negyedik helyen haladtak át a célvonalon, így mindketten a kisdöntőbe jutottak. Ott előbbi harmadik, utóbbi hatodik lett, így összesítésben a 10. és a 13. helyen zárt. A győzelmet az 500 méter világ- és Európa-bajnoka, az olasz Pietro Sighel szerezte meg két holland riválisa előtt.

Döntőt futhat vasárnap a magyar férfiváltó

Bontovics Balázs, Jászapáti Péter, Nógrádi Bence, Tiborcz Dániel összeállítású csapat a második elődöntőben volt érdekelt, és sokáig az olaszok mögött második helyen haladt, de az utolsó tíz körben a magyarok és a lengyelek többször is helyet cseréltek egymással.

Utóbbiak aztán egy korai váltással meglepték a mezőnyt és az élre törtek – végül a futamot is megnyerték -, de a magyaroknál Jászapáti az utolsó fél körben külső íven nagyot hajrázott, megelőzte a Gdanskban már kétszeres Európa-bajnok olasz záróembert, Pietro Sighelt, ezzel döntőbe juttatva a stafétát.

Bácskai Sára Luca, Kónya Zsófia, Somodi Maja, Sziliczei-Német Rebeka összeállítású női váltó is a második elődöntőben lépett jégre, de az élen korcsolyázva bukott, így vasárnap a B döntőben szerepelhet.

Női 500 méteren Somodi Maja az elődöntőben volt érdekelt, s az erős mezőnyben ötödik lett, majd a B döntőben újra ötödik helyen ért célba, összesítésben így a tizedik helyen zárt. A távot a holland Xandra Velzeboer nyerte.

Férfi 500-on nem volt magyar szereplője az elődöntőnek, itt az aranyérem Sighel nyakába került.

A Hala Oliviában zajló Eb vasárnap az 1000 méteres futamokkal és a staféták fináléival zárul.

Női 500 m, Európa-bajnok:
    
1. Xandra Velzeboer (Hollandia) 42.587 másodperc
2. Selma Poutsma (Hollandia) 42.734
3. Hanne Desmet (Belgium) 42.825
…10. Somodi Maja
…12. Kónya Zsófia
..15. Bácskai Sára Luca

Női 1500 m, Európa-bajnok:
    
   Elisa Confortola (Olaszország) 2:45.511 perc
2. Gloria Ioriatti (Olaszország) 2:45.514
3. SZILICZEI-NÉMET REBEKA 2:46.890
4. KÓNYA ZSÓFIA 2:47.264
…15. Somodi Maja

Férfi 500 m, Európa-bajnok:
    
1. Pietro Sighel (Olaszország) 41.428 másodperc
2. Teun Boer (Hollandia) 41.512
3. Stijn Desmet (Belgium) 41.623
…17. Tiborcz Dániel
…22. Nógrádi Bence

Férfi 1500 m, Európa-bajnok:
    
   Pietro Sighel (Olaszország) 2:21.555 perc
2. Friso Emons (Hollandia) 2:21.583
3. Itzhak de Laat (Hollandia) 2:21.623
…10. Jászapáti Péter
…13. Bontovics Balázs
…35. Csizmadia Márk

(MTI)