Szilágyi Áron aranyérmes Tbilisziben, Muhari Eszter bronzérmes Barcelonában

Szilágyi Áron
Szilágyi Áron. Fotó: Alegni/BizziTeamSzilágyi Áron aranyérmet nyert a férfi kardozók georgiai világkupaversenyén, Tbilisziben.

A háromszoros olimpiai bajnok, vb- és Eb-győztes vívó az olasz Mattia Reát 15-11-re, a török Tolga Aslant 15-7-re, a tunéziai Fares Ferjanit 15-10-re, az amerikai Filip Dolegiewiczet pedig 15-8-ra verve jutott el a legjobb négyig, ahol az olasz Luigi Samele ellen 15-6-ra nyert, majd a döntőben az iráni Ali Pakdamant is simán, 15-7-re múlta felül.

A főtáblán még négy magyar vívott: Rabb Krisztián remek eredményt elérve hetedik lett – a negyeddöntőben Pakdaman állította meg -, Iliász Nikolász egy asszót nyert, Szatmári András és Horváth Gergő pedig az első fordulóban vereséget szenvedett. 


A férfiaknál a magyarok olimpiai részvétele gyakorlatilag biztos a világbajnok csapat remeklése folytán, vasárnap pedig véglegesítheti is a válogatott a helyét az ötkarikás mezőnyben.

“Köszönöm a gratulációt, egyáltalán nem unom a sikereket, remélem, lesz még belőle jó néhány… Azért kicsit rozsdásan kezdtem a napot, a fiatal olasz megizzasztott. Aztán, ahogy mentünk előre, jobban és jobban megéreztem a vívást. A négyes döntőben már végig kontrolláltam az asszókat, és természetesen nagyon örülök az aranynak. Legbelül ugyanakkor éreztem, hogy van még mit finomítanom a védekezésben és a támadásban egyaránt, bőven lesz még feladat az olimpiáig.”

Muhari Eszter bronzérmet nyert a női párbajtőrözők barcelonai világkupaversenyén

Muhari Eszter
Muhari Eszter. Fotó: Eva Pavía #BizziTeam

A viadal honlapja szerint a 64-es táblán 15-12-vel búcsúztatta a svájci Noemi Moeschlint, majd a világranglistán második, vb-címvédő francia Marie-Florence Candassamyt is. Ezt követően az olasz Giulia Rizzit ráadástussal, 12-11-re múlta felül, az ukrán Olena Krivickát viszont magabiztosan, 15-6-ra győzte le. Az elődöntőben a dél-koreai Szong Sze Rával vívott és 15-7-re kikapott.

A főtáblán ott volt az olimpiai kvalifikációért a magyarok közül a legjobb pozícióban lévő Kun Anna is, aki azonban ezúttal csak egy asszót tudott megnyerni, azaz a legjobb 32 között búcsúzott. A hunfencing.hu oldal beszámolója szerint kézsérülése után már egyre stabilabb a vívása, de tovább kell még erősödnie a karjának.

Ebben a szakágban a csapatkvalifikációra már csak minimális esélye van a magyar válogatottnak, egyéniben viszont legfeljebb egy kvóta szerezhető.

“Egész nap próbáltam koncentráltan vívni, mindig csak a következő feladattal foglalkozni, és ez egész jól sikerült. Candassamytól legutóbb egyetlen tussal kaptam ki, nagyon örülök, hogy most nem így történt. Az elődöntőre is próbáltam ugyanúgy felállni, mint korábban, de a koreai nemhiába világbajnok, ez most nem sikerült. Majd legközelebb… Örülök nagyon a bronzéremnek, de szeretnék ennél is tovább lépni.”

Férfi kard egyéni Világkupa, Tbiliszi, 198 induló

1. Szilágyi Áron (edző és válogatott edző: Decsi András), 2. Ali Pakdaman (iráni), 3. Sandro Bazadze (grúz) és Luigi Samele (olasz), …7. Rabb Krisztián (edző: Somlai Béla, válogatott edző: Decsi András), …24. Iliász Nikolász, …34. Szatmári András, …50. Horváth Gergő, …104. Gémesi Csanád, …131. Decsi Tamás.

Női párbajtőr egyéni Világkupa, Barcelona, 310 induló

1. Vivian Kong (hongkongi), 2. Sera Song (koreai), 3. Muhari Eszter (edző: László István, válogatott edző: Somfai Péter) és Renata Knapik-Miazga (lengyel), …18. Kun Anna, …110. Kardos Edina, …120. Nagy Blanka, …146. Kálmán Gyöngyvér, …148. Gnám Tamara, …159. Fekete Bosziljka, …164. Tóth Jázmin, …171. Wimmer Dorina, …186. Salamon Réka, …215. Borsody Emma, …217. Dékány Kinga.

Forrás: Hunfencing.hu

Szilágyi Áron: akár több is lehetett volna ebben a versenyben