Szijjártó az orosz sportminiszterrel tárgyalt, miközben az Orosz Olimpiai Bizottságot kizárták a NOB-ból

Szijjártó
Szijjártó: "Csendes, de hideg a reggeli folyópart Moszkvában."

Miközben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság felfüggesztette az Orosz Olimpiai Bizottság tagságát, addig a magyar külügyminiszter Moszkvában úgy nyilatkozott, hogy “a sportnak és a geopolitikának semmi köze nincs egymáshoz”.

A sportnak és a geopolitikának semmi köze nincs egymáshoz, legalábbis nem szabadna, hogy legyen – írta a külgazdasági és külügyminiszter pénteken a Facebook-oldalán, miután találkozott Oleg Maticin orosz sportminiszterrel a 100 éves sportminisztériumban.

Szijjártó Péter úgy fogalmazott: “erről hosszasan tudnának mesélni azok a magyar sportolók, akik esetében hosszú évek vagy évtizedek munkája veszett kárba azzal, hogy a magyar sportolókat nem engedték indulni a Los Angeles-i olimpián”.

 Hozzátette, a kormány támogatja a Nemzetközi Olimpiai Bizottság erőfeszítéseit, melyek arra irányulnak, hogy Párizsban teljes olimpiát tudjanak rendezni.

Egyetértenek azzal, hogy csak és kizárólag az adott sportoló teljesítményétől függhet, hogy részt vehet-e az olimpián vagy bármely más nemzetközi sportversenyen – tette hozzá.

“Mi hiszünk abban, hogy a sport békét tud teremteni, ezért is támogatjuk, hogy a sportolók békés körülmények között megküzdhessenek egymással. Minderről nemcsak beszélünk, hanem ennek megfelelően is cselekszünk: a belarusz futballválogatott és az ukrán kézilabda-válogatott is Magyarországon játszotta Eb-és Vb-selejtező mérkőzéseit”

– emelte ki.

A magyar külügyminiszter vágyainak és erőfeszítéseinek teljesen ellentmond, hogy miután az Orosz Olimpiai Bizottság felvette soraiba a megszállt ukrán területeken megalakult regionális sportszervezeteket (Donyeck, Herszon, Luhanszk, Zaporizzsja), ezt a NOB az Olimpiai Charta megsértésének minősíti, hiszen a lépés az ukrán nemzeti olimpiai bizottság területi integritását sérti.

A fentiek tükrében a NOB elnöksége a következő döntéseket hozta:

  1. További intézkedésig azonnali hatállyal felfüggeszti az Orosz Olimpiai Bizottságot.
  2. A felfüggesztés az alábbi következményekkel jár:
    1. az Orosz Olimpiai Bizottság nem jogosult az Olimpiai Charta szerint meghatározott nemzeti olimpiai bizottságként működni, illetve nem részesülhet pénzügyi támogatásban az olimpiai mozgalomtól.
    2. Amint az a NOB 2023. március 28-i álláspontjában és ajánlásaiban szerepel, és amelyek továbbra is teljes mértékben érvényesek, a NOB fenntartja a jogot, hogy a megfelelő időben döntsön az orosz útlevéllel rendelkező semleges egyéni sportolók részvételéről a 2024-es párizsi nyári, valamint a 2026-os milánó-cortinai téli olimpiai játékokon.

A NOB elnöksége fenntartja a jogot továbbá, hogy a helyzet alakulásától függően bármilyen további döntést vagy intézkedést hozzon.

Egyértelmű a helyzet, már csak az a kérdés a magyar diplomácia első embere miért nem tud erről, vagy ha tud miért utazik Moszkvába és találkozik az orosz sportminiszterrel,

Forrás: MOB / MTI

NOB: Budapest is házigazdája lesz az olimpiai kvalifikációs sorozatnak