Szép Balázs ezüstérmet szerzett a budapesti öttusa Világkupán

Szép Balázs
Szép Balázs. Fotó: Buza Virág

Szép Balázs ezüstérmet nyert az öttusázók idei harmadik, budapesti világkupaversenyén. A 18-as döntőnek volt még három magyar résztvevője: a kombinált számban sokáig élen haladó Demeter Bence ötödik, az olimpiai kvótás Bőhm Csaba hatodik, Koleszár Mihály 11. lett.

A márciusi, kairói első vk-n hetedik Szép Balázs a 13. helyről kezdte meg a kombinált számot, de remek lövészetekkel és nagyszerű futással a második helyre zárkózott fel. A csütörtöki körvívást 16 győzelemmel és 19 vereséggel zárta, a szombati folytatásnál két veréssel ment végig a Ludovika Campuson kialakított lovaspályán, bónuszvívásban nem szerzett plusz pontot, majd úszásban 2:02.14-gyel hatodikként végzett. A kombinált számban fokozatosan zárkózott fel, az utolsó előtti körben, amikor Demeter futott az élen, három egyiptomival versenyzett az éremért, aztán a negyedik lövészetből Mohamed el-Gendi előtt egy kicsivel, elsőként jött ki a lőállásból. Végül az egyiptomi jobban bírta a hajrát, de Szép Balázs 9:48.60 perccel így is a legjobb időt érte el.

“Csak magammal foglalkoztam, nem érdekelt, honnan indulok, élvezni akartam a versenyt” – mondta az MTI-nek. “A lovaglásomban benne volt a hibátlan teljesítmény, de egy távolságot elnéztem, így lett két verőhibám. Az úszás nagyon jó volt, eddig általában a döntőben rosszabbat úsztam, mint az elődöntőben, most nem. Jól lőttem, szerintem csak hármat rontottam, a futásról meg mit mondjak…” – összegzett elégedetten.

Mohamed el-Gendi és Szép Balázs mögött egy másik egyiptomi öttusázó, Mohanad Saban végzett a harmadik helyen.

Az elődöntőt megelőző csütörtöki körvívásban a hazaiak közül Demeter szerepelt a legjobban, ő 23 ellenfelét győzte le és 12-től kapott ki, ezzel a döntőt a harmadik-ötödik helyen kezdhette meg. A lovaspályán hibátlanul ment végig, egy másodperc időtúllépéssel, ami a legjobb eredmény volt, a bónuszvívásban pedig három ellenfelet győzött le, ezzel plusz hat pontot szerzett. Úszásban 2:08.82 perccel 14. lett, de a négy lövészettel megszakított 5×600 méteres futást így is a második helyről kezdhette meg. Ebben az első három lövészete jól sikerült, sokáig az élen haladt egyedül, de a negyedik sorozatánál bennragadt a lőállásban, így elúszott számára az érem. Nagy küzdelemben, 10:47.50 perces eredménnyel, a 14. idővel az ötödik helyen végzett, Bőhm Csabával gyakorlatilag egyszerre célba érve. 

Bőhm a csütörtöki vívást 17/18-cal zárta, lovaglásban két akadálynál rontott, ehhez jött még hét másodperc időtúllépés, ami a maximális 300-ból 21 pont levonásával járt. Bónuszban egy győzelmet aratott két pontért, úszásban 1:59.61-gyel harmadik lett, a lövészetes futásban pedig, melynek rajtjánál tizedik volt, 10:02.70-nel az ötödik időt érte el, ezzel a hatodik helyig tudott előre lépni. Ő az idei első vk-n, márciusban, az ötödik helyen végzett.

Koleszár 19 asszót nyert meg és 16-ot vesztett el két nappal ezelőtt. A lovaspályán három akadályverésért és egy másodperc időtúllépésért vontak tőle pontot. Az emelt páston két asszót nyert, úszásban pedig 2:03.46-tal 10. lett. Végül az összetett számban 10:23.30-cal a tizedik eredmény volt az övé, amivel a kilencedik helyről kettőt visszacsúszott. 

A férfiak versenyét szerdán 87-en kezdék meg, mind a hat magyar továbbjutott, majd a csütörtöki körvívást követően a pénteki elődöntőben Bereczki Richárd és Tamás József búcsúzott.

Olimpiai részvételi jogot idén már csak a június 9-től 16-ig tartó csengcsoui világbajnokságon lehet közvetlenül kiharcolni, végül a női és férfi mezőnyt a kvalifikációs ranglistáról tölti majd fel a nemzetközi szövetség. Ebből a szempontból fontosak a vk-helyezések. Egy nemzetből nemenként két versenyző nevezhető a párizsi játékokra, így ha több kvóta jön össze, az adott szövetség dönt az indulókról.

A nők és a férfiak döntője között hosszabbította meg a 2021-ben kezdődött támagatói együttműködését a Béres Gyógyszergyár a Magyar Öttusa Szövetséggel (MÖSZ). A megllapodást Béres Marcell, a Béres Gyógyszergyár alelnöke, innovációs igazgatója és Balogh Gábor, a MÖSZ elnöke írta alá. Utóbbi azt mondta, a mostani hosszabbítás erre az évre szól, de bízik benne, hogy a cég hosszabb távon is az öttusa mögött áll majd. 
    
Férfi verseny:
    
1. Mohamed el-Gendi (egyiptomi) 1511
2. Szép Balázs 1509
3. Mohanad Saban (egyiptomi) 1503
…5. Demeter Bence 1500
6. Bőhm Csaba 1500
…11. Koleszár Mihály 1483

(MTI)

Bauer Blanka hatodik, Gulyás Michelle tizedik a budapesti öttusa Világkupán