Süveges Gergő kapta a 2023. évi Média a Családért díjat

Süveges
Süveges Gergő, a Kossuth Rádió Vendég a háznál című műsorának szerkesztő-riportere, valamint a közönségdíjas Balogh Fruzsina, a jezsuita Szív magazin munkatársa és a Külhoni Média a Családért-díj kitüntetettje, Szabó Sándor, a Kárpáti Igaz Szó munkatársa (b-j) az elismerés ünnepélyes átadásán az Eiffel Műhelyházban. Fotó: MTI/Illyés Tibor

Süveges Gergő, a Kossuth rádió Vendég a háznál című műsorának szerkesztő-riportere kapta idén a Média a Családért díjat örökbeadó anyákról készült riportjáért; az ünnepélyes díjátadót csütörtökön tartották Budapesten. 

A korábbi évekhez hasonlóan a zsűri 2023-ben is havonta egy-egy pályaművet jelölt a Média a Családért, valamint a Külhoni Média a Családért díjra. Az online vagy nyomtatott cikkek, illetve rádiós és televíziós megjelenések közül tizenhetedik alkalommal választották ki a díj győzteseit.

Az eseményen közönségdíjat is átadtak, amit Balogh Fruzsina Utak egymáshoz – Megtanulhatatlan házasság című, a jezsuita Szív magazinban megjelent írásáért kapott. 

Lévai Anikó, Orbán Viktor miniszterelnök felesége, a díjátadón Pilinszky Jánost idézte: “ahol boldogság van jelen, kísérőül, valamilyen formában, mindig ott van a dolgok utánozhatatlan egyszerűsége”.

 Majd úgy folytatta: minden egyes jelölést kapott cikk, rádióműsor vagy tévéadás azt üzente, hogy “a család végső soron minden nehézségével, összetettségével, kockázatával együtt mégiscsak elsősorban a legfőbb boldogság forrása”. 

Ezt a boldogságot elérni nagyon egyszerű, “egymásra valóban odafigyelni, egymást valóban szeretni, ennyi csak a titka” – tette hozzá. Ezeket az egyszerű, hétköznapi dolgokat néha nem találjuk elég izgalmasnak ahhoz, hogy beszéljünk róla – fogalmazott, majd Kopp Máriát idézte: “ha nem beszélünk elég sokat és jól érthetően a családról mint értékről, valamint ha hagyjuk, hogy hangosabban szóljon az a kórus, ami a család kockázatairól beszél, akkor könnyen lehet, hogy elveszítjük azt, ami a miénk”.

Lévai Anikó
Lévai Anikó, Orbán Viktor miniszterelnök felesége beszédet mond a 2023. évi Média a Családért-díj átadásán az Eiffel Műhelyházban. Fotó: MTI/Illyés Tibor

Lévai Anikó emlékeztetett arra, hogy e gondolat mentén született meg a Média a Családért díj azon újságírók és szerkesztők számára, akik a családot a maga valójában mutatják be.

Méltatva az újságírók munkáját, hozzátette, minden jelölt alkotásból az derült ki, hogy “a család egyfajta immunrendszer”. Még a biológiai működésünk is kiegyensúlyozottabb családban, ami különleges élethelyzetek bármilyen kombinációjában megtart, fényt ad, utat mutat. Erről szólnak a díjazott alkotások – mutatott rá Lévai Anikó.

A Média a Családért Alapítvány 2016 óta a határon túli magyar nyelvű sajtó legjobb, családdal kapcsolatos tartalmait is jutalmazza. Idén a szakmai zsűri és a közönség értékelése egybeesett, ugyanis mindkét elismerést Szabó Sándor, a Kárpáti Igaz Szó munkatársa nyerte el a háború miatt szétszakított kárpátaljai magyar családok sorsát bemutató, Apa, nagyon hiányzol! Mikor jössz végre haza? című riportjával. 

A Média a Családért díj főtámogatója a Magyar Telekom, a Külhoni Média a Családért díj a nemzetpolitikai államtitkárság támogatásával valósult meg. A közönségdíjakat az MBH Bank támogatja.

(MTI)

Lemondott ifj. Knézy Jenő a Győr+ Média éléről