Súlyos állítás Kozma Zsuzsa haláláról. Nem volt képesítése a magyar férfinek, aki a túrát szervezte?

Kozma

Nem ez az első tragédia a férfi által szervezett túrákon. Ugyanakkor a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség szerint nincs megnyugtató törvényi szabályozás itthon – értesült a Naphire.hu.

Egy jordániai szervezett túrán szenvedett balesetet Kozma Zsuzsanna fitnesztréner

Az 53 éves nő megcsúszott egy sziklán és a mélybe zuhant. Halála megrázta az egész országot, a Fittmóka programjával ugyanis Zsuzsa szinte az egész országot bejárta, óvodáktól idősek otthonáig.

A tragédia kapcsán a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség egy közleményt adott ki, amiből az is kiderült, hogy a jordániai túrát szervező magyar férfinek nem volt szakirányú képesítése, sőt, korábban is előfordult már hasonló tragédia által szervezett túrán.  

“Kozma Zsuzsanna Jordániában, szervezett túra közben zuhant le egy magas szikláról, ennek következtében élettel összeegyeztethetetlen sérüléseket szenvedett. A túrát Hencz G. Tamás szervezte, akinek hegyi túravezetői vagy hegyivezetői képesítése nincs. Sajnos Hencz G. Tamás által szervezett túrán korábban is történt a mostanihoz nagyon hasonló szintén tragikus kimenetelű baleset” – írja az MHOK a honlapján, és hozzáteszik: álláspontjuk szerint mindkét baleset elkerülhető lett volna, amennyiben a túrákat egy kompetens, képzettséggel és jogosultsággal rendelkező szakember vezeti.

A Naphire.hu úgy tudja, hogy az MHOK feltehetően a férfivel kapcsolatban arra a hat évvel ezelőtti túrára gondolhat, amit az Alpokban található Matterhorn csúcs meghódítására szervezett. A 9 fős társaság egyik tagja azonban a halálba zuhant.