Sorozatban harmadszor, ezúttal veretlenül bajnok a Vasas Óbuda

Bannister és Abdulazimova
Sara Dias (b), a Kaposvár játékosa, valamint Taylor Bannister (b) és Ayshan Abdulazimova, a Vasas játékosai a női röplabda Extraliga döntőjének harmadik, Vasas Óbuda - Kaposvári NRC mérkőzésén a Vasas Folyondár utcai sportközpontjában. Fotó: MTI/Hegedüs Róbert

A sorozatban harmadszor aranyérmes Vasas Óbuda veretlenül nyerte meg a női röplabda Extraligát, miután a döntő harmadik, szerdai mérkőzésén harmadszor is legyőzte a Kaposvárt.

A harmadik meccs kezdetére gyakorlatilag ki lehetett tenni a megtelt táblát a Folyondár utca sportcsarnokra, a hazai drukkerek egyértelműen bajnokavatásra készültek azok után, hogy az első találkozót odahaza 3-0-ra, a másodikat idegenben 3-2-re megnyerték a kedvenceik.

A Vasas nagyszerű sáncmunkával kezdte a mérkőzést, az első tíz pontjából hatot (!) így szerzett. A folytatásban ugyan “megérkezett” a meccsbe a Kaposvár, de védekezésben szinte semmit nem tudtak kezdeni a hazaiak két légiósával, az azeri csapatkapitány Ajsan Abdulazimovával, valamint a szlovén-gambiai kettős állampolgár Fatoumatta Sillah-val, vezérletükkel a Vasas viszonylag simán került szettelőnybe.

A második felvonásra rendezte sorait a KNRC, és amíg kevesebbet hibázott házigazdájánál, tartotta a lépést a Vasassal. Amikor a hazaiaknál az amerikai Taylor Bannister is elkapta a fonalat, ötpontos előnyt építettek ki a fővárosiak, és bár a hajrá előtt a Kaposvár a brazil Adriani Vilvert vezérletével mínusz kettőre visszazárkózott, a címvédő közel került az újabb aranyéremhez.

A harmadik etap első harmada is szorosan alakult, a somogyiak igyekeztek belekapaszkodni az utolsó szalmaszálba, de 9-9 után ismét elléptek a hazaiak, mert a vendégek sokat hibáztak. A hajrában aztán már nem változott a mérkőzés képe, mert bár a kaposváriak küzdöttek, a Vasas nem engedte ki a kezéből az újabb bajnoki címet.

A mérkőzés legjobbja a 15 pontos Sillah volt, míg az idény legértékesebb játékosa a Magyar Röplabda Szövetség döntése alapján Bannister lett.

A korábban a Magyar Kupában is megszakítás nélkül harmadszor győztes fővárosi együttes így a magyar csapatok ellen veretlenül zárta az idényt, s az elmúlt két szezonban mindössze egyszer kapott ki magyar riválistól, jelenlegi sikersorozata 39 találkozót számlál.

Ezt megelőzően a Békéscsaba volt képes – 2015/2016-ban és 2016/2017-ben sorozatban két – veretlen szezonra, akkor a viharsarkiak egymás után 88 tétmeccset nyertek meg magyar ellenfelekkel szemben.

Az immár kilencszeres bajnok Vasas így továbbra is hibátlan a hazai sorozatokban a 2022 nyarán kinevezett görög vezetőedzővel, Jannisz Atanaszopulosszal, aki mind a hat lehetséges aranyérmet megnyerte a klubbal.

Vasas Óbuda

“Köszönöm a játékosoknak és a stábnak az egész éves munkát, a beleadott energiát, valamint Jámbor János tulajdonosnak, hogy ezúttal is megteremtette számunkra a szükséges hátteret ahhoz, hogy elérjük ezeket az eredményeket”

– mondta a lefújás után az MTI-nek Jannisz Atanaszopulosz.

A tréner kiemelte, három éve kezdték az építkezést, azóta a csapat magja változatlan, ez a sikerük egyik titka. Külön megköszönte a vasasos utánpótlásedzők munkáját, az NB I-es csapat egész szezonon át tartó segítségnyújtását is.

“A második meccs után sokat videóztunk és beszélgettünk, mert ott a blokkvédekezésünk katasztrofális volt, a nyitásaink pedig túl puhák. Ezekben a játékelemekben ezúttal sokkal jobban teljesítettünk, két kivétellel kontroll alatt tartottuk az ellenfél játékosait, ez volt a sikerünk kulcsa”

– értékelt a görög szakember.

A túloldalon Vincent Lacombe arról beszélt, ezen a napon nem volt esélyük arra, hogy meghosszabbítsák a párharcot, azt a lehetőséget szombaton elszalasztották.

“Gratulálok a Vasasnak, megérdemelten lettek bajnokok, nálunk talán egy kis agresszivitás hiányzott. Ennek ellenére a saját csapatomat is csak dicséret illeti, hosszú volt a szezon, nagyot harcoltunk, és olyan magasságokban jártunk, ahol ez a klub korábban még nem” 

– fogalmazott a francia tréner.

Női röplabda Extraliga

Döntő, 3. mérkőzés:

Vasas Óbuda – Kaposvári NRC 3-0 (17, 20, 20)
Budapest, Folyondár utca, 1000 néző. V.: Adler, Jámbor
Vasas: Török 4, Gyimes-Capet 9, Bannister 11, Sillah 15, Abdulazimova 12, Gülübay 5. Csere: Juhár (liberó), Jámbor 1.
KNRC: Martin 1, Szedmák 2, Radnai 3, Dias da Silva 4, Hurst 3, Vilvert 14. Csere: Rády (liberó), Godó 1, Maiorano, Sahin 1.

A MÁV Előre vendégként is legyőzte a Békéscsabát, így már 2-1-re vezet a bronzpárharcában

A székesfehérvári csapat az első meccsen vereséget szenvedett, majd vasárnap otthon egyenlített, ezúttal pedig ötszettes ütközetben már előnybe került.

Az egyik fél harmadik győzelméig tartó párharc szombaton folytatódik Székesfehérváron.

Az ötödik helyért zajló csatában az UTE hazai környezetben egyenlített. A harmadik meccs pénteken lesz Nyíregyházán. 
 
A 3. helyért, 3. mérkőzés:
Swietelsky-Békéscsaba – MÁV Előre Foxconn 2-3 (-22, -22, 20, 18, -11)
    Az egyik fél harmadik sikeréig tartó párharc állása: 2-1 a MÁV Előre javára.

az 5. helyért, 2. mérkőzés:
UTE – Fatum-Nyíregyháza 3-0 (17, 18, 19)
    Az egyik fél harmadik sikeréig tartó párharc állása: 1-1.

Forrás: Hunvolley.hu / MTI

Kaposvári előny a férfi röplabda Extraliga döntőjében