Kaposvári előny a férfi röplabda Extraliga döntőjében

Kaposvár
A férfi röplabda Extraliga döntőjének Fino Kaposvár-MÁV Előre Foxconn első mérkőzése a Kaposvár Arénában. Fotó: MTI/Katona Tibor

A címvédő Kaposvár nyerte az első mérkőzést a férfi röplabda Extraliga döntőjében, miután kedden hazai pályán 3-1-re legyőzte a kihívó MÁV Előrét. Az egyik fél harmadik sikeréig tartó párharc második összecsapása pénteken lesz Székesfehérváron.

A két csapat szezonbeli mérlegében 3-1-re vezetett a Kaposvár, amely sorozatban negyedik, összességében pedig 28. bajnoki döntőjére készült. A 19-szeres aranyérmes somogyiak az egy évvel ezelőtti fináléban pályahátrányból, négy mérkőzésből győzték le a fehérváriakat, akik másodszor jutottak döntőbe.

A Kaposvár Arénában a kezdésre szinte a teljes alsó karéj megtelt, ami azt jelentette, több néző volt kíváncsi a férficsapatra, mint szombaton a története első fináléját vívó nőire.

A sok hazai szurkoló ellenére is jól kezdte a nyitófelvonást vendégcsapat, amelyben főleg az amerikai Christian Jankeparádézott. A kupagyőztes kaposváriaknál nem akadt igazán kiemelkedő teljesítmény, viszont mindenki kivette a részét a teherviselésből, és amikor egymás után több székesfehérvári támadást is kivédekeztek, fordítottak. A hajrá újabb fordulatot nem hozott, így a Kaposvár került előnybe.

A második felvonást a házigazda kezdte jobban, a korábbi válogatott Baróti Árpád csapata első hét pontjából négyet maga vállalt. Ezt követően is a Fino akarata érvényesült: a labdamenetek jelentős része a hazai játékosok pontszerzésével vagy rontásával ért véget. A tavalyi év legjobb férfi röplabdázója, Bögöly Gábor három ásszal jelentkezett, és a vendégeket edző argentin Omar Pelillo hiába cserélt több poszton is, a Kaposvár fölényes részsikerrel duplázta meg előnyét.

A harmadik etapra összeszedte magát a MÁV Előre, főleg Pesti Marcell volt elemében, így a 6-6 után kialakított négypontos előnyét stabilan őrizte. Eközben a pályán egyre fokozódott a hangulat, előbb a játékosok, majd a stábtagok is üzengettek egymásnak a hálón keresztül, Szabó Péter játékvezetőnek egyre többször kellett fegyelmeznie a feleket. Bögöly vezérletével hétpontos hátrányát négyre faragta a vendéglátó, de ennél közelebb nem tudott zárkózni.

A negyedik játszmára ismét fordult a mérkőzés képe, mert Baróti és Hubicska Patrik vezérletével a Kaposvár ismét precízen röplabdázott, hatékonyan támadott és sokkal jobban nyitott, mint ellenfele. A somogyiak öttel vezettek, amikor Pelillo másodszor is időt kért, de a kaposváriak már nem engedték vissza a meccsbe ellenfelüket, és 118 perc után fogadhatták az ellenfél gratulációját.

A mérkőzés legeredményesebb játékosa a húszpontos Baróti volt

Baróti Árpád
Baróti Árpád, a Fino Kaposvár (b) és Szabó Vilmos, a MÁV Előre Foxconn játékosa a férfi röplabda Extraliga döntőjének Fino Kaposvár-MÁV Előre Foxconn első mérkőzésén a Kaposvár Arénában. Fotó: MTI/Katona Tibor

Omar Pelillo, a MÁV Előre vezetőedzője

“Tudtuk, hogy nehéz dolgunk lesz, hiszen egy döntőben a legjobbak mérik össze erejüket. Az első két szettben akadtak olyan számunkra kedvező helyzetek, amelyekből többet kellett volna kihoznunk. A Kaposvár ezeket a hibákat kíméletlenül kihasználja, ahogyan azt a példa is mutatja. Ezt az eredményt most gyorsan magunk mögött kell hagynunk, és tiszta fejjel kell nekivágnunk a második összecsapásnak hazai pályán.”

Férfi röplabda Extraliga

Döntő, 1. mérkőzés: 

Fino Kaposvár – MÁV Előre Foxconn 3-1 (22, 15, -21, 16)
Kaposvár, Kaposvár Aréna 1500 néző. V.: Szabó P., Bátkai-Katona
Kaposvár: Magyar 4, Hubicska 14, Novoselov 12, Baróti 20, Bögöly 17, Lescay 5. Csere: Bozóki (liberó), Zarka, Iván B.
MÁV előre: Eke 7, Pesti 19, Janke 5, Ambrus 9, Szabó V. 4, Koci 9. Csere: Takács (liberó), Boa 3, Fazekas, Dileo.

Az egyik fél harmadik sikeréig tartó párharc állása: 1-0 a Kaposvárnak.

Forrás: Hunvolley.hu / MTI

Nyolc év után Kaposvárra került a férfi röplabda Magyar Kupa