Sítanpályát adtak át a szolnoki Tiszaligetben

sítanpálya
A Szolnoki Sítanpálya az átadás napján, 2024. május 23-án. A térség első műanyag borítású sítanpályája az Aktív Magyarország által meghirdetett Országos sítanpálya-építési program 2024 támogatásával valósult meg. Fotó: MTI/Mészáros János

Az ország legújabb, a térség első műanyag borítású sítanpályáját adták át ünnepélyes keretek között a szolnoki Tiszaligetben Révész Máriusz, a Miniszterelnökség aktív Magyarországért felelős államtitkára részvételével csütörtökön.

A beruházás az Aktív Magyarország által meghirdetett “Országos sítanpálya-építési program 2024” támogatásával valósult meg a Sítanpálya az Alföldön elnevezésű projekt során az Extrémzóna Kft. beruházásában.

Révész Máriusz elmondta: a szolnoki a negyvenedik sítanpálya, és segítséget jelent majd a sportág alapjainak elsajátításában.  

Szólt arról, hogy az államtitkárság feladata könnyebbé tenni az emberek életét, megteremteni a lehetőséget, hogy kedvvel, jó érzéssel tudjanak mozogni. 

Egy tavalyi kutatás szerint a magyarok 59 százaléka nyilatkozott úgy, hogy soha nem sportolt

Finnországban ez a szám 8 százalék, Svédországban 12, Csehországban 26, Szlovéniában 25 – sorolta.  

Elmondta: sok különböző programot indítottak, amelyek azt a célt szolgálják, hogy az emberek megszeressék a mozgást. A szolnoki példák között említette, hogy támogatták a tiszaligeti futókör létesítését és úgynevezett kerékpáros pumpapályák építését. 

Ebbe a programba illik bele a sítanpálya építése  is – fűzte hozzá. Megjegyezte, hogy az államtitkárság 22 millió forinttal járult a sítanpálya létesítéséhez, a beruházás teljes összege ennek mintegy négyszerese. A költségek háromnegyedét vállalkozók biztosították. Kiemelte: olyan helyekre biztosítanak támogatást, ahol egyébként a szakmai feltétel is megvan. Szolnokon a síoktatók a legjobbak közé tartoznak – jegyezte meg.

Egri Katalin, a Síoktatók Magyarországi Szövetségének elnöke közölte: a Hejhó, síelni jó! Nyílt Sítanpályák Program keretében szeretnék elérni a következő szezonban, hogy szeptembertől áprilisig 14 ezer gyerek próbálhassa ki a síelést a tanpályákon. 

A két éve bejáratott program során ingyenes osztálykirándulás keretében azok a gyerekek is eljuthatnak a sítanpályákra, akinek eddig még nem volt személyes élményük a sportággal. A pályákon szakképzett oktatókkal, biztonságos körülmények között sajátíthatják el a síelés alapjait- fűzte hozzá.

Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere (Fidesz-KDNP) megköszönte a vállalkozóknak és az államtitkárságnak, hogy a támogatásukkal megépülhetett a sítanpálya, a város a területet biztosította. Méltatta a Szolnoki Városüzemeltetési Kft. munkáját. Beszámolt arról, hogy számos sportlétesítmény, stadion, uszoda, különféle sportpályák, vízilabda aréna is található a Tiszaligetben, továbbá futókör, kalandpark. Megtörténik hamarosan a tó rehabilitációja és befejeződik a strandfürdő építése is – közölte.  

Réczi Attila, a Szolnoki Síiskola vezetője bízik abban, hogy a műanyag pályára nagyon sokan fognak kilátogatni.

(MTI)

Horváth Laura megnyerte a crossfit-világbajnokság európai elődöntőjét