Sima győzelemmel negyeddöntős a női vízilabda-válogatott

Rybanska
Rybanska Natasa (b) és a cseh Nikola Busauerová a női vízilabda Európa-bajnokság nyolcaddöntőjében játszott Magyarország - Csehország mérkőzésen az eindhoveni Pieter van den Hoogenband uszodában. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A magyar női vízilabda-válogatott a papírformának megfelelően 27-4 legyőzte a cseh csapatot, ezzel bejutott a nyolc közé az Eindhovenben zajló Európa-bajnokságon.

Hasonló mérkőzésre számíthattak a magyarok, mint vasárnap a horvátok ellen, akiket 17-2-re győztek le, a csehek papíron még gyengébb játékerőt képviselnek, 27 éve nem jártak Eb-n, de Hollandiában már két csoportmeccsüket is megnyerték a második divízióban.

A 15 fős magyar keretből ezúttal a csapatkapitány Keszthelyi Rita, illetve a horvátok ellen előző nap szemsérülést szenvedő Gurisatti Gréta maradt ki. Utóbbival kapcsolatban Mihók Attila a találkozó előtt elmondta, várhatóan a negyeddöntőben sem számíthat majd a játékára.

A magyarok első négy támadásukból könnyű gólokat szereztek, a cseheknek szinte esélyük sem volt Magyari kapujáig eljuttatni a labdát, végül Tiba segítségével szépítettek, a magyar bekk blokkolásával a hálóba továbbított. Az első negyedet végül 7-2-re nyerték a fehér sapkában játszó magyarok, akik a nagyszünetre kilenc góllal elléptek (13-4).

A magyar csapat már a harmadik negyed elején elérte a horvátok ellen szerzett 17 gólt – a centerek, Parkes és Mahieu voltak ebben a periódusban a főszereplők -, végül ez volt a legjobb játékrésze, hiszen nyolc gólt lőtt és – ekkor már Neszmély Boglárkával a kapu előtt – egyet sem kapott.

A záró nyolc perc    közepére minden magyar mezőnyjátékos feliratkozott a gólszerzők közé, Tiba volt az utolsó. A magyarok ezt a negyedet is kapott gól nélkül hozták le és végül 27-4-re diadalmaskodtak.

“Alapvetően nem úgy terveztük, hogy ma meccset kell játszanunk, de ezt is alázatosan el kellett fogadnunk, és minden másodpercet fel kellett használunk arra, hogy az olaszok ellen a lehető legjobban játszunk” – mondta a találkozót követően Mihók Attila, aki megjegyezte, amennyiben kedden a csapata nyer, akkor “így volt jó” a forgatókönyv.

Az MTI érdeklődésére a tréner hozzátette, a férfi válogatott győzelme Horvátországban az olaszok felett egy kis pluszt is jelenthet a női csapatnak:

“A fiúk egészen pontosan megmutatták, hogyan kell az olaszok ellen vízilabdázni. Nemcsak a hozzáállást és a teljesítményt, hanem az eredményt is elfogadnánk. Persze nem lesz ilyen egyszerű.”

Női vízilabda Eupa-bajnokság

A negyeddöntőbe jutásért:

Magyarország-Csehország 27-4 (7-2, 6-2, 8-0, 6-0)
Gól:
 Szilágyi, Parkes, Faragó 4-4, Leimeter, Mahieu 3-3, Kuna, Vályi, Rybanska 2-2, Szabó, Garda, Tiba 1-1, illetve Hlavata 2, Kilianova, Buseauerova 1-1

Negyeddöntő:
Spanyolország-Horvátország 16.00
Hollandia – Nagy-Britannia 17.30
Görögország-Franciaország 19.00
MAGYARORSZÁG-Olaszország 20.30

(MTI)

Ötgólos győzelemmel csoportelső a férfi vízilabda-válogatott