Sallai Roland bombagóljával nyert a magyar labdarúgó-válogatott Szerbia ellen

Sallai Roland
Sallai Roland (b) és a szerb Strahinja Pavlovic a labdarúgó Európa-bajnoki selejtezők hetedik fordulójában, a G csoportban játszott Magyarország - Szerbia mérkőzésen a Puskás Arénában. Fotó: MTI/Kovács Tamás

A csoportjában éllovas magyar labdarúgó-válogatott 2-1-re legyőzte szombaton a vendég szerb csapatot Európa-bajnoki selejtezőmérkőzésen, így ha kedden Litvániában is begyűjti a három pontot, akkor kijut a jövő évi németországi kontinenstornára.

Telt ház és fantasztikus hangulat fogadta a kivonuló csapatokat. A magyar szurkolók az egyik kapu mögötti részt mind a három szinten piros-fehér-zöldbe borították, emellett felhúzták Rózsa Sándor arcképét és a híres betyár egyik mondásával üzentek a válogatottnak: “ha mindönki úgy tösz, ahogy tönni köll, akkó mindön úgy lösz, ahogy lönni köll”.

Az első öt percben egyértelműen Marco Rossi szövetségi kapitány tanítványai voltak kezdeményezőbbek, a hazai csapat támadólag lépett fel, próbálta irányítani a játékot, de később kiegyenlítetté vált a találkozó és többnyire a két büntetőterület között zajlott a játék. Az első igazán veszélyes akciót negyedóra elteltével a szerbek vezették, a magyar ellentámadásnál pedig Szoboszlai csinált bolondot a védőjéből, azonban Nego 16 méteres lövését blokkolták. 

A szögletből aztán ismét a vendégek vittek végig egy gyors kontrát, két támadó vezette a labdát egy magyar védőre, de végül Dibusz lefülelte Zivkovic kulcspasszát. Amit a szerbek nem tudtak gólra váltani, azt néhány perccel később a magyarok igen: Nego passza pontos volt, Varga Barnabás pedig ebben az idényben 19. alkalommal talált be. 

21. perc: Sallai indította a jobb szélen Negót, aki betört a büntetőterületre, majd középre gurított Varga Barnabáshoz, a ferencvárosi támadó pedig közelről a jobb alsó sarokba lőtt (1-0).

A góltól még jobban felbátorodott a magyar csapat, amely ebben a periódusban uralta a játékot, volt is néhány ígéretes akciója, de nem sikerült növelnie az előnyét. Bár a vendégek kissé váratlanul szögletből egyenlítettek, örömük alig egy percig tartott, mert Sallai bombagólja visszaállította a két csapat közti egygólos különbséget. 

sportlövő Európa-bajnokság

33. perc: jobb oldali szerb szöglet után Strahinja Pavlovic csúsztatott a jobb alsó sarokba (1-1).

Loic Nego
Loic Nego (j) és a szerb Mijat Gacinovic a labdarúgó Európa-bajnoki selejtezők hetedik fordulójában, a G csoportban játszott Magyarország – Szerbia mérkőzésen a Puskás Arénában. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

34. perc: Nego a középkezdés után indult meg a jobb oldalon, Sallai Rolandhoz emelt, aki egy pattanás után 20 méterről a jobb felső sarokba bombázott (2-1).

A szünetig hátralévő bő tíz percben többet volt a labda a szerbeknél, de ismét mezőnyjátékkal telt az idő komoly helyzet nélkül.

 Térfélcserét követően hatalmas lendülettel vetették magukat a küzdelembe a szerbek, akik beszorították a magyar csapatot. 

A fölényük kétszer is góllá érett, de mindkét találatot érvénytelenítette a bíró les miatt, így a hazaiak megúszták az első tíz percet, utána pedig kiszabadultak a szorításból. Bár a folytatásban is többet birtokolták a labdát a vendégek, fölényük korántsem volt már annyira nyomasztó, sőt, a veszélyes magyar kontrák egyikének végén Varga Barnabás a keresztlécre fejelte a labdát. 

Az ismét megélénkülő mérkőzésen a szerbek is közel kerültek az egyenlítéshez, ugyanis egy támadáson belül Tadic és Pavlovic is a bal kapufát találta telibe. A lüktető és élvezetes csata Bolla ziccerével folytatódott, de Sallai remek passza után a Servette futballistája eltévesztette a bal alsó sarkot. 

Az utolsó negyedórában a nemzeti együttes már próbálta tördelni a játékot, hogy megőrizze minimális előnyét a lefújásig, de ha lehetősége volt, ugyanúgy támadásba lendült, ezekben pedig nagyobb veszély volt, mint a szerb akciókban. A hatperces hosszabbításban kissé beszorult a magyar válogatott, de kivédekezte a hátralévő időt, így az Eb-részvétel kiharcolásának küszöbére ért.

A lefújás pillanatában a két csapat játékosai még összeakaszkodtak – Kalmár második sárgával piros lapot is kapott -, de miután szétválasztották a feleket, a magyar futballisták és a szurkolók érezhetően már-már a kijutást ünnepelték együtt.

Az immár kilenc mérkőzés óta veretlen nemzeti együttes a mostani sikernek köszönhetően kedden Kaunasban már úgy lép pályára, hogy ha legyőzi Litvániát, akkor bebiztosítja sorozatban harmadik Eb-részvételét, és az 1986-os világbajnokság óta először egyenes ágon, pótselejtező nélkül jut ki egy világversenyre.

Rossi: “Még két pontra szükségünk van” >>>

Szoboszlai: “Ezt mi jobban akartuk” >>>

UEFA labdarúgó Eb-selejtező

G csoport, 7. forduló:

Magyarország – Szerbia 2-1 (2-1)
Puskás Aréna, 58 215 néző, v.: Francois Letexier (francia)
Gól: Varga B. (21.), Sallai (34.), illetve Pavlovic (33.)
Kiállítva: Kalmár (a lefújás után)
Magyarország: Dibusz – Fiola (Botka, 74.), Lang, Szalai A. – Nego (Bolla, 62.), Nagy Á., Styles (Kalmár, 62.), Kerkez – Sallai (Kata, 74.), Szoboszlai – Varga B. (Ádám, 84.)
Szerbia: V. Milinkovic-Savic – Erakovic (Tadic, 46.), Milenkovic, Pavlovic – Zivkovic (Radonjic, 75.), Gudelj, S. Milinkovic-Savic, Terzic (Kostic, 46.) – Lukic (Ratkov, 84.), Mitrovic, Gacinovic (Djuricic, 67.)

Bulgária – Litvánia 0-2 (0-1)
Gól:
 Pijus Širvys (45., 55.)
Kiállítva: A. Kraev (42., Bulgária)

A csoport állása:
1. MAGYARORSZÁG 5  4  1  –   9- 2 13 pont
2. Szerbia      6  3  1  2  10- 6 10
3. Montenegró   5  2  2  1   5- 5  8
5. Litvánia     6  1  2  3   6-10  5
4. Bulgária     6  –  2  4   3-10  2

(MTI)

Fiola került Orbán helyére