Pongrácz Bence és Pupp Réka is bronzérmet szerzett az Európa-bajnokságon

Pupp Réka
Pupp Réka. Fotó: Emanuele Di Feliciantonio

Az 52 kilogrammos Pupp Réka és a 66 kilogrammos Pongrácz Bence is bronzérmet nyert a zágrábi olimpiai kvalifikációs cselgáncs Európa-bajnokság csütörtöki nyitónapján.

Az olimpiai kvótás helyen álló, 2021-ben Eb-harmadik Pupp a harmadik helyért kiírt mérkőzésen Ajdan Valijevával szállt szembe, aki 18 évesen a kontinenstorna egyik legnagyobb meglepetését szolgáltatta azzal, hogy eljutott az éremcsatákig. Az azeri versenyző a felnőtt mezőnyben eddig mindössze egy kisebb versenyen állhatott dobogóra, méghozzá tavaly Perth-ben.

Első találkozójukon a 18 World Tour-medálnál tartó, olimpiai ötödik magyar dzsúdós diktálta a tempót, és egy perc után vazaarit kapott egy alábújós válldobásra. Másfél perccel később pedig már véget is vetett az egyoldalú küzdelemnek, mivel egy belső horogdobásra még egy vazaarit ítélt a bíró, ami már ippongyőzelmet jelentett.

“Maradt bennem hiányérzet, mert az elődöntőben is jól mentem, az sajnos nem jött össze” – nyilatkozta Pupp Réka az M4 Sportnak. “A bronzmeccsen én támadtam, szerintem ő megijedt kicsit, én pedig levezettem a maradék feszültségemet. Bízom benne, hogy ez lendületet ad, és a világbajnokság, majd az olimpia is szépen sikerül”.

Az Atomerőmű SE 27 éves sportolója a 2021-es, lisszaboni kontinenstorna után másodszor lett harmadik.

Pupp Réka után alig harminc perccel Pongrácz szerezte meg a magyar cselgáncssport 56. bronzérmét

A VSD 24 éves versenyzője a harmadik helyért kiírt mérkőzésen Alberto Gaitero Martinnal csapott össze. Az eddig két European Open-ezüstöt gyűjtött magyar még nem találkozott spanyol riválisával, aki kétszer is állt már Eb-dobogón: 2021-ben Lisszabonban harmadik, 2022-ben Szófiában pedig második lett.

Az első három és fél percben csak intéseket láthatott a közönség, ám ekkor a dunakeszi dzsúdós egy külső horogdobásra vazaarit kapott, a 27 éves riválisa pedig a hátralévő időben már nem tudta utolérni őt.

“Még nem fogtam fel ezt, de régóta vártam már, hogy valahogy kijöjjön belőlem a munka” – mondta Pongrácz Bence az M4 Sportnak. “Jó napom volt, és nagyon akartam bizonyítani. Ez az első érmem világversenyről, Utánpótlásban sem jött össze, úgyhogy nagyon örülök”.

Ponrácz Bence
Ponrácz Bence fehérben. Fotó: Carlos Ferreira

Az Európa-bajnokság pénteki versenynapján magyar részről Szegedi Dániel (73 kg), Ungvári Attila (81), Özbas Szofi (63) és Gercsák Szabina (70) lesz érdekelt.

Cselgáncs Európa-bajnokság

Férfiak
    60 kg, Európa-bajnok:
    
   Francisco Garrigos (Spanyolország)
2. Balabaj Aghajev (Azerbajdzsán)
3. Cedric Revol (Franciaország) és Salih Yildiz (Törökország)
    Andrási Márton helyezetlen.
    
    66 kg, kg, Európa-bajnok:
    
   Vazsa Margvelasvili (Georgia)
2. Muhammed Demirel (Törökország)
3. PONGRÁCZ BENCE és Elios Manzi (Olaszország)
    
Nők
    48 kg, Európa-bajnok:

    
   Krisztina Dudina (Oroszország)
2. Blandine Pont (Franciaország)
3. Tamar Malca (Izrael) és Catarina Costa (Portugália)
    
    52 kg, Európa-bajnok:
    
   Distria Krasniqi (Koszovó)
2. Odette Giuffrida (Olaszország)
3. PUPP RÉKA és Ariane Tolo Soler (Spanyolország)
    Gyertyás Róza helyezetlen.
    
    57 kg, Európa-bajnok:
   
   Daria Bilogyid (Ukrajna)
2. Kaja Kajzer (Szlovénia)
3. Timna Nelson Levy (Izrael) és Eteri Liparteliani (Georgia)

(MTI)

Pupp Réka az ötödik helyen végzett a cselgáncs Európa-bajnokságon