Példa nélküli innováció, ultra high-tech technológiák és a világ legfejlettebb akkumulátoros elektromos meghajtása: íme a Lexus jövője

A világszerte eddig több, mint 2,7 millió, csak idén több, mint 320 ezer részben vagy teljesen elektromos autót értékesítő Lexus célul tűzte ki, hogy 2030-re Európában, Észak-Amerikában és Kínában, 2035-re pedig világszinten 100%-ban akkumulátoros elektromos autókat értékesít majd. Ma a környezettudatos luxusautómárka globális eladásainak mintegy 50%-át, európai értékesítéseinek pedig több, mint 90%-át teszik ki az elektrifikált (öntöltő hibrid elektromos, plug-in hibrid elektromos, akkumulátoros elektromos) hajtásláncokkal szerelt modellek. Az immáron hagyományosan évente megrendezésre kerülő, a következő évek legfontosabb technológiai és modellújdonságait bemutató Kenshiki Fórumon a Lexus néhány nappal ezelőtt ismertette azokat az új technológiákat, amelyek elősegítik átalakulását 100 százalékban akkumulátoros elektromos autómárkává. Az eseményen több új járműkoncepció is leleplezésre került, köztük egy olyan amely 2026-ban már biztosan sorozatgyártásba kerül. Az újdonságok között érdemes megemlíteni az új Arene operációs rendszert, amely intelligens kapcsolatot teremt a vezető és az autó között, személyre szabhatóvá téve a jármű vezetési karakterét és érzetét. A Lexus modellek gyártása során hamarosan sztenderdizálásra kerülő gigaöntés egyszerűsíti a járműstruktúrákat, javítva a dinamikus teljesítményt és fokozott szabadságot biztosítva a következő generációs formatervezés számára. A következő 6 évben a Lexus továbbra is többféle elektrifikált hajtásláncot kínál majd Európában, beleértve az öntöltő hibrid elektromos, a plug-in hibrid elektromos és akkumulátoros elektromos modelleket egyaránt. A népszerű akkumulátoros elektromos RZ kínálata elsőkerékhajtású verzióval bővül 2024 tavaszán, míg a One Motion Grip steer-by-wire kormányzási rendszer fejlesztése 2024 végén fejeződik be a modell számára. Az idén bemutatott vadonatúj LM luxus személyszállító és az LBX kompakt crossover új ügyfélkört egyaránt új ügyfélkört szólít meg a márka számára.

Íme a Lexus jövője (fotókon) >>>

A Lexus új stratégiát tűzött ki maga elé tisztán elektromos járművek új generációjával, olyan formatervezési megoldásokat és új technológiákat hasznosítva, amelyek megváltoztatják az autók jövőjét. A Brüsszelben évente megrendezett Kenshiki fórumon a vállalat mélyebb betekintést nyújt abba a tervbe, amely 2035-ig globálisan, 100 százalékban akkumulátoros elektromos járművek (BEV) gyártójává teszi a márkát – amely cél Európában korábban, 2030-ban bekövetkezik, ha a piaci viszonyok ezt lehetővé teszik.

„A Lexus már 1989-es alapításakor, az első pillanattól kezdve technológiai úttörő volt. A márka büszke öröksége, hogy megkérdőjelezi a prémium autópiac megszokott megoldásait és folyamatosan új értékkel szolgál ügyfeleinek. Az elektrifikáció terén is tovább toljuk a határokat a prémium autózás világában. Új moduláris járműstruktúrát és új generációs akkumulátorokat fejlesztünk, nem csupán azért, hogy BEV modelljeink teljesítményét tovább javítsunk, hanem mindezt a vezetési élmény újraalkotásának jegyében is tesszük. Szoftverek tekintetében is forradalomra számíthatunk, amely lehetővé teszi, hogy kimagasló fokú személyre szabási lehetőséggel ruházzuk fel autóinkat, valóban egyéni luxust kínálva minden egyes ügyfelünknek.” – avatott be a Kenshiki Fórumon Pascal Ruch, a Lexus Európa vezetője.

Az akkumulátoros elektromos Lexus modellek következő generációja a downsizing és a súlycsökkentés lehetőségét már strukturális szinten is kihasználva még sokoldalúbb csomagot kínál. Az elektrifikált technológiák terén történő előrelépések mentén továbbfejlődik a Lexus Driving Signature – folyamatos, élvezetes kapcsolat lesz a vezető és az autó között, ami nagyobb kényelmet, magabiztosságot és jobb vezethetőséget kínál minden körülmények között.

Az LF-ZL és LF-ZC koncepciók vetítik előre a jövő gondolkodását

A nemrégiben bemutatott Lexus LF-ZC és LF-ZL koncepciók megmutatják, hogy a Lexus miként szeretné az elektrifikáció jelentette potenciált maximalizálni és innovatív technológiákkal új mobilitási élményeket nyújtani. Az LF-ZC (Lexus Future Zero-emission Catalyst) Európában elsőként a Kenshiki keretében megtekinthető és egy új, sorozatgyártású Lexus szedánt vetít előre, amely 2026-ban fog bemutatkozni. A modell a Lexus elektrifikáció terén gyűjtött tapasztalatára támaszkodik és látványos arányokkal, alacsony súlyponttal, tágas utastérrel és olyan formatervvel érkezik, amely a funkcionalitást a látványos esztétikával fűzi össze.

Az LF-ZL (Lexus Future Zero-emission Luxury) egy akkumulátoros elektromos SUV zászlóshajó tanulmánya, amely korlátok nélküli kapcsolatot tesz lehetővé az emberek, a mobilitás és a társadalom között. A vezetési élmény az egyén preferenciái alapján személyre szabható és a járművel történő interakció magasabb szintre lép az autó saját, személyes javaslatai segítségével, amelyek a vezetési stíluson és szokásokon alapulnak. A belső térben feltűnő bambusz a japán hagyományokra utal, de a fenntarthatóságot is szem előtt tartja – a gyorsan növekvő növény ipari felhasználása alapvető a túlfogyasztás elkerülése, valamint a környezet védelme érdekében.

Mindkét koncepció összeköti a funkcionalitást és a szépséget, és új, „provokáló egyszerűség” formanyelvével hódít. Ez magában foglalja a Lexus identitását, kifinomult, letisztult formákkal nyújtva lenyűgöző jelenlétet.

A teljes mértékben digitális, intelligens műszerfal intuitív környezete gyors hozzáférést biztosít a vezetőnek az összes szükséges vezérlőhöz. Hangsúlyos megoldásként a yoke kormány tűnik fel, amely a Lexus exkluzív One Motion Grip steer-by-wire kormányzási technológiáját hasznosítja. A funkciók a vezető mindkét oldalán látható kis kijelzőkön jelennek meg. A működtetéshez kapcsolódó információk, például a biztonsági és vezetési segédrendszerek és az üzemmódok, a bal oldali kijelzőn láthatóak, míg a jobb oldalon a kényelmi funkciók (audio, klímavezérlés, telefon és MI funkciók) kaptak helyet. A koncepció modellek digitális visszapillantó és oldalsó tükrökkel rendelkeznek, valamint egy szélesvásznú monitorral az első utas oldalán, amely a szórakoztató és mobilitási alkalmazásokhoz nyújt hozzáférést.