Östberg visszatér, Michelisz debütál a Rally Hungaryn

Concept of news. Information and knowledge, mass media. Newspaper with growing arrows. Trading stock news impulses. Economics and financial literacy. Cartoon flat vector illustration

A tavalyi évben magyar bajnoki címet nyert norvég Mads Östberg visszatér Magyarországra a rali Európa-bajnokság (ERC) pénteken kezdődő és vasárnapig tartó idei zárófutamán, a Rally Hungaryn, amelyen a túraautós világkupa-győztes Michelisz Norbert bemutatkozik a kontinensbajnokságban.

    Az Eb mostani kiírásában az összetett harmadik helyén álló norvég versenyző – aki 2020-ban a WRC2 kategória világbajnoka volt – azzal a céllal érkezik a Nyíregyházán és környékén sorra kerülő viadalra, hogy futamgyőzelemmel zárja az évet. Az Európa-bajnoki cím sorsa korábban eldőlt, az új-zélandi Hayden Paddont már nem lehet utolérni a pontverseny élén, és ő nem is áll rajthoz a Rally Hungaryn.


    “Szeretnénk ismét győzni ezeken a szakaszokon, ez a célunk. Nagyon jól szoktuk érezni magunkat ezen az eseményen, így aztán nyugodtan versenyezhetünk. Ez pedig kulcsfontosságú, mert még meg kell küzdenünk az ellenfeleinkkel ahhoz, hogy az összetettben az első háromban zárjunk” – nyilatkozta az ERC hivatalos honlapjának a Citroennel versenyző 35 éves Östberg, aki tavaly a magyar bajnokság szezonzáró viadalán, a Zemplén-ralin is diadalmaskodott, és azon a futamon több szakasz is benne volt a programban a mostaniak közül.


    “Általában nagy kihívás ez a verseny, de már indultunk itt többször, ezért ismerősek lesznek a gyorsasági szakaszok. Az Eb-n azonban egyetlen futam sem könnyű, ráadásul a magyar versenyzők is nagyon tapasztaltak és rendkívül gyorsak, úgyhogy nagy csatára számítok a hétvégén” – tette hozzá a norvég pilóta.


    Az Európa-bajnoki mezőny neves versenyzőin kívül a magyar élvonal képviselőit is láthatják az érdeklődők, a Rally Hungary ugyanis egyben a HUMDA országos ralibajnokság idei szezonjának zárófutama is lesz. A bajnoki cím már itt is eldőlt, a Vincze Ferenc, Percze Nándor kettős friss “aranyérmesként” állhat rajthoz Nyíregyházán, de az összetettben második helyen álló Turán Frigyes, Farnadi Ágnes duó, valamint a harmadik Velenczei Ádám, Vánsza Zsolt kettős is ott lesz a Rally Hungaryn. Rajtuk kívül többek között az idén Csehországban Eb-futamon második Csomós Miklós, Bán Viktor páros és a László Martin, Berendi Dávid kettős is indul, illetve a négyszeres magyar bajnok Hadik András Kertész Krisztián navigátorral az oldalán vesz részt a viadalon.


    “Ahogyan az autósport minden szakágában, úgy a raliban is mindig nagy szerepe van a gumiválasztásnak, illetve a gumik menedzselésének” – mondta az MTI-nek Turán Frigyes, aki első és azóta egyetlen magyarként 2019-ben megnyerte ezt az Eb-futamot. A Shell Helix Ultra csapatának versenyzője hozzátette, csapatmunkára, pálya- és helyismeretre, valamint némi szerencsére is szüksége van annak, aki itt a győzelemért akar harcba szállni. “Alapvetően a magyarok ügyesek, de az Eb-mezőny tagjai jóval több versenykilométert tesznek meg. Mi viszont kicsit jobban ismerjük ezeket a szakaszokat, úgyhogy összességében kiegyenlített küzdelemre számítok” – fogalmazott Turán.


    A túraautó-vk 2019-es győztese, Michelisz Norbert különleges vendége lesz az Eb-futamnak: egy Hyundai típusú versenyautóval bemutatkozik a rali Eb-n.


    A nyíregyházi központtal sorra kerülő ERC-futamon 12 gyorsasági szakasz és több mint 180 kilométernyi versenytáv vár az indulókra. A program pénteken az úgynevezett kvalifikációval, majd 18 órától a máriapócsi Rabócsiringen sorra kerülő prológgal indul. Szombaton további hét gyorsaságit – közte a nyíregyházi belvárosit -, vasárnap pedig négy szakaszt rendeznek.

Forrás: MTI & Egyszer már láttam autót