Orbán Viktor: Magyarország nem a fekete bárány, hanem az első fecske

Orbán Viktor
Orbán Viktor miniszterelnök a Weltwoche svájci konzervatív hetilap jubileumi ünnepségén Zürichben. Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Magyarország nem jóléti, hanem munkaalapú társadalmat épít, amely elvezet a jóléthez – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Zürichben, a Weltwoche svájci konzervatív hetilap jubileumi ünnepségén tartott átfogó politikai beszédében.

A magyar modell elemei között emelte ki a családpolitika központi helyét, a migráció teljes visszafogását, az alacsony adókat, valamint a beruházások vonzását keletről és nyugatról egyaránt. Mindez eltér a nyugati modelltől, amely a jóléti társadalom kiépítésére épít – húzta alá.

Migráció helyett a kormány családpolitikával kívánja kezelni a demográfiai kihívásokat, és genderpolitika helyett is a családi értékeket támogatja – fejtette ki.

“Magyarország nem a fekete bárány, hanem az első fecske”

– fogalmazott Orbán Viktor.

Európa elvesztette önrendelkezési képességét, nem tudja meghatározni, hogy mik a céljai, nem tudja felismerni, hogy milyen eszközöket kell alkalmazni céljainak elérésére – jelentette ki Orbán Viktor.

Európa ma nem ura önmagának, a világ GDP-jében való részesedése lefelé megy, 2030-ra egyedül Németország lesz az eső tízben, az utolsó helyen – emelte ki.

Az Európai Unió a bővítéssel nem tud megbirkózni, a térségi konfliktusokat sem képes kezelni, legyen szó Ukrajnáról vagy a Nyugat-Balkánról – hangoztatta Orbán Viktor.

Európának készülnie kell arra, hogy egyedül marad Ukrajnával

Európának fel készülnie arra, hogy ha az Egyesült Államokban politikai fordulat történik, egyedül marad az ukrajnai konfliktussal – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Zürichben.

Elmondta, ha a szkeptikusabb republikánusok fognak hatalomra kerülni, lehetséges, hogy Európának egyedül kell megküzdenie egy hatalmas geopolitikai konfliktussal, neki kell politikai megoldást találnia egy “szinte lehetetlen” ügyre, és állnia kell a költségeket is.

Mindeközben Európa elszegényedőben van, nincs pénze egy ekkora válságra – emelte ki a kormányfő.

Orbán Viktor
Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Weltwoche svájci konzervatív hetilap jubileumi ünnepségén Zürichben. Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Magyarországnak mindig az volt az álláspontja, hogy az illegális bevándorlás kockázata túlságosan magas, mindenképpen fel kell lépni ellene.

Emlékeztetett arra, hogy Magyarország a válság 2015-ös kezdete óta nem fogadta el azt a nyugati érvelést, hogy a migráció segít enyhíteni a munkaerőgondokon, és liberálisabb társadalomhoz vezet. Mindvégig az volt az álláspontja, hogy túlságosan nagy a kockázat, ráadásul a bevándorlók beengedése párhuzamos társadalmakat teremt Európában – mondta.

Kiemelte: Magyarországnak az egész schengeni övezetet meg kell védenie az illegális bevándorlástól, de ehhez Brüsszeltől eddig még nem kapott támogatást.

Hozzátette, hogy a szigorúan szabályozott legális bevándorlást viszont támogatja.

(MTI)

Vigyázat! Jön, a Szuverenitásvédelmi Hivatal!