Érdi Mária a világ legjobbja akar lenni

Érdi Mária
Érdi Mária. Fotó: MVM SE

A jövő évi párizsi olimpiára konkrét céllal utazik Érdi Mária világbajnok vitorlázó, aki hosszú távon a hajóosztálya legjobbja akar lenni a világon.

A Világ Vizein – Vitorlázók Találkozása

Stílusosan, vizes környezetben, az egyik dunai hajóétteremben tartott találkozón Érdi Mári tíz kiemelkedő fiatal vitorlázóval és a sajtó munkatársaival osztotta meg gondolatait eddigi sikereiről és olimpiai felkészüléséről.

Az MVM SE hajósa az augusztusi vb-ről elmondta, az éremfutamban élete legéretteb vitorlázásával tudott győzni. Kiemelte, az olimpiai kvalifikációs világbajnokságot a legnehezebb megnyerni, mert azt ugyanúgy négyévente rendezik, mint az olimpiát.

A sporttörténelmi vb-aranyig – első magyar női vitorlázóként nyert vb-t ötkarikás hajóosztályban – vezető útról felidézte, hogy a riói játékok után kezdett igazán komoly célokat kitűzni maga elé és tudatosan készülni. Egy-másfél éve pedig összeállt egy olyan csapat – benne az edzővel, pszichológussal, diatetikussal, gyógytornásszal és klubja szakembereivel -, amelyben mindenki hisz a sikerben és alázattal dolgozik érte.

“Én csak a futamok alatt a vízen vagyok egyedül” – fogalmazott a 25 éves versenyző, aki a korosztályos vb- és Eb-címek után idén márciusban, az Európa-bajnokságon szerezte meg első érmét, a felnőttek között. Az Eb szerinte áttörést jelentett pályafutásában, mert a verseny alatt akadt olyan pillanat, amikor abba akarta hagyni, de végül megerősödve és bronzéremmel fejezte be.

Érdi Mária
Egy interaktív játék során a profik a vitorlás csomók kötési módszereire tanítgatták a sportújságírókat – a legügyesebb tanonc még egy kis sporthoz kapcsolódó ajándékcsomagot is kapott. Fotó: MVMS SE

“Az Eb és az azt követő edzőtáborok után már nagyon bíztam magamban, tudtam, hogy megvan a kellő sebességem, és tudtam, hogy megnyerhetem a világbajnokságot” – jelentette ki.

Érdi Mária jövő januárban az argentínai vb-n indul, majd onnantól már a párizsi olimpiára “fordul a fókusz”.

“Van konkrét célom az olimpiára, de ezt nem szeretném számokban megfogalmazni, szerintem mindenki tudja, mi az. Viszont az abszolút cél, hogy a legjobb legyek a világon az ILCA 6 osztályban” – hangsúlyozta.

Az olimpiával kapcsolatban elárulta, egyik kedvenc edzőhelyszíne Marseille, ahol majd a vitorlás versenyeket rendezik. 

Érdi Mária arról is beszélt, tudja, hogy a fiatalok előtt ő már példakép, ami motivációt jelent számára. Mindenképpen segíteni szeretné az ifjú vitorlázókat, átadni nekik azokat a tapasztalatokat, amelyeket a “nehéz út során” szerzett.

Forrás: MVM SE / MTI

Magyarország első női vitorlázó világbajnokát ünnepelték Balatonfüreden