Orbán pert vesztett! A bíróság szerint az Index korrekten járt el, mivel pontosan idézték a SPAR-vezér szavait

Orbán
Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke horgászik országjáró kampánykörútjának esztergomi állomásán, Esztergom-Búbánatvölgyben. Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Hétfőn került sor a Fővárosi Törvényszéken a budapesti Markó utcában Orbán Viktor miniszerelnök és a Mészáros Lőrinc-közeli Index.hu között bírósági eljárás első, perfelvételi tárgyalására, mely nem sokkal később ítélethirdetéssel végződött.

A bíróság a Media1 helyszínen lévő munkatársának, Bugyinszki Györgynek a tájékoztatása szerint azt az ítéletet hozta elsőfokon, hogy Orbán Viktor megalapozatlanul citálta bíróság elé az Index.hu portált, a felperes keresete nem volt alapos. A kormányfő közszereplőként köteles eltűrni, ha a sajtóban kritikus vélemény jelenik meg, a sajtó szabadságát nem korlátozhatja helyreigazítási perrel, a leírtak között ugyan szerepel tényállításszerű kijelentés, de ezen valóságbizonyítása a közszereplői státusz miatt nem szükséges.

Az Indexnek nem kell helyreigazítást közölnie, és Orbán Viktort kötelezte a bíróság a perköltségek megfizetésére

A bíróság szerint az Index korrekten járt el, mivel pontosan idézték a SPAR-vezér szavait, nem közöltek becsületsértést és biztosított volt a válaszadás, reagálás lehetősége is, a sajtótermék pedig nem foglalt állást a nyilatkozat igazságtartalma mellett.

A mai, Index elleni bírósági tárgyaláson Turi György ügyvéd képviselte a távollévő Orbán Viktort, míg az Index ügyvédje az Indamedia jogásza, Bodolai László volt, aki a múlt héten az Economxot is képviselte Orbán ellen, méghozzá szintén sikerrel.

A miniszterelnök a SPAR-vezér Orbán-oligarcházós nyilatkozata miatt fordult bírósághoz

Orbán azokat a médiumokat citálja bíróság elé, amelyek leszemlézték Hans Reisch, a SPAR vezérigazgatójának a Lebensmittel Zeitung című osztrák élelmiszeri szaklapban megjelent szavait. A SPAR vezérigazgatója arról beszélt, hogy Orbán oligarchái miatt döntött úgy, hogy vagyont von ki Magyarországról.

Orbán szerint Reisch nyilatkozata valótlan, nem igaz, hogy a SPAR vezért megkeresték Orbán oligarchái. Először az Economx szemlézte a nyilatkozatotOrbán Viktor oligarchái elől menekül az osztrák Spar-csoport” címmel, majd tőlük vette át több szerkesztőség, beleértve az Indexet is.

Forrás: Media1.hu

Orbán Viktor az Üvegtigrisnél Reviczky Gáborral kampányolt