Kościuszkóról szóló történelmi filmmel indul a 30. Lengyel Filmtavasz


2024. május 15-18. – Uránia Nemzeti Filmszínház

A szerdán kezdődő 30. Lengyel Filmtavaszon négy új lengyel filmet láthatunk majd az Uránia Nemzeti Filmszínházban. Abudapesti Lengyel Intézet és az Uránia együttműködésében megvalósulófilmünnep a lengyel szabadsághősről, Tadeusz Kościuszkóról szóló Fedőneve: Kos című történelmi akciófilmmel kezdődik. Látható lesz továbbá Lengyelország legnépszerűbb rendezőnője, Kinga Dębska új filmje, a boldogságról, szenvedélyről, titkokról szóló Tűzünnep című dramedy. Lengyelország idei Oscar-nevezettje, a Reymont regényéből készült Parasztok című festményanimációs film alkotói személyesen is eljönnek filmjükkel. Végül pedig premier előtt láthatjuk a valós eseményeken alapuló Szent című krimit, amely egy politikai hátterű, izgalmas műkincsrablást dolgoz fel a szocializmus bukása előtti évekből.

A lengyel filmmustra erős nyitófilmmel kezdődik május 15-én este. A Fedőneve: KOS egy szenzációs, adrenalindús, Tarantino filmek hangulatát idéző történelmi játékfilm, mely elnyerte a 2023-as gdyniai Lengyel Filmfesztivál fődíját. A történet 1794 tavaszán kezdődik, amikor a forrongó Lengyelországba hazatér az amerikai függetlenségi háború hőse, Tadeusz Kościuszko, fedőnevén KOS tábornok, hogy felkelést szervezzen az oroszok ellen. Küldetésében fekete bőrű barátja, az egykori rabszolga,  Domingo kíséri el. Mindeközben egy könyörtelen orosz lovaskapitány, Dunin üldözi.

A képhez tartozó alt jellemző üres; 30.-Lengyel-Filmtavasz-KOS.jpg a fájlnév

A képhez tartozó alt jellemző üres; 30.-Lengyel-Filmtavasz-KOS-plakat.jpg a fájlnév

A filmtavasz második estéjén, május 16-án Lengyelország kedvenc rendezőnőjének filmje érkezik majd. A Tűzünnep érzelemdús társadalmi-családi dramedy, amelyen sírva nevetünk, és talán a végén kicsit jobb emberré is válunk. A film narrátora az agyi bénulással született 20 éves Anastazja. A világot szobája ablakából szemléli. Nővére, Łucja a nemzeti balett ambiciózus táncosa, aki épp élete főszerepére készül, amikor váratlanul megsérül. Apjuk a lányok édesanyját, élete szerelmét gyászolja. Mindhármuk életében sorsfordító változást hoz az extravagáns szomszédasszony megjelenése.

A képhez tartozó alt jellemző üres; 30.-Lengyel-Filmtavasz-Tuzunnep.jpg a fájlnév

A képhez tartozó alt jellemző üres; 30.-Lengyel-Filmtavasz-Tuzunnep-plakat.jpg a fájlnév

A szív és az érzelmek után május 17-én, pénteken egy lenyűgöző, kézzel festett animációs alkotással, a Władysław Reymont Nobel-díjas regényéből készült Parasztokcímű filmes adaptációval hódolunk az érzékeknek és a szemnek. Az Oscar-díjra jelölt Loving Vincent alkotóinak új festményfilmje Lengyelország idei Oscar-nevezettje volt. A stáb lengyel tagjai közül többen jelen lesznek a vetítésen és utána pódiumbeszélgetésen válaszolnak a nézők kérdéseire.

A képhez tartozó alt jellemző üres; 30.-Lengyel-Filmtavasz-Parasztok.jpg a fájlnév

A képhez tartozó alt jellemző üres; 30.-Lengyel-Filmtavasz-Parasztok-plakat.jpg a fájlnév

Végül, de nem utolsósorban május 18-án, szombaton a Szentcíműlengyel-magyar koprodukcióban készült krimiben egy izgalmas nyomozást követhetünk nyomon. A filmet valós események inspirálták. A thrillerekre emlékeztetően feszült retro krimi rendkívül pontosan idézi meg a 80-as évek Lengyelországát, annak díszleteit, karaktereit és korhangulatát is. A történet egy 1986-ban történt műkincsrablás körül forog, amikor a gnieznói székesegyházból ismeretlenek ellopták a lengyelek nemzeti szentjeként tisztelt Szent Adalbert ereklyetartó szobrát. A ügy felderítésére kirendelt nyomozó azonban arra jut, hogy titkosszolgálati akció állhat a történtek mögött. Mit tegyen? A krimi izgalmán túl a történetnek sajátos többletet ad a politikai háttér és a vallási tartalom. A filmet premier előtt láthatjuk.

A képhez tartozó alt jellemző üres; 30.-Lengyel-Filmtavasz-Szent.jpg a fájlnév

A képhez tartozó alt jellemző üres; 30.-Lengyel-Filmtavasz-Szent-plakat.jpg a fájlnév


A filmeket eredeti nyelven, magyar felirattal vetítik.