Nem volt kérdés a női kajak négyesek döntőjében

kajaknégyes
Fotó: MKKSZ / Szalmás Péter

A két és fél év után visszatérő, hatszoros olimpiai bajnok Kozák Danuta vezette négyes nyerte a szerda délutáni női K-4 500 méteres döntőt a szolnoki kajak-kenu válogatón. Kozákon és a szintén csapattag Csipesen kívül a fiatal Kurucz Levente is duplázott a második versenynapon, miután K-1 200 méteren is első lett.

A délután első döntőjében a válogató megnyerése mellett az is tét volt, hogy ki képviselheti Magyarországot a jövő heti, szegedi olimpiai pótkvalifikációs versenyen, amelyen női C-1 200 méteren is szeretne még egy párizsi kvótát szerezni a hazai válogatott. A lehetőségre többen is pályáztak, Balla Virág volt a favorit, de ő végül ötödik lett, a győzelmet pedig korábbi párostársa, Takács Kincső szerezte meg szoros küzdelem után. Másodikként Horányi Dóra, harmadikként pedig Kiss Ágnes haladt át a célvonalon.

“Meglepően jó pálya volt, pedig a szembeszél nem nekem kedvez, de olyan jól meg tudtam indulni a közepén, hogy jól jött ki a vége is” – mondta az M4 Sportnak Takács Kincső.

A férfi kajakosok sprintversenyében még ennél is szorosabban alakult a finálé, végül két győztest avattak Kurucz és Birkás Balázs személyében. A harmadik a győri Tamás Gergő lett. 

A Plastex Kanizsa KKK 21 éves kajakosa, Kurucz elégedetten zárhatta a napot, miután korábban – Opavszky Márkkal – meglepetésre az olimpiai számban, K-2 500 méteren is első lett.

 “Kicsit beragadtam a rajtnál, de a pálya közepe erős volt” – értékelt Birkás Balázs, akinek még sosem volt holtversenyes eredménye.

Kurucz, aki azt hitte, ellenfele nyert, arról számolt be, hogy a tavalyi ob-n négyesben már átélt hasonló holtversenyt. Megjegyezte: kissé “fáradtkásan” állt rajthoz, mert két olimpiai számban már kvalifikált a vk-ra, de örül, hogy így is ilyen jó eredményt tudott elérni.

Kozák és Csipes délben meggyőző fölénnyel diadalmaskodott az ötkarikás páros számban, majd délután K-4 500 méteren is ott voltak a rajtnál tokiói bajnok társukkal, Hadvina Dórával, valamint Gazsó Alida Dórával. 

A négy induló egység nagyjából egyszerre lőtt ki a rajtból, de néhány méter után Kozákék elléptek a riválisoktól, egy pillanatig sem volt kérdés, hogy ők nyerik a versenyt. Végül a pároshoz hasonlóan több mint magabiztos sikert arattak. A második helyen a Kiskó Réka vezette egység végzett, míg a harmadik a Kovács Katalin Akadémia hajója lett.

“Jó eredményeket értünk el, ebből lehet építkezni és remélem, tudunk is. Az 1:30 perces idő a cél, persze ez most egy szembeszeles pálya volt. A jó alap megvan a négyesben, de mindig lehet csiszolni, én sosem vagyok teljesen elégedett” – mondta Kozák Danuta.

kajaknégyes
Csipes Tamara, Kozák Danuta, Gazsó Alida Dóra és Hadvina Dóra. Fotó: MKKSZ / Szalmás Péter

Az idei első válogató csütörtökig zajlik a Holt-Tiszán, a jövő heti versenyeken – a pótkvalifikáción és az ugyancsak Szegeden sorra kerülő világkupán – induló egységeket ezután jelöli ki Hüttner Csaba szövetségi kapitány.

Férfi K-1 200 m:
1. Kurucz Levente (Plastex Kanizsa KKK) 36.550 mp
és Birkás Balázs (MVM Szegedi VSE) 36.550
3. Tamás Gergő (Graboplast Győri VSE) 36.960

Női C-1 200 m:
1. Takács Kincső (Graboplast Győri VSE) 48.814 mp
2. Horányi Dóra (UTE) 48.976 
3. Kiss Ágnes (MVM Szegedi VSE) 49.140 

Női K-4 500 m:
1. Kozák Danuta, Csipes Tamara, Gazsó Alida Dóra, Hadvina Dóra (Ferencváros, Budapesti Honvéd SE, Szolnoki KKK) 1:33.650 p
2. Kiskó Réka, Rugonfalvi-Kiss Janka, Kőhalmi Emese, Csikós Zsóka (KSI SE, Kovács Katalin Akadémia, Szolnoki KKK) 1:36.572 
3. Pólai Petra, Nemes Réka, Dráviczki Dóra, Ujfalvi Laura (Kovács Katalin Akadémia) 1:37.946

Forrás: MKKSZ / MTI

A visszatérő Kozák Danuta Csipes Tamarával győzött párosban