Nem akarunk úgy táncolni, ahogy Brüsszelben fütyülnek – Csak ha fizetnek?

Alex Soros
Ursula von der Leyen Alex Soros társaságában a magyar kormány új plakátján. Fotó: Szabó Bernadett / Reuters

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a közösségi oldalára feltöltött videóban bíztatott a nemzeti konzultáció kitöltésére, hangsúlyozva: “nem akarunk úgy táncolni, ahogy Brüsszelben fütyülnek”.

A kormányfő – aki a videó szerint maga is kitöltötte a kérdőívet – azt mondta: a következő hónapokban a postás minden családnak eljuttatja a “szuverenitásunk védelméről” szóló konzultációs íveket.

Úgy értékelt: ideje volt, hogy kikérjék az emberek véleményét, mert a következő hónapokban, egészen az uniós választásokig “súlyos viták várnak ránk Brüsszelben.”

“Régi nóta, a brüsszeli bürokraták újra meg akarják mondani nekünk, hogy hogyan éljünk: több pénzt és újabb fegyvereket akarnak adni Ukrajnának, azt akarják, hogy ha már náluk nincs, nálunk se legyen rezsicsökkentés, és azt akarják, hogy mi, magyarok is engedjük be a migránsokat” – fogalmazott, hozzátéve: “de mi magyarok vagyunk és nem akarunk úgy táncolni, ahogy Brüsszelben fütyülnek”.

A bizottság fütyül rá, hogy táncol a magyar kormány

Eric Mamer, az Európai Bizottság szóvívője a testület szokásos hétfő déli sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy a konzultáció és a plakátkampány a magyar nemzeti hatóságok dolga, különösen úgy, hogy a Bizottsággal senki sem konzultált ezzel kapcsolatban.

Az Európai Bizottság elnökének szeme sem rebbent az őt és Alex Sorost ábrázoló magyar plakát láttán – közölte hétfőn a testület szóvivője, aki hozzátette, hogy Brüsszel bízik a magyar közvélemény józan ítélőképességében, és nem tervezi, hogy választ ad a magyar kérdőívre.

Az Európai Bizottság távolságtartóan reagált hétfőn az újságírók kérdésére a magyar kormány legújabb Brüsszel-ellenes kampányával kapcsolatban, mindazonáltal a testület szóvivője a nemzeti konzultáció több, a kérdező által felsorolt állításáról is azt mondta, hogy „abszolút nem felel meg a valóságnak”.

„Önök is tudják, mi is tudjuk, hogy ezek az állítások teljesen hamisak” – jelentette ki Eric Mamer. A bizottság reakciója után érdeklődő újságíró azokkal az állításokkal szembesítette a szóvivőt, amelyek szerint „Brüsszel migránsgettókat hozna létre Magyarországon”, illetve a Hamászt pénzelte európai uniós forrásokból.

A szóvivő kérdésekre adott válaszaiból kiderült, hogy a testület nem érzi megszólítottnak magát a legújabb kormányzati kampányban, egyébként pedig bízik a magyar közvélemény józan ítélőképességében a konzultáció tárgyát képező állítások igazságtartalmának felmérésében.

Mamer határozottan kijelentette, hogy Ursula von der Leyen és Alex Soros között semmiféle kapcsolat nincs – írta meg a hvg.hu.

A testület első számú szóvivője elhessegetett minden olyan feltételezést, amely kapcsolatot lát az EU által befagyasztott magyar pénzek sorsa és a magyar kormány mostani kampánya között, legalábbis ami a bizottságot illeti. Hangsúlyozta: a magyar kormánynak nagyon világos elvárásoknak kell megfelelnie annak érdekében, hogy hozzáférjen a zárolt forrásokhoz.

Párbeszéd: a konzultáció célja a gyűlöletkeltés az unió ellen

Mellár Tamás (Párbeszéd) szerint “tömény Brüsszelezést” tartalmaz a nemzeti konzultáció, az abban tett állítások szerinte csúsztatást tartalmaznak. Kijelentette: annak célja, hogy a kormányhoz hasonlóan az emberek is gyűlöljék az uniót.

“Ez elég furcsa módja annak, hogy miként is kérünk támogatásokat az Európai Uniótól”

– fogalmazott.

Közölte: Magyarországnak nem járnak alanyi jogon az uniós támogatások, azért kapjuk azokat, mert betartjuk az unió normáit, és el vagyunk maradva a közösség átlagától. De ha nem tartjuk tiszteletben az értékeket, akkor nem jár a pénz, “ez nyilvánvaló” – fogalmazott.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt felelte: ezek a pénzek Magyarországnak járnak, amiket az unió “jogellenes módon, lábbal tiporva a jogot nem ad ide nekünk”. Az írott jog a legcsekélyebb mértékben sem számít Brüsszelben – jelentette ki.

Nyílt, nyers hatalmi küzdelem zajlik Brüsszelben, ahol azok számítanak a forrásokra, akik a fontos politikai kérdésekben egyetértenek az unióval. Leszögezte: vannak kérdések, amelyekben minket “pénzzel sem lehet zsarolni”. Ide sorolta a migránsok befogadása vagy a családpolitika kérdését, de azt is, hogy ki lehet az unió tagja.

A Magyarországnak járó pénzeket előbb vagy utóbb ide kell, hogy adják – szögezte le.

Fidesz: Brüsszelben változást kell elérni

Zsigó Róbert (Fidesz) az Országgyűlésben kiemelte, az EU képtelen az olyan problémák megoldására, mint a világjárvány, migráció, terror, háború, szankciók és az ezekből fakadó gazdasági nehézségek. Emellett belerángatnák Magyarországot a háborúba, migránskvótát és -gettókat erőltetnének az országra, miközben a nemzeti gazdaságpolitikába is beleszólnának – közölte.

Hozzátette: Brüsszel beengedné a génmódosított ukrán gabonát, amely elárasztotta a kelet-európai piacot, a háborúban álló Ukrajnát pedig gyorsított eljárásban akarja a tagállamok közé emelni, miközben a Magyarországnak járó, jogos forrásokat visszatartják – jegyezte meg.

Mint hangsúlyozta, egész Európa szempontjából meghatározó a migránskérdés; a terrorfenyegetettség összefüggésben áll a migrációval. Brüsszel ezt a tényt a szőnyeg alá söpörve migrációs paktumot fogadott el, amiben a teljes magyar ellenzék támogatta – emlékeztetett.

“Számunkra viszont a magyar emberek biztonsága, így a gazdasági biztonsága kiemelten fontos” – mondta. Hozzáfűzte: a magyar kormány bevezette a rezsitámogatást, a kamatstopot és az extraprofitadót. Brüsszelben ezeknek az intézkedéseknek az eltörlését akarják elérni, miközben a jogosan járó forrásokat visszatartják – hangoztatta.

Kiemelte: Brüsszelben változást kell elérni, ezért arra buzdított mindenkit, hogy vegyen részt a nemzeti konzultációban.

Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára válaszában rámutatott: “nem az unióban kell elérni változást, hiszen az unió mi vagyunk, hanem a brüsszeli bürokraták világában”. Ennek elérésére a kormány immár 13. alkalommal indít nemzeti konzultációt, hogy az így kapott támogatással magabiztosan tárgyalhasson Brüsszelben.

KDNP: a nemzeti konzultáció erőt ad és egységet teremt

Nacsa Lőrinc (KDNP) arról beszélt: Brüsszelből folyamatosan támadják a kormányt, mert a kabinet védi a magyar embereket a sorozatos rossz brüsszeli döntésektől. Zavarja őket, hogy nem adjuk fel a szuverenitásunkat – tette hozzá.

A kormány a most induló nemzeti konzultációval egyetértési pontokat szeretne kialakítani, hogy erős, határozott üzeneteket fogalmazzanak meg az abban részt vevők.

A nemzeti konzultáció olyan fontos kérdésekről szól, amelyekben ha nem döntünk, veszélybe kerül az önrendelkezésünk – jelentette ki a kérdéseket ismertetve.

A nemzeti konzultáció erőt ad és egységet teremt – buzdított a részvételre a kereszténydemokrata képviselő.

Dömötör Csaba
Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára napirend előtti kérdésre válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén. Mellette Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára. Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára válaszában azt mondta: a tizenegy kérdést tartalmazó nemzeti konzultáció olyan témaköröket érint, amelyek alapvetően meghatározzák az ország mozgásterét és biztonságát.

Jelezte: a kérdőíveket a posta minden háztartásba eljuttatja karácsonyig, a visszaküldési határidő január 10-e lesz. Emellett rövidesen az online kitöltésre is lesz lehetőség – tájékoztatott, köszönetet mondva mindenkinek, aki elmondja véleményét, és kiáll Magyarország szuverenitása mellett.

KDNP: hogyan állíthatjuk meg Brüsszel Európa-ellenes ámokfutását?

Hollik István (KDNP) azt kérdezte: “hogyan állíthatjuk meg Brüsszel Európa-ellenes ámokfutását?” Értékelése szerint Brüsszel a migráció kezelésében is csúfos kudarcot vallott: terrorpárti gigatüntetések Európa-szerte, mindennapos terrorfenyegetettség az utcán, növekvő antiszemitizmus.

Kijelentette, a brüsszeli bevándorláspolitika árt Európának, nem hajlandó változtatni azon. Közölte, Brüsszel nem akarja meghallani az európai emberek hangját, sőt nem is akarja megkérdezni őket.

Elmondta azt is, a dollárbaloldal azért támadja a nemzeti konzultációt, hogy ezzel is védjék Gyurcsány Ferencék Brüsszelt. Azt javasolta, zárják le a migrációról szóló politikai vitát a nemzeti konzultációval és így küldjenek egyértelmű üzenetet Brüsszelbe.

Zsigmond Barna Pál, az Európai Uniós Ügyek Minisztériumának parlamenti államtitkára azt mondta, Brüsszel ámokfutása tetten érhető a migráció kapcsán, ahogy a háborúpártiság és Ukrajna uniós csatlakozása kapcsán is. Szerinte “a migráció egyre inkább halálos fenyegetettséggel bír itt Európában”, és egyre több ország zárja le belső határait, “új vasfüggöny” alakul ki.

Közölte, Magyarország szerint meg kell védeni az EU külső határait és a menekültügyi kérelmeket Európán kívül kell elbírálni. Brüsszel azonban nem korrigál, erőlteti a migránsgettókat – mondta, hozzátéve: itt az ideje, hogy “a valóságtól elszakadt brüsszeli elit végre felébredjen Csipkerózsika-álmából és az emberek érdekeit képviselje”.

Elmondta, a magyar kormány nemzeti konzultáción kérdezi a brüsszeli migrációs politikáról az embereket.

Forráss: MTI / HVG.hu / szabadeuropa.hu

Korrupciós rekord, hogy Mészáros Lőrinc a 4-es metrónál is drágábban építhet 7 km vasutat