Négygólos vereség Norvégiától, vasárnap élethalálharc Portugália ellen

Bánhidi Bence
Bánhidi Bence (j2), valamint a norvég Kristian Bjornsen (j), Gabriel Ostad Setterblom (b2) és Vetle Eck Aga a férfi kézilabda olimpiai selejtezőtorna Norvégia - Magyarország mérkőzésén a Tatabányai Multifunkciós Csarnokban. Fotó: MTI/Bodnár Boglárka

A magyar férfi kézilabda-válogatott 29-25-re kikapott Norvégiától az olimpiai selejtező tatabányai csoportjának második fordulójában, szombaton.

A hazaiak keretéből ezúttal Krakovszki Zsolt és Szöllősi Szabolcs maradt ki. A csapat annak tudatában kezdte a találkozót, hogy győzelem esetén sem biztos még az olimpiai kvótája, de vereséggel is marad esélye vasárnap kiharcolni a kijutást.

Támadásban és védekezésben is remek teljesítménnyel kezdtek a skandinávok, ráadásul Torbjörn Bergerud bravúrosan védett. A telt ház előtt, remek hangulatban játszó magyarok hiába próbálkoztak sok mindennel, 7-3-as hátrányban a 11. percben Chema Rodríguez szövetségi kapitány időt kért és több poszton cserélt. A meccs negyedénél lezárult az a tendencia, hogy minden magyar találatra kettővel válaszolt az ellenfél. A hazaiak felvették a norvégok tempóját és a találkozó ritmusát, de mínusz háromnál megtorpant a felzárkózásuk, mert két büntetőt is elrontottak.

 Rodríguez Álvarez Pedro becserélése után nyitott védekezéssel próbálkoztak a magyarok, majd az ellenfél is ehhez a taktikai elemhez nyúlt. Bartucz László bravúros védéseit a hibázó támadójátékosok nem tudták gólokkal kihasználni, és bár több mint hét percig nem kapott gólt a válogatott, a szünetben 16-13-os hátrányban volt.

Az első félidő utolsó hét percéhez képest meglepően nagy fölényben kezdte a második felvonást Norvégia, amely 5-1-es sorozatot produkált, és mint később kiderült, ezzel eldöntötte a meccset. Ekkor felrémlett a két együttes tavalyi, stockholmi világbajnoki mérkőzése, amelyet 16-13-as első félidő után nyolc góllal nyertek a skandinávok. A védekezésük ezúttal is szinte megoldhatatlan feladat elé állította a magyarokat, bár egy 4-0-s szériával sikerült felzárkózni 22-19-re.

A meccs háromnegyedénél az ellenfél legnagyobb sztárja, Sander Sagosen a harmadik kiállítása miatt végleg kivált a játékból. A hajrában azért küzdhettek a hazaiak, hogy ne kapjanak ki három gólnál többel, és így vasárnap a portugálok ellen a döntetlen is elég legyen számukra a kvótához, de nem jártak sikerrel, vagyis az utolsó meccset mindenképpen meg kell nyerniük.

Fazekas Nándor
Fazekas Gergő (j2) és a norvég Christian O’sullivan (j) a férfi kézilabda olimpiai selejtezőtorna Norvégia – Magyarország mérkőzésén a Tatabányai Multifunkciós Csarnokban. Fotó: MTI/Bodnár Boglárka

Mikler Rolandnak nem volt védése, Bartucz László 12 védéssel zárt és megválasztották a mezőny legjobbjának. A túloldalon Tobias Gröndahl nyolc, Alexander Blonz hét találattal, Torbjörn Bergerud kilenc, Kristian Saveras három védéssel járult hozzá a sikerhez, amellyel csapatuk olimpiai kvótát szerzett.

A két csapat 33. egymás elleni mérkőzésén 18 magyar győzelem és két döntetlen mellett 13. alkalommal nyertek a norvégok.

Jonas Wille, norvég szövetségi kapitány

“Örülünk, hogy a holnapi meccs már tét nélküli, de felkészülésre, gyakorlásra akarjuk használni, mivel a válogatottban kevés idő áll rendelkezésünkre. A januári EB nem sikerült jól, rossz hullámra kerültünk, ám ezen a héten remekül dolgoztunk. Sokkal támadóbb szemlélettel megyünk fel a pályára. Ám ezen a szinten már nüanszok döntenek, és szükség volt a magabiztosságunkra. Tudtuk, hogy ha nem jutunk ki az olimpiára, nagy nyomással néztünk volna szembe. A holnapi magyar-portugál kapcsán is azt gondolom, hogy apróságokon fog múlni, a három csapat nagyon egy szinten van. A hazai pálya előnye miatt talán a magyarokat tartom esélyesebbnek.”

Chema Rodriguez, magyar szövetségi kapitány

“A holnapi egy nagy csata lesz. Portugália igazán nagyszerű, tehetséges csapat, minden poszton két remek játékossal rendelkeznek. Kompetitívek és a nyomást is jól kezelik. Mi azonban tudtuk, hogy nehéz lesz ez a torna, és készen állunk a harcra. Regenerálódás? Mennie kell, ezért vagyunk itt, a szurkolóinkért és magunkért is sikerülnie kell!”

Portugália 37-29-re legyőzte Tunéziát

A mezőny legjobbjának megválasztott Luís Frade hat góllal, Gustavo Capdeville 13 védéssel járult hozzá a sikerhez. A Szeged irányítója, Miguel Martins háromszor talált be.

A portugálok sikere azt jelenti, hogy a házigazda magyarok szombat este akkor sem biztosíthatják a kijutásukat, ha legyőzik a norvégokat.

Férfi kézilabda olimpiai selejtező

2. forduló, 3. csoport:

Norvégia – Magyarország 29-25 (16-13)
Magyarország:
 Mikler – Bóka 3, Szita 1, Bánhidi 2, Sipos 1, Ancsin 2, Lékai 2, cserék: Imre 3, Fazekas 3, Ligetvári, Bartucz, Bodó 3, Ilic 2, Rosta 1, Rodríguez 1, Hanusz 

Portugália – Tunézia 37-29 (18-12)

Vasárnap játsszák:
Tunézia-Norvégia 18.30
Magyarország-Portugália 21.00
    A csoport első két helyezettje jut ki a nyári, párizsi olimpiára.

Forrás: MKSZ / MTI / Handballexpert.com

Sipos Adrián: mi irányítottuk a mérkőzést