Momentum: választ várunk a kegyelmi ügyben

Hajnal Miklós
Hajnal Miklós

Hajnal Miklós (Momentum) az Országgyűlésben napirend előtti felszólalásában azt emelte ki: továbbra sincsen válasz arra, hogy “miért adott kegyelmet egy pedofilsegítőnek Novák Katalin és Varga Judit”, miközben nehéz elképzelni, hogy a Fideszben csak a két, tisztéről lemondott ember tudott az ügyről.

A képviselő hangsúlyozta: egy ország igazságérzete követeli a kegyelmi ügyek indoklásának nyilvánosságra hozatalát, ezért arra kérte a kormányoldalt, hogy álljanak a kegyelmi botrányban az átláthatóság oldalára, és támogassák pártja azon javaslatát, hogy az államfőnek kelljen nyilvánosan indokolnia kegyelmi döntéseit, azokat pedig tegyék közzé az igazságügyi tárca honlapján.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára válaszában arra hívta fel a figyelmet: mivel ezekben az ügyekben az államfő önállóan dönthet, ő adhat tájékoztatást, hogyan viszonyul e kérdéshez, hiszen itt “a kormánynak nem osztottak, nem osztanak és nem is fognak lapot osztani”.

Ha pedofil bűncselekményekről van szó, akkor ott nincs helye semmiféle toleranciának, kegyelemnek – hangsúlyozta az államtitkár. Hozzátette: átfogó vizsgálatot indított és törvényszigorítást kezdeményez a kormányzat a témában.

Dömötör Csaba emlékeztetett arra, hogy a kegyelmi ügyben érintett köztársasági elnök és az ügyről a kormányt nem tájékoztató igazságügyi miniszter távozott a közéletből. 

Hozzáette: a baloldal sosem támogatta a gyermekvédelem ügyében a kormányoldal által javasolt szigorításokat. Megemlítette: ha nem szigorodtak volna a szabályok, “ötszázzal több pedofil bűnöző járkálna az utcákon, ha most baloldali kormány lenne”.

(MTI)

Lázár János: Vásárhelyi Jánosnak a “börtönben kellene megrohadnia” és Kónya Endrének is börtönben volna a helye