Molnár Attila 34 éves országos csúcsot döntött 400 méteren

Molnár Attila
Molnár Attila. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Molnár Attila rövidpályás (korábban fedettpályás) országos csúcsot futott egy hete 400 méteren a Nyíregyházán rendezett nyílt versenyen.

Az olimpiai szinttel rendelkező atléta – aki mindeddig “csak” szabadtéren birtokolta ennek a távnak a rekordját – 46.22 másodperccel ért célba, ezzel Molnár Tamás 1990-ben felállított 46.37-es csúcsát adta át a múltnak.

“Ott edzőtáboroztunk, kifejezetten sokat edzettem, és úgy mentem neki ennek a versenynek, hogy futok egy jót. Először rajtoltam kanyarban, és ez lett a vége, aminek nagyon örülök” – mondta a rekordja után Molnár, aki ezzel a futásával lezárta a nyíregyházi edzéseket. “Készülök az ostravai Continental Tour Gold-állomásra. Arra majd jobban rápihenek” – tette hozzá Molnár Attila.

A nemzetközi szövetség, a World Athletics (WA) tavaly döntött úgy, hogy a tető alatti versenyeket már nem fedettpályásnak, hanem rövidpályásnak nevezi.

“Tavaly úgy köszöntem el a fedett pályától, hogy meg szerettem volna dönteni ezt a csúcsot, de nem sikerült, ugyan csak tizedekkel, de lemaradtam róla, így hiányérzettel kezdtem el az alapozást a tavalyi nyári szezonra. Kellett nekem ez a minimális, tanító jellegű pofon, mert még nem tartottam azon a szinten, hogy ezt megdöntsem. Nagyon örülök, hogy ez most elsőre sikerült” – mondta kedden a Kossuth Rádiónak az augusztusi budapesti világbajnokság 12. helyezettje, majd hozzátette, hogy idén is minden nap 110 százalékot szeretne nyújtani a versenyeken és az edzéseken egyaránt. 

A Ferencváros sprintere hangsúlyozta, 2024-ben három fő versenyre készül

A glasgow-i fedett pályás vb-re, a római szabadtéri Európa-bajnokságra, valamint a párizsi olimpiára – melyre már tavaly, a szintidő teljesítésével biztosította helyét. Felkészülése során még jövő kedden Ostravában a nemzetközi szövetség (WA) második számú sorozatába (Continental Tour Gold) tartozó viadalon áll rajthoz, utána szombaton már Metzben, egy hétre rá pedig Lyonban versenyez, és a nyíregyházi országos bajnokságon is elindul. 

“Szeretnék idén háromszor is csúcsformába kerülni az említett versenyeken, a konkrét céljaimat azonban nem szeretem előtte felállítani, mivel mindig kiadom magamból a maximumot és csak utólag látom, hogy ez mire volt elég. Előzetesen nagyjából meg tudom célozni, hogy a felnőtt Európa-bajnokságon szeretnék dobogóra állni” – mondta, majd a március 1-3. között sorra kerülő vb-ről elárulta, hogy nem tudja mire számítson, mivel a fedett pálya sajátossága, hogy 200 méter után nem a saját pályájukon haladnak a versenyzők, hanem összetömörül a mezőny, így erre külön taktikát kell majd alkalmaznia. Emellett elmondása szerint a rajtján lehetne még javítani, hogy minél gyorsabban elérje azt a sebességet, amivel végig tudja futni a távot. 

A tavalyi U23-as vb-n bronzérmes sprinter kiemelte, hogy szeret lépésről lépésre haladni, így mindig a közvetlen előtte álló versenyre koncentrál, először a fedett pályás szezonra, majd az Eb-re, és majd csak utána tud teljesen átszellemülni az olimpiai részvételre. 

“Nem tapasztalatot szerezni megyek, persze azt is, de eredményt szeretnék elérni. Egy kört elvárok magamtól, tehát az elődöntőbe jutást, és – ami egy nagyon nehéz feladat lesz, de – látok reális esélyt arra, hogy döntőbe kerülhessek” – fogalmazott az ötkarikás játékokkal kapcsolatban, majd a soron következő céljának a 400-as fedett pályás rekord lejjebb faragását tűzte ki, szeretne 46 másodperc alatt célba érni és így áll majd rajthoz már Ostravában.

(MTI)

A világcsúcstartó magasugró Javier Sotomayor otthon érzi magát Magyarországon