A világcsúcstartó magasugró Javier Sotomayor otthon érzi magát Magyarországon

Sotomayor
Javier Sotomayor. Fotó: Hegedüs Gábor

Javier Sotomayor olimpiai és kétszeres világbajnok, valamint – már három és fél évtizede – világcsúcstartó magasugró elmondása szerint otthon érzi magát Magyarországon. 

A 56 éves kubai atléta a hétfőn rendezett M4 Sport-Az Év sportolója gálára érkezett Magyarországra, amelyen ő adta át a 2023-as év női sportolójának az elismerést – ezt csak virtuálisan nyújthatta át, mivel Érdi Mária vitorlázó jelenleg címvédőként az argentínai világbajnokságon versenyez Mar del Platán. Sotomayor a tavaly rendezett atlétikai vb-re is ellátogatott Budapestre, idén pedig az MTK atlétikapályáját is szemügyre vette.  

“Itt otthon éreztem magam. Baráti fogadtatásban volt részem. A magyarokat amúgy is vendégszerető embereknek tartom. Különösen tetszett az installáció, amely emlékeztetett a világrekordomra. Hiszen a magasugró lécet 245-re rakták az eredményjelző táblával együtt az MTK pályáján” – idézte a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) honlapja Javier Sotomayort, akit Deutsch Péter, a MASZ vezérigazgatója vezetett körbe a Lantos Mihály Sportközpontban. 

A legendás magasugró egy válogatott pólót, valamint a tavalyi vb-n indult nemzeti csapat által dedikált magyar zászlót és mezt kapott ajándékba, és ígéretet tett arra, hogy relikviáit kiteszi havannai étterme falára. 

Sotomayor nevéhez már több mint 35 esztendeje fűződik világcsúcs, ugyanis 1988. szeptember 8-án Salamancában 243 centis rekordot ért el, majd a rákövetkező évben Budapesten fedettpályás csúcsot ugrott ugyanezen a magasságon, ezt követően pedig 1993-ban 245 cm-re javította saját világrekordját.

Sotomayor
Fotó: Hegedüs Gábor

A magasugró a csarnokban a jelenleg is érvényben lévő, 2.45 méteres szabadtéri világcsúcsmagasságra állított léc alatt ülve arról is beszélt, milyen felnézni az általa tartott rekordra, és meddig lehet érvényben.

“Amikor még aktív voltam, nem azt mondom, hogy alacsonynak tűnt, de mindig átugorhatónak gondoltam. Ma már túlzottan magasnak tűnik. Egyszer biztos megdöntik a rekordomat, bár nincs ötletem most, ki lehet az. Mutaz Barshimnak már voltak rá ígéretes kísérletei, akkor nagyon szorosan figyeltem a versenyeket. Nem mondom, hogy szomorú leszek, ha megdől, de biztos érzékenyen fog érinteni. Tulajdonképpen 35 éve várok arra, hogy valaki túlszárnyalja.”

Forrás: MTK / MTI

Érdi Mária az év női sportolója, a férfi kardválogatott az év csapata