Meglepő horvát döntetlen Szenegál ellen a női kézilabda-világbajnokságon

Szenegál
A mérkőzés legjobb játékosának a 12 lövésből 10 gólt szerző Doungou Camarát választották. Fotó: Jozo Cabraja / kolektiff

A horvát válogatott meglepetésre 22-22-es döntetlent játszott Szenegállal a dán-norvég-svéd közös rendezésű olimpiai kvalifikációs női kézilabda-világbajnokság göteborgi csoportjának nyitókörében.

A horvát együttes az előzetes kalkulációk szerint a magyar válogatott egyik vetélytársa lehet a középdöntőben a nyolc közé jutásért zajló versenyfutásban. A magyarokkal egy csoportban szereplő Montenegrót hétfőn, felkészülési mérkőzésen 26-25-re felülmúló gárda szinte az egész mérkőzésen hátrányban volt, az 57. percben egyenlített, a kiélezett végjátékban pedig már egyik fél sem tudott felülkerekedni.

A svéd válogatott 12 góllal legyőzte a kínai együttest. A jó eséllyel a magyar csapattal azonos középdöntős csoportban szereplő skandináv együttes sikeréhez a Győr beállója, Linn Blohm három találattal járult hozzá.

Megszenvedtek a dánok a szerbek ellen, a skandinávoknál a győri jobbátlövő Line Haugsted egy lövése talált utat a kapuba, míg a balkániaknál a Debrecen balátlövője, Jovana Jovovic és a Békéscsaba jobbátlövője, Marija Lanistaninegyaránt ötször volt eredményes.

A dél-koreaiak 27-16-ra verték Grönland együttesét. Rü Unhi, a Győr jobbátlövője, három góllal járult hozzá a sima sikerhez.

Ugyancsak fölényes győzelmet arattak a brazilok: a kazahokat 46-15-re felülmúló dél-amerikai gárdában a szintén győri jobbátlövő Bruna Almeida de Paula háromszor, míg a Debrecen jobbszélsője, Mariana Costa ötször volt eredményes.

Már második fordulós összecsapást játszott a norvég és osztrák együttes

A világ- és Európa-bajnoki címvédő társrendező már biztosan középdöntős fölényes győzelmével, amelyből a győri kézilabdázók közül az irányító Stine Oftedal 3, a jobbszélső Emilie Hovden és a beálló Kari Brattset 1-1 találattal vette ki a részét. Osztrák oldalon a Mosonmagyaróvár balátlövője, Ines Ivancok hat gólt szerzett, míg Kovács Patrícia kétszer volt eredményes.

Az ukránok a Székesfehérváron játszó irányító, Tamara Smbatian hét gólja ellenére simán kikaptak a spanyoloktól, akik a G jelű négyesből a brazilokkal együtt már biztosan továbblépnek.

Női kézilabda-világbajnokság

A csoport (Göteborg):

Svédország-Kína 36-24 (22-8)
Horvátország-Szenegál 22-22 (9-11)

E csoport (Herning):

Dánia-Szerbia 25-21 (10-12)
Románia-Chile 44-19 (25-6)

2. forduló

C csoport (Stavanger):

Norvégia-Ausztria 45-28 (21-12)
Koreai Köztársaság-Grönland 27-16 (15-6)

Az állás: 1. (és továbbjutott) Norvégia 4 pont, 2. Ausztria 2, 3. Koreai Köztársaság 2, 4. Grönland 0
    Pontazonosság esetén az egymás elleni eredmény rangsorol.

G csoport (Frederikshavn):

Spanyolország-Ukrajna 32-20 (16-12)
Brazília-Kazahsztán 46-15 (25-5)

Az állás: 1. (és továbbjutott) Brazília 4 pont (81-35), 2. (és továbbjutott) Spanyolország 4 (66-37), 3. Ukrajna 0 (40-67), 4. Kazahsztán 0 (32-80)

Forrás: EHF / MTI

Könnyed magyar siker Paraguay ellen a nyitányon