Martinek: kezdésnek nem rossz, de a feladat egyre nehezebb lesz

 • Cairo_GM_02
  Fotó: UIPM World Pentathlon / Filip Komorous
 • Cairo_GM_03
  Fotó: UIPM World Pentathlon / Filip Komorous
 • Cairo_GM_04
  Fotó: UIPM World Pentathlon / Filip Komorous
 • Cairo_GM_05
  Fotó: UIPM World Pentathlon / Filip Komorous
 • Cario_GM_01
  Fotó: UIPM World Pentathlon / Filip Komorous
Gulyás Michelle
Fotó: UIPM World Pentathlon / Filip Komorous

Nagyon erős mezőnyben szerzett aranyéremmel és további három döntős helyezéssel tértek haza az idénynyitó kairói világkupáról a magyar öttusázók – Martinek János szövetségi kapitány szerint kezdésnek nem rossz ez az eredmény, de a feladat a későbbiekben egyre nehezebb lesz.

A nőknél a már olimpiai kvótás Gulyás Michelle, akárcsak tavaly, idén is győzött Kairóban, ugyanakkor három társa nem tudott döntőbe kerülni

“Michelle a selejtezőben nagyon jól vívott, a rangsoroló víváson még ezt is felülmúlta, kiemelkedő eredménnyel jött le a pástról, és ez meghatározta további szereplését. – értékelt az MTI-nek a kapitány.

“A nehéz lovaglású, félig vak lóval nagyon jól megoldotta a feladatát, és a záró számban már nem is kellett kifutnia magát. Guzi Blanka a selejtezőben önmagához képest jól vívott, a rangsoroló vívás azonban nem jött össze neki, emiatt lemaradt a döntőről. A mezőny erősségét jelzi, hogy az utóbbi két évben világbajnok olasz Elena Micheli is kiesett. Simon Sarolta vívása kevés volt ahhoz, hogy kompenzálja gyengébb úszását és kombinált számát, és a még fiatal, elsőéves junior Bauer Blanka selejtezőbeli búcsúját is a vívás okozta.”

Martinek János szerint a vívás régebben is meghatározó száma volt az öttusának, de nem annyira, mint manapság.

“Akkor a többi számmal még lehetett ellensúlyozni egy-egy gyengébb produkciót, most erre nincs lehetőség, a rossz vívás miatt már a selejtezőből ki lehet esni” – tette hozzá.

A férfiaknál a négy magyar versenyzőből három döntőbe jutott – a már olimpiai kvótás Bőhm Csaba ötödik lett, míg Szép Balázs a hetedik, Bereczki Richárd pedig a kilencedik helyen végzett -, csak a friss országos bajnok Koleszár Mihály esett ki.

“Úgy láttam, hogy Misi elizgulta a versenyt, ami betudható annak, hogy ő még fiatal. A vívás elejét elrontotta, és már nem tudott felzárkózni. Társai azonban könnyedén vették a selejtezőt, és aztán magabiztosan jutottak a döntőbe. A rangsoroló vívásban közel hasonló teljesítményt nyújtottak, az elfogadható alsó határát hozták annak, amivel még +oda lehet érni+. A záró kombinált számban mindhárman az első tízből rajtoltak. Bőhm Csaba még előre is tudott lépni, pedig nem volt teljesen egészséges, elkapott valami nyavalyát, ahogy többen is a mezőnyből, én is, ami Egyiptomban szinte megszokott. Megbízhatóan, jól versenyzett, ha fizikálisan jobb állapotban van, éremért harcolhatott volna. Hozzáteszem, hogy Csaba az elejétől kengyel nélkül lovagolt, így is megoldotta egy veréssel a feladatát. Szép Balázs is javított pozícióján, Bereczki Richárd pedig bizonyította, hogy a kiemeltek között a helye, annak ellenére, hogy a fedett pályás versenyen nem jutott a döntőbe.”

Olimpiai kvótáért, illetve a világversenyeken való szereplésért a férfiaknál és a nőknél is hat magyar versenyző küzd. Idén még közvetlenül lehet kvótát kiharcolni a június közepén esedékes kínai világbajnokságon, aztán az ötkarikás mezőnyt a kvalifikációs rangsor alapján tölti majd fel a nemzetközi szövetség. Amennyiben egy országból nemenként kettőnél több versenyző válik nevezhetővé a nyári játékokra, az adott szövetség dönt, hogy kit indít.

A világkupa-sorozat következő versenyét április 16. és 21. között rendezik Ankarában, majd a rá következő héten már Budapesten találkozik a mezőny

“Legközelebb az ankarai világkupán szerepel négy-négy versenyzőnk. A férfiaknál Koleszár és Bereczki mellett bemutatkozik Demeter Bence és Tamás József, a nőknél pedig Bauer Blanka és Simon Sarolta mellett +újonc+ lesz Erdős Rita és Barta Luca. Az azt követő budapesti állomáson pedig mind a hat-hat versenyzőnk rajthoz áll” – árulta el Martinek János, aki arra is reagált, hogy április második felében nem lesz könnyű dolguk az öttusázóknak.

“Törökországban szombaton ér véget az egyéni verseny, és kedden már kezdődik is a budapesti viadal. Ez azért alakulhatott így, mert a római rendezők visszaléptek, ők egy héttel korábban adtak volna otthont a versenynek. A beugró Ankara azonban csak ebben az időpontban vállalta a rendezést” – mondta.

A világkupában a budapesti állomás után májusban Szófiában rendeznek egy fordulót, és abban a hónapban kerül sor a vk-döntőre is, Ankarában. A júniusi vb-t követően az olimpia előtt, de már a kvalifikációs időszak után, július második hetében Budapesten lesz az Európa-bajnokság.

(MTI)

Gulyás Michelle ismét aranyérmes Kairóban