Marozsán Fábián könnyedén jutott be a Roland Garros második fordulójába

Marozsán
Fotó: Manuel Queimadelos/Quality Sport Images

Marozsán Fábián három sima játszmában legyőzte a kazah Mihail Kukuskint a francia nyílt teniszbajnokság első fordulójában, vasárnap, így bejutott a 64 közé.

A világranglistán 43., esélyesebb magyar játékos kiválóan kezdett, 3:2 után sorozatban három játékot nyert, majd a folytatásban is remekül fogadta a selejtezőből érkezett ellenfele szerváit. Könnyedén hozta a második szettet is, ugyancsak 6:2-re, és szintén fél óra alatt. A harmadik felvonásban sem változott a kép, Marozsán Fábián magabiztos volt, kihasználta ellenfele minden megingását. 4:2-nél ugyan három bréklabdát is hárítania kellett, de az egyoldalú csata másfél óra alatt véget ért.

“Bár egy Grand Slam-tornán nincs könnyű meccs, egy picit ezt most simábbnak is éreztem annál, amit vártam, voltak hibái, kaptam ingyen pontokat is” – nyilatkozta menedzsmentjének közleményében a magyar játékos. Hozzátette, Kukuskin rutinos teniszező, és három győztes meccs után lépett pályára ellene, mert a kazah a selejtezőből indult. 

“Ráadásul a fonákjával verte régen végig a világot, az nekem sem volt a legkellemesebb, de erre egész jól felkészültem, és a játékának sebessége sem volt bántó. Okosan kihasználtam a gyenge pontjait, amiben az is segített, hogy az edzőm, Balázs György aktív játékosként többször is összecsapott vele, így kiváló tanácsokat kaptam tőle” 

– mondta Marozsán, aki a következő fordulóban a tizedik helyen kiemelt bolgár Grigor Dimitrovval találkozik.

“Ahhoz, hogy vele is jó mérkőzést játsszak, még magabiztosabbnak és stabilabbnak kell lennem. Bár elsősorban nem salakjátékos, jelenlegi formája miatt akár az egyik favoritnak is nevezhető. Most lesz két napom felkészülni rá, nagyon várom a találkozót” – tekintett előre Marozsán, aki kijelentette, jó lenne a centerpályán legalább egy, sőt, talán két szettet is nyerni Dimitrovval szemben.

A szerencsés vesztesként főtáblára került Gálfi Dalma két szoros játszmában kikapott a 32. helyen kiemelt cseh Katerina Siniakovától

A világranglistán 145. Gálfinak nehéz feladat jutott a főtábla nyitányán, mivel ellenfele (33.) sokkal előkelőbb helyen áll a WTA-rangsorban. Eleinte mindkét fél biztosan hozta adogatását, majd két brék következett, aztán Katerina Siniakova3:3-nál is elvette Gálfi Dalma adogatójátékát, 4:3-as cseh vezetésnél, 40-40-nél pedig az eső miatt félbeszakadt a találkozó. 

A kényszerszünet bő másfél óráig tartott, a folytatás pedig rögtön Gálfi-brékkel indult. Az izgalmas végjátékban Siniakova jobban összpontosított, ismét elvette a magyar játékos adogatását, és 7:5-tel 52 perc alatt jutott játszmaelőnyhöz.

A folytatásban Gálfi agresszívebben játszott, és egy brékkel 4:1-re meglépett, ám riválisa gyorsan fordított 5:4-re, majd a rövidítés döntött. Ebben Siniakova beindult, 4-0-ra meglépett, és végül 1 óra 53 perc alatt zárta le a csatát.

Hétfőn a két másik magyar játékos is pályára lép a főtábla nyitókörében, Fucsovics Márton a kilencedikként rangsorolt görög Sztefanosz Cicipasszal, Udvardy Panna pedig a huszadik helyen kiemelt orosz Anasztaszija Pavljucsenkovával meccsel.

Roland Garros

1. forduló (a 64 közé jutásért)

Férfi egyes: 
Marozsán Fábián – Mihail Kukuskin (kazah) 6:2, 6:2, 6:3

Női egyes:
Katerina Siniakova (cseh, 32.) – Gálfi Dalma 7:5, 7:6 (7-3)

Marozsán a 43., Fucsovics az 54. helyen a világranglistán

Marozsán a hétfői rangsorhoz képest két helyet rontott és Fucsovics is visszacsúszott egy pozíciót ezen a héten.

Az olimpiai részvételhez június 10-én kell – alapesetben – az első 56-ban lenni a világranglistán, ugyanakkor nemzetenként maximum négy játékos szerepelhet egyesben Párizsban, így további pozíciók is kvótát érhetnek majd.

A nőknél a legjobb magyar, Bondár Anna egy helyet javítva a 112., míg a Roland Garroson szerencsés vesztesként főtáblára került két játékos közül Udvardy Panna maradt a 132., Gálfi Dalma pedig a 147.-ről előrelépett a 145. helyre. 

A férfiaknál változatlanul a szerb Novak Djokovic vezet – immár 427. hetét kezdi elsőként karrierje során -, a nőknél pedig a lengyel Iga Swiatek áll az élen. Mindketten címvédőként kezdik a salakos Grand Slam-tornát.

(MTI)

Gálfi Dalma és Udvardy Panna is szerencsés vesztes