Marozsán bravúros győzelmet aratott Rune ellen

Marozsán Fábián
Marozsán Fábián

Marozsán Fábián mindössze két gémet veszítve kiütötte a hatodik helyen kiemelt dán Holger Runét vasárnap a Miamiban zajló keménypályás tenisztorna férfi versenyének második fordulójában.

A 64 között a világranglistán 57. Marozsán Fábián nem számított esélyesnek, hiszen riválisa a hetedik a rangsorban, és 20 éves létére már négy ATP-trófeát gyűjtött. Első találkozójukon a legjobb magyar játékos egyáltalán nem látszott megilletődöttnek, egy brékkel rögtön ellépett, a dán kiválóság csak 3:0-nál iratkozott fel az eredményjelzőre, és óriási meglepetésre ez volt az egyetlen nyert gémje a 25 perces nyitószettben.

Holger Rune folyamatosan méltatlankodott, egy ízben trágárság miatt figyelmeztették is, a Marozsán védjegyének számító ejtésekkel szemben pedig teljesen tehetetlen volt.

A folytatásban a Hajdúszoboszló SE sportolója ismét azonnal brékelt, és nemsokára már sorozatban öt megnyert játéknál tartott.

Az egyre többet rontó Rune 2:1-nél jutott először bréklabdához, de nem tudott élni vele. Néhány perccel később a magyar teniszező egy elképesztő átemeléssel ismét dupla brékelőnyben volt (4:1), és egy óra elteltéve már ünnepelhetett.

“Örülök, hogy egy éven belül már harmadszor vertem top 10-es ellenfelet, fantasztikus volt a legjobb pályán, egy ekkora stadionban játszani” – nyilatkozta a pályán a magyar kiválóság. 

“Sok energiám van, közben pedig próbálok nyugodt maradni, ezt Roger Federertől tanultam, és néha sikerül is” – jelentette ki, hozzátéve, az 1000-es versenyek majdnem olyanok, mint a Grand Slamek, és ebben az is benne van, hogy minden meccs után jön egy pihenőnap, amikor van idő regenerálódni.    

Marozsánra a harmadik fordulóban az ausztrál Alexei Popyrin (45.) vár.

Fucsovics kikapott a címvédő Medvegyevtől

A világranglistán 86. magyar – aki a nyitókörben az ausztrál Max Purcellt (68.) búcsúztatta – a 64 között az egyik legnehezebb ellenfelet kapta a harmadik helyen kiemelt orosz személyében, aki vasárnap döntős volt Indian Wellsben. A két játékos eddig ötször találkozott, és a nyíregyházi sportoló csak a 2020-as Roland Garroson tudta megverni a keménypályás specialistának számító Medvegyevet.

A hatodik csatára pénteken került volna sor, de az esőzések miatt egy nappal később rajtolhatott csak el a Grandstand elnevezésű stadionban. Két-két stabil adogatójáték után a 32 éves magyar semmire elbukta a szerváját, ami a szinte hiba nélkül játszó moszkvai teniszezőnek ez már elég volt ahhoz, hogy 40 perc elteltével szettelőnybe kerüljön. 

A folytatásban sem változott a képlet: a 2021-es US Open bajnoka végtelen türelemmel és precizitással irányította az akár 20-25 ütéses labdameneteket, Fucsovics pedig hiába próbálta variálni-tördelni a játékot, semmivel sem tudta zavarba hozni riválisát. Néhány kettős hibát követően a magyarnak mégis lett két bréklabdája 0:1-nél, de ezeket Medvegyev magabiztosan hárította. A 28 éves címvédő kisvártatva már dupla brékkel vezetett (0:4), innen pedig az egyre többet rontó Fucsovicsnak már nem volt reális esélye a fordításra. Az egyoldalú találkozó 1 óra 19 percig tartott.    

Miami Open

2. forduló (a 32 közé jutásért): 

Marozsán Fábián – Holger Rune (dán, 6.) 6:1, 6:1
Danyiil Medvegyev (orosz, 3.) – Fucsovics Márton 6:4, 6:2

(MTI)

Marozsán szetthátrányból fordított Jarry ellen