LMP-Párbeszéd csörte: köhög a bolha?

Ungár Péter
Ungár Péter

Az LMP meg kívánja mutatni, hogy van másik politikai ajánlat Budapest irányítására, ehhez olyan jelöltet keres, akiről nem a párthovatartozása “ugrik be” az embereknek – erről Ungár Péter társelnök beszélt az LMP Budapest kongresszusán szombaton.

Az online közvetített rendezvényen az ellenzéki párt társelnöke kiemelte: olyan jelöltet keresnek, aki Budapestre kér felhatalmazást, aki annak a hatvan százaléknak az érdekét képviseli, akik a közösségi közlekedést használják és képes egy ciklusnál tovább gondolkodni. Aki a közösségi közlekedést bővíteni és nem ritkítani akarja, aki tudja, minden fejlesztés, ami “zöld”, az jó. 

Budapestnek nem felhőkarcolókra és luxuslakásokra van szüksége, hanem parkokra és szociális bérlakásokra, “és ebben nincs alku” – jelentette ki. Hozzátette: nem fognak olyan főpolgármester-jelöltet támogatni, akinek nincs tartalmi állítása. 

Úgy fogalmazott: egyelőre nem nevez meg senkit, “mert nem a gombhoz varrják a kabátot”, és a “várakozásnak is megvan az öröme”. 

 Kitért arra, hogy Karácsony Gergely főpolgármester politikájában nem az számít, hogy mit képvisel, hanem az, hogy a Facebookon milyen módon tudja magát Orbán Viktor áldozataként beállítani. Kijelentette: az, aki az önkormányzati választás előtt pár hónappal arról beszél, hogy milyen államformára van szükség Magyarországon és köztársaságpártinak hívja az ellenzéki kollégáit, az nem biztos, hogy városvezetésre készül, hanem talán arra, hogy 2026-ban újra megmérettesse magát. 

A budapesti ellenzéki közös listáról szólva úgy fogalmazott: a tárgyalásokat “élő ember nem tudja követni”. A budapesti ellenzéki összefogásról azt mondta: mindenki el akarja játszani, hogy nagyon akarja, de valójában senki sem akarja, hogy sikerüljön. 

Bírálta, hogy a diskurzus nem a tartalomról, hanem személyekről szól. Úgy fogalmazott, “minden választás népszavazás Orbán Viktorról”, az ellenzék minden problémája vagy megoldása Gyurcsány Ferenc, “Karácsony az egyetlen remény”. 

Szerinte a “gyurcsányozások” és az “orbánozások” a gondolattalanságot fedik el, és ígéretet tett arra, hogy szakít mindezzel

Úgy látta, a Fidesz oldalán káosz van a fővárosi politikában, a több mint 13 éve kormányzó párt senkit sem tud megnevezni a főváros irányítására. Ez azért van, mert nem lehet egyszerre a budapestieket is képviselni és minden politikai eszközt a budapestiek elleni politizálásra használni – vélekedett.

Ungár Péter a többi ellenzéki pártot bírálva úgy fogalmazott: nem jelent megújulást az, ha az MTVA-székházban való alvást kordonbontásra cserélik, vagy mint a Momentum, néha rádöbbennek arra, hogy Gyurcsány Ferenc mondta az őszödi beszédet.

Hozzáfűzte: azt sem gondolják, mint a DK, hogy az az ellenzéki politika megújítása, ha arra jutnak, Orbán Viktor fontosabb, mint bármilyen közügy. 

Kiemelte: őszinteségre van szükség, sokkal nagyobb út áll előttük, mint amit eddig meghaladtak, s lehet, hogy követnek el hibákat, de amit csinálnak, az legalább valamilyen, és ez ma Magyarországon nem kevés.

A kétkulacsosság lett jellemző az LMP-re – jelentette ki hétfői, online sajtótájékoztatóján a Párbeszéd szóvivője

Barabás Richárd arról beszélt, hogy a főváros XI. kerületében már elindult a Déli Körvasút pályaszakaszának fejlesztése, a beruházás egyik legnagyobb támogatója pedig az a Vitézy Dávid, akivel az LMP “éppen kokettál”.

Vitézy Dávid “egész életében a Fideszt szolgálta”, és államtitkárként “szolgálta a kormányt azokban az években, amikor a kormány a leginkább megpróbálta kivéreztetni Budapestet” – fogalmazott Újbuda alpolgármestere.

Az ellenzéki politikus kiemelte, hogy eközben Kreitler-Sas Máté XI. kerületi LMP-s önkormányzati képviselő az, aki a “leghangosabban kritizálja” a Déli Körvasút beruházást.

Arra kérte az LMP-t, hogy mondja meg, melyik a párt igazi arca.

Barabás Richárd megjegyezte, a főpolgármester-jelölés kapcsán világos, hogy az LMP “folyamatosan Fidesz-panelekkel kommunikál, hisztiellenzékezi az ellenzéket érdemi tartalmi kritika nélkül, és láthatóan arra játszik, hogy megbontsa ezt az egységet”.

Emlékeztetett, hogy az LMP az öt parlamenti mandátumából négyet a közös ellenzéki listáról szerzett. Amennyiben az LMP a Fidesz kottájából kíván játszani, akkor vissza kell adnia a parlamenti mandátumait – mondta a szóvivő.

(MTI)

Gyurcsány Ferenc: a kormány a magyar munkások érdekeit képviselje, ne a külföldiekét!