Kukoricarostból készült biogázt táplál az országos gázhálózatba a Pannonia Bio és az E.ON 

biogáz

Csaknem 100 százalékos tisztaságú, növényi rost alapú biometánt táplálnak a hazai földgázhálózatba az E.ON Hungária csoport és a Pannonia Bio Zrt. együttműködésében – közölte az E.ON az MTI-vel hétfőn.

A tájékoztatás szerint a Pannonia Bio évente több mint egymillió tonna takarmánykukoricát és 2023 óta háromszázezer tonna árpát vásárol fel szinte teljes egészében magyar gazdáktól, amiből különféle fehérje takarmány- és élelmiszeripari alapanyagokat, valamint bioetanolt gyártanak.

A vállalat dunaföldvári üzemében a gabonafeldolgozás során kiválasztott rostból köztes termékként biometán készül, amelyet az E.ON Hungária csoporttal közös fejlesztés keretében a hazai földgázhálózatba juttatnak.

A betáplálás előkészítésekor az energiavállalat föld alatti acélvezetéket épített ki a Pannonia Bio gázkiadási pontja és a meglévő E.ON-vezeték összekötésére. A gázhálózati csatlakozási pont egyben mérő- és szűrőállomás is, amely lehetővé teszi, hogy az üzemben megtermelt biogáz folyamatos kontrollal, megfelelő tisztaságban kerüljön a gázelosztó hálózatba.

„Üzemünk ideális helyen, egy mezőgazdasági régió közepén helyezkedik el, ezért az itthon termett gabonát költséghatékony módon, rövid utaztatással termőhelyéhez közel dolgozzuk fel.  A feldolgozás során a mag minden része hasznosul. A tisztítás folyamán eltávolítjuk a szén-dioxidot és az egyéb szennyező anyagokat, a növényi rostokból nagy tisztaságú biogáz lesz, amit szintén nem szállítunk messzire, hiszen jelentős részét saját üzemünk hasznosítja. A biogáz üzemben óránként 5000 köbméter biogázt finomítunk biometánná. A kiváló minőségű, helyben megtermelt biogáz garancia arra, hogy folyamatosan közel 100%-os tisztaságú biometánt tudjunk az országos hálózatba táplálni” 

– emelte ki a fejlesztés kapcsán Hódos Ferenc, a Pannonia Bio Zrt. stratégiai igazgatója.

Az E.ON közleménye szerint ez a legnagyobb kapacitású biogáz-betáplálás az országban

A fejlesztés energetikai és környezeti fenntarthatósági szempontból is fontos, az energia zöld forrásból, maradék növényi rostokból származik, és azonnal, helyben hasznosul, nincs szükség további szállításra. A biogázt maga a termelőüzem is felhasználhatja, de a felesleg a kiépített gázvezetéken keresztül a környéken élőkhöz is eljuttatható.

„A Pannonia Bioval együttműködve a jelenlegi legnagyobb kapacitású biogáz betáplálást hoztuk létre az országban. Ez a fejlesztés egyaránt példaértékű energetikai és környezeti fenntarthatósági szempontból. Egyrészt mert zöld forrásból, maradék növényi rostokból származik az energia, másrészt mert azonnal, helyben hasznosul, és nincs szükség további szállításra. A biogázt maga a termelőüzem is felhasználhatja, de a felesleg a kiépített gázvezetéken keresztül a környéken élőkhöz is eljuttatható. Ez kiváltja a messziről érkező, nem megújuló forrásból származó földgázt” 

– fogalmazott Somodi Gábor, az E.ON Dél-dunántúli Gázhálózati Zrt. vezérigazgatója.

A fejlesztéssel bővülhetnek a hasonló partnerségek, mert biogázt szinte minden mezőgazdasági termékből elő lehet állítani, a kritikus pontnak számító biometán-tisztaság pedig az E.ON közreműködése révén garantálható. A

biogáz-termelő vállalatok ugyanazokkal a feltételekkel csatlakozhatnak a földgázrendszerhez, mint a földgáz-termelők, de a rendszerbe betáplálni kívánt biogáznak meg kell felelnie a szigorú minőségi előírásoknak – hívta fel a figyelmet az E.ON.

(MTI)