Lexus: megbízhatóan a legmegbízhatóbb

A brit What Car? magazin olvasói sorban hetedik alkalommal választották meg a Lexust a piac legmegbízhatóbb márkájának. Az eredmény nem csupán a hibák hiányáról szól, hanem az ügyfélpanaszok gyors és hathatós kezeléséről is.

Ha a valóság igazodna a reklámokhoz, az utak tele volnának soha el nem romló autókkal, azok pedig végtelenül elégedett utasokkal. A világ azonban nem így működik – legalábbis az esetek többségében nem. A brit What Car? közvélemény-kutatásának pont az a célja, hogy a felhasználók személyes tapasztalatai alapján reális képet fessen arról, hogy mire számíthatunk, amikor egy adott típus, illetve gyártó mellett tesszük le a voksunkat.

Az idei kutatásban közel 22 ezren vettek részt, hogy elmondják véleményüket öt évnél nem idősebb autójukról. A What Car? elemzői a 32 márka 178 típusáról beérkezett válaszokat kiértékelve állapították meg az egyes méretosztályokon belüli rangsorokat.

A végeredmény nem hozott meglepetést: a márkák összesítésében – ahogy 2017 óta minden egyes évben – a Lexus bizonyult a legmegbízhatóbbnak. A dobogó második fokán a Toyota, a harmadikon a Mini áll. A teljes márkalista ezen a linken megtalálható.

Top 10 legmegbízhatóbb márka

Rangsor MárkaPontszám
1Lexus98,3%
2Toyota97,4%
3Mini97,2%
4Suzuki96,9%
5Mitsubishi96,2%
6Honda95,9%
7Hyundai94,3%
8Kia93,8%
9Volvo93,7%
10Tesla93,6%

Az egyes kategóriákban ugyancsak remekeltek a Lexus típusai. A 2021-ig gyártott Lexus IS (98,0%) a középkategóriás prémium-személyautók mezőnyében lett aranyérmes, míg a Lexus RX előző generációja (2016-2022) 98,6 százalékkal ezüstérmet nyert a nagy szabadidőjárművek körében – az első itt az aktuális Toyota RAV4 hibrid kivitele 98,7 százalékos eredménnyel. A legmeggyőzőbben azonban a családi szabadidőjárművek piacán teljesített a Lexus. Itt a dobogó mindhárom fokára egy-egy Lexus modell léphetett fel: a 2019 óta gyártott Lexus UX 99,3 százalékkal a harmadik, az aktuális Lexus NX (2021-) 99,4 százalékot ért el, és ezzel ezüstérmes lett, míg közvetlen elődje, a 2014 és 2012 között gyártott Lexus NX 99,8 százalékot (!) szerzett. A második helyezett Toyota is duplázni tudott, méghozzá a kisautók mezőnyében: itt az előző generációs Toyota Yaris (99,3%) ezüstérmet, míg jelenleg kapható Yaris 97,9 százalékkal bronzérmet szerzett.

A Toyoták és Lexusok sikeréhez jelentősen hozzájárult, hogy típusaikat jelentős arányban (olykor csaknem kizárólag) hibrid hajtáslánccal vásárolják meg a felhasználók: a felmérésben ugyanis ez a hajtástechnológia bizonyult nem csak a legmegbízhatóbbnak, de a legolcsóbban javíthatónak is.

A teljes felmérés ezen a linken elérhető.

Fotók: Lexus, whatcar.com