Lengyelországban országszerte házkutatásokat végeznek az előző kormány által létrehozott alapítvány miatt

Marcin Kierwinski
Marcin Kierwinski belügyminiszter

A lengyel nyomozó szervek országszerte több tucat helyen házkutatásokat végeznek az előző kormány idején az igazságügyi tárca kötelékében működő, a bűnmegelőzés és a bűncselekmények áldozatainak támogatása céljából létrehozott alapítvány ügyében – közölte a lengyel főügyészség.

Lucie Szymanowska, az MTI tudósítója jelenti Varsóból

Az akció keretében Zbigniew Ziobro volt igazságügyi miniszter házát is átkutatják – közölte az X közösségi felületen Patryk Jaki európai parlamenti képviselő, az előző kormánykoalíciót alkotó Szuverén Lengyelország (SP) politikusa, aki “tiszta gengszterségnek” nevezte, hogy a nyomozók “betörtek” a nemrég súlyos onkológiai műtéten átesett Ziobro otthonába. 

A wpolityce.pl konzervatív hírportál szerint a Belbiztonsági Ügynökség (ABW) nyomozói Ziobro és családja távollétében hatoltak be a házba, lebontották a kerítés egy részét, és betörték az ablakot.

Jacek Dobrzynski titkosszolgálatokat felügyelő miniszter szóvivője közölte: az ügynökség kedden Lengyelország-szerte házkutatásokat végez magánlakásokon és gazdasági egységeknél, több személyt őrizetbe vettek és átadtak az ügyészségnek. Az akció egy több szálon folyó nyomozással függ össze, amelyet a lengyel államügyészség folytat egyes köztisztviselők visszaélései miatt – mondta.

Anna Adamiak, a lengyel főügyészség szóvivője a Polsat News kereskedelmi hírtelevíziónak elmondta: az eljárás során azt vizsgálják, hogy az előző kormány idején az igazságügyi tárca kötelékében működő Igazságosság Alap forrásait szabályosan használták-e fel.

Marcin Kierwinski belügyminiszter az X médiafelületen azt írta: a hatóságok keddi akciója “világos jele annak, hogy a lengyel állam működik”, és hogy nem létezik többé “büntetlenek kasztja”. “Aki törvényt sértett, azt felelősségre vonják, ez egy egyszerű elv” – áll a bejegyzésben.

Patryk Jaki szerint Michal Wos és Marcin Romanowski volt igazságügyi miniszterhelyetteseknél is tartottak házkutatást.

Adam Bodnar igazságügyi miniszter és főügyész január végén hozta létre az Igazságosság Alap működését vizsgáló bizottságot. Ennek egyik feladata a Pegasus kémszoftver beszerzésének vizsgálata, mely az alap forrásaiból valósult meg. 

A lengyel média, köztük a TVN24 kereskedelmi hírtelevízió korábban bírálta, hogy az alapból egyházi szervezetek működését is finanszírozták.

Grzegorz Górny neves lengyel közíró viszont múlt héten a wpolityce.pl hírportálon természetesnek találta a megoldást. Rámutatott: Lengyelországban a bűnmegelőző és a bűntettek áldozatait segítő tevékenységet sok esetben egyházi szervezetek vállalják.

Az ABW kedden az egyik lengyelországi szerzetesrend székházát is átkutatott, de senkit sem vettek őrizetbe.

Zbigniew Ziobro volt lengyel igazságügyi miniszter politikai hátterűnek nevezte a nála végzett házkutatást

Alapjogokat sértő és politikai megrendelésre végzett akciónak nevezte Zbigniew Ziobro ellenzéki képviselő, volt lengyel igazságügyi miniszter a házában szerdára virradóan véget ért, közel 24 órán át tartó házkutatást.

Az onkológiai kezelés alatt álló politikus kedd este, majd szerda reggel ismét nyilatkozott újságíróknak, először azóta, hogy súlyos műtéten esett át. Bírálta, hogy a kedd hajnalban megkezdődött, távollétében végzett házkutatást a nyomozók anélkül indították el, hogy megpróbáltak volna kapcsolatba lépni vele vagy feleségével.

Ziobro kijelentette: “gengsztereljárásnak” tartja azt a módot, ahogyan a házkutatást végezték: megfosztották őt a “minden lengyel állampolgárnak kijáró alapvető jogoktól”, mivel nem ismerkedhetett meg a házkutatást elrendelő végzéssel, nem bízhatott meg senkit, aki távollétében képviselte volna őt az intézkedés alatt, és nem tudta megakadályozni háza megrongálását – mondta. Utalt arra, hogy a nyomozók betörték a bejárati ajtót, és kárt tettek a ház homlokzatában is.

“Átfésülték a házamat, hogy teljesítsék Donald Tusk kormányfő és Adam Bodnar igazságügyi miniszter politikai megrendelését” – jelentette ki Ziobro.

Hozzátette: a történtek megmutatják, valójában miképpen cselekszik “az állítólag a jogállamiság nevében eljáró, a jogszabályokat tisztelő” kormány.

A politikus bejelentette: fellebbezést fog benyújtani a szerinte alaptalan és jogtalan hatósági intézkedés ellen.

A lengyel ügyészség kedden közölte: a nyomozó szervek országszerte több tucat helyen végeztek házkutatásokat az előző kormány idején az igazságügyi tárca kötelékében működő, a bűnmegelőzés és a bűncselekmények áldozatainak támogatása céljából létrehozott Igazságosság Alapítvány ügyében.

Przemyslaw Nowak ügyészségi szóvivő kedden elmondta: a nyomozók megpróbáltak kapcsolatba lépni Ziobro rokonaival, de a kísérlet “eredménytelen” volt. Annak kapcsán, hogy Ziobro parlamenti képviselőként mentelmi jogot élvez, Nowak azon az állásponton volt, hogy ez nem vonatkozik a képviselő lakására, csak a személyére.

A lengyel parlament megszavazta a Pegasus kémszoftver használatát vizsgáló bizottság felállítását

A lengyel kulturális miniszter felszámolási eljárást indított a közmédia ellen