Legyen tavasz! – Itt és most!

A mindfulness arra ösztönöz, hogy megálljunk és lassítsunk az életünkben, hogy mélyebben érezzük és tapasztaljuk a jelen pillanatot, segítve ezzel az önállóság és belső béke megtalálását.

Talán az évszakok váltakozása az egyik leglátványosabb példa arra, hogy mindannyiunk lelki és fizikai állapota mennyire összefonódik a természettel még akkor is, ha nagyvárosban élünk. A téli hónapok bezártsága, a kevesebb napsütés, és a hideg idő sokszor nyomasztóan hat ránk. Ahogy a nappalok hosszabbá válnak és a természet újraéled, szervezetünk is azonnal próbál alkalmazkodni a változásokhoz. Ha ez nem megy, esetleg az első igazán kirándulós hétvégén még betegek is leszünk, az gyakran a stresszérzet fokozódásával jár.

Igenis léteznek hatékony módszerek a jóllétünk megőrzésére, fontos persze, hogy ilyenkor tudjuk mi segít, mi válik be számunkra” – kezdi Pollák Éva, a Mindwell Pszichológiai Központ szakmai vezetője. – „Ilyen lehet például a stresszkezelő technikák gyakorlása, mint például a légzéstechnikák, relaxáció vagy meditáció. Emellett az egészséges életmód, mint a rendszeres testmozgás, egészséges táplálkozás és elegendő alvás is segíthet a stressz csökkentésében és a jóllétünk megőrzésében. Nem véletlen vágyunk ilyenkor többet a természetbe – testmozgás lehet egy a kert szépítgetésével töltött délután, egy hosszabb kirándulás vagy csak egy nagy séta a barátainkkal. Kora tavasszal már lehet salátaféléket nevelgetni a balkonládákban, kertben – az ültetés, nevelés, gondoskodás nem csak a tudatos jelenlét gyakorlására adnak lehetőséget, hanem arra is, hogy friss zöldséget együnk!

A friss levegőn és az egészséges életmódon túl azért van még dolgunk a lelkünkkel is. Van egy szó, mely sokaknak varázsszóként cseng és nem is tudják pontosan, hogy mit jelent igazából. Ez a mindfulness, másképpen tudatos jelenlét,  egy olyan pszichológiai állapot és gyakorlat, amelyben figyelemmel kísérjük és elfogadjuk a jelen pillanatot, anélkül, hogy ítéletet alkotnánk vagy beleavatkoznánk.

Pszichológiai szempontból a mindfulness hatékony eszköz lehet az érzelem szabályozásban, a stressz kezelésében és az általános jóllét javításában” – folytatja Pollák Éva. – „A gyakorlatok, mint például a légzéstechnikák, testtudatosság növelése és a meditáció, segítenek az embereknek megtanulni, hogyan irányítsák figyelmüket a jelen pillanatra, és hogyan fogadják el azt, ami éppen történik velük.”

A mindfulness alapelve, hogy elfogadjuk és megengedjük érzéseinket, gondolatainkat és tapasztalatainkat, anélkül, hogy megítélnénk vagy megváltoztatásukra törekednénk. Gyakorlása során arra tanulunk ráhangolódni, hogy észleljük a testünkben, az elménkben zajló folyamatokat és környezetünket, miközben tudatosan és az itt-és-mostban lévő módon vagyunk jelen.

Ez nem azt jelenti, hogy a légzésfigyelés, vagy mindful séta során nem kalandozhatnak el a gondolataink” – magyarázza a pszichológus szakértő. – „Inkább valami olyasmire kell gondolni, hogy gyakorlás közben nem zsörtölődünk magunkkal: „látod, már megint elkalandoztál, natessék, még ezt sem tudod rendesen csinálni, nem is neked való”, hanem kedves elfogadással fordulunk az elkalandozás után ismét felbukkanó önmagunkhoz, kézen fogjuk és visszavezetjük oda, ahol épp tartottunk „szia, megint itt vagy, de jó, gyere, tudod most épp erre figyeltünk.”

A mindfulness arra ösztönöz, hogy megálljunk és lassítsunk az életünkben, hogy mélyebben érezzük és tapasztaljuk a jelen pillanatot, segítve ezzel az önállóság és belső béke megtalálását. Ez ezért is nagyon fontos, mert tulajdonképpen reggeltől estig tevékenykedő-üzemmódban vagyunk, ami nagyon fárasztó. Óriási ereje van annak, amikor ebből a dolgom-van modalitásból jelenlevő-üzemmódba kapcsolhatunk, ahol nincs más dolgunk, mint helyet adni puszta létezésünknek. No meg élvezni a tavaszt, ha már végre megérkezett – itt és most.