Lázár János, a teniszszövetség elnöke: “A mai napig nem leljük a pénz nyomát”

Lázár János
Lázár János. Fotó: Pozsonyi Zita / Blikk

Summary

Azt azért érdemes megjegyezni, hogy Lázár János elődje a teniszszövetség élén a szintén fideszes, álláshalmozó Szűcs Lajos volt. Az országgyűlési képviselő annyira sokoldalú, hogy párhuzamosan ő volt a Magyar Országos Horgász Szövetség elnöke is. Ezt a tisztségét a mai napig viseli. Sőt, a "fedhetetlen" Szűcs Lajos az Országgyűlés jegyzője és most tessék megkapaszkodni a Költségveti Bizottság tagja.

Lázár Jánost nem könnyű szóra bírni teniszügyekben, holott három éve ő a Magyar Tenisz Szövetség elnöke. Most viszont a Blikk Talk! Idei szezonzáró adásában Szirmay Dávid, a lap főszerkesztő-helyettese a politika mellett a sportról is faggatta az építési és közlekedési minisztert.

Mielőtt azonban erre rátérnék, emlékeztetni kell arra: a Magyar Tenisz Szövetségben óriási felfordulás volt, hiszen, ahogy Markovits László szakmai elnökhelyettes erről nemrégiben nyilatkozott: 

„Egy biztos, elfogadhatatlan helyzet, hogy egy sportszervezet, amely 2013 és 2019 között több mint tízmilliárd forintos állami támogatást kapott a programjaira, utána 2020 és 2023 között több mint tízmilliárd forintos konszolidációra szorul.”

Ennek tükrében jogos volt a riporter azon kérdése Lázár Jánoshoz, nem bánta-e meg, hogy elvállalta a szövetség vezetését.

„Nem az a jó szó, hogy bánom”, válaszolta erre az elnök, de azt is hozzátette, azt kellett megtapasztalnia, hogy a sport világa legalább olyan megosztott, mint a politika világa, csak a törésvonalak máshol vannak. Márpedig „a probléma egyik gyökere a széthúzás, holott a sportnak össze kellene hoznia az embereket, nem pedig szétválasztania.”

Az eltűnt tízmilliárdokkal kapcsolatban azt mondta Lázár János, hogy minden ügyben megtette a szükséges feljelentést, és bár három év eltelt, attól tart, még ugyanennyi el fog telni, mire az igazság kiderül.

Igyekeznek persze a pénzek nyomába eredni, „de ez nem olyan egyszerű, mert másokkal ellentétben nekünk a jogi eljárások szabályait be kell tartanunk, csak a jog eszközeivel tudunk elégtételt venni, az pedig elég nehezen halad… 

Egyébként ha már pénzről esik szó, a miniszter is felfedezte azt az összefüggést, amit sokaktól hallottunk már az elmúlt években: 

„Azt gondolom, az is egy nagy probléma, ha a magyar sportban kevés a pénz, de az is legalább ekkora probléma, ha a magyar sportban túl sok a pénz.”

Erről aztán konkrétan a saját sportszervezete kapcsán is kifejtette a véleményét:

A magyar sport összességében óriási lehetőséget kapott az adófizetőket képviselő kormányzattól, s volt, aki jól bánt ezzel a pénzzel, s volt, aki nem.

A Magyar Tenisz Szövetségi hatalmas támogatásokat kapott, amelyek elfolytak, s a mai napig nem leljük a pénz nyomát. S az egy probléma, ha ez következmények nélkül megtörténhet ebben az országban.”

A végére azért pozitívabb húrokat is megpengetett az elnök, aki elmondta, hogy ha a múltat nem is sikerült még lezárni, de a szövetségben végre rend van, minden adósságot ki tudtak fizetni, támogatni tudják a tagszervezeteket, s ennek megfelelően egy ideje elindult a sportágban a fejlődés.

Forrás: Blikk

Németország lesz a magyarok ellenfele a Davis Kupa selejtezőjében

Stollár Fanny és Babos Tímea is visszatér a magyar teniszválogatottba