Kiderült a kecskeméti csodacsapat titka

Tóth Barna
A 208 cm-es Tóth Barna a Kecskemét legmagasabb játékosa. Fotó: Banczik Róbert / Hiros.hu

A Sporttudományok Nemzetközi Központjától (CIES) már megszokhattuk, hogy hétről hétre a legkülönlegesebb statisztikákkal áll elő a labdarúgás világából. Ezúttal a játékosok átlagos testmagassága alapján rangsorolta a világ 53 bajnokságának csapatait – kiderült, hogy a Kecskemét a legmagasabb csapat a földön 187.13 centiméteres átlagmagassággal.

A CIES a legutóbbi befejezett idényben vagy a jelenlegi évadban szereplő kezdőcsapatok átlagos testmagassága alapján rangsorolta 53 bajnokság klubjait

A legmagasabb csapat 187.13 centiméteres átlagmagassággal a magyar NB I-ben szereplő Kecskeméti TE lett. A kecskemétieket 13 centiméter választja el a legalacsonyabb csapattól, a japán Szagan Toszutól, melynél 174.18 centiméter a játékosok átlagos magassága. Az 52-es lista utolsó három helyezett csapata egyébként kivétel nélkül japán gárda.

A Kecskemét mögött a második helyen a Szalai Attilát is foglalkoztatót német Hoffenheim áll 186.92 centiméterrel, majd további két német csapat következik, a Schalke (186.83) és a Heidenheim (186.59).

A KTE után a második legmagasabb magyar csapat a DVTK, amely a teljes listán a 13. helyen végzett 185.95 centiméterrel.

A KTE kimagasló eredménye nem meglepő, ugyanis

Szabó István együttesében minden csapatrészben találunk legalább 190 centiméteres játékost.

Az élvonal egyik legmagasabb mezőnyjátékosa a 198 centiméteres csatár, Tóth Barna, a középpályások közül Nikitscher Tamás, a védők közül pedig Szalai Gábor, Szabó Alex, Belényesi Csaba és Szűcs Kornél is eléri vagy meg is haladja a 190 centimétert, ahogy a kapus, Varga Bence is. A CIES kimutatásából az is kiderül, hogy a kecskeméti csapat 62.5 százalékát 186 centiméternél magasabb játékosok alkotják.

A Premier League-ben a Newcastle United játékosainak átlagmagassága 185.08 centiméter, őket a Manchester United (184.36) és a Liverpool FC (184.36) követi. Szoboszlai Dominik 186 cm-es magasságával felfelé lóg ki a sorból.

A La Ligában 5 klub játékosainak átlagmagassága 183 centiméter fölött van, a listavezető a Sevilla FC (183.80).

A Serie A-ban az Atalanta és a Hellas Verona játékosainak átlagmagassága 186 cm felett van.

Romániában a kolzsvári CFR Cluj (186.42) vezet.

Görögországban az Olimpiakosz FC játékosainak átlagmagassága 182.53 cm, míg a Ferencvárosi TC átlaga 180.76, a zöld-fehér klub ezzel az NB I utolsó helyén áll.

Az egykori égimeszelő Peter Crouch (201 cm) már csak a 15. a világ valaha volt legmagasabb játékosai között. Viszont a “pálcikaember” (The Rod Man) jelentős sikereket ért el. Crouch a Liverpoollal 2005-ben FA Kupát nyert, majd egy évvel később részese volt a Pool BL-menetelésének.

A negyeddöntő mindkét mérkőzésén gólt szerzett a PSV Eindhoven ellen. Végül ezüstérmet nyert, igaz az AC Milan elleni athéni döntőben nem játszhatott.

Peter Crouch az angol labdarúgó-válogatottban 42 mérkőzésen 22 gólt szerzett.

A Standard Liege belga kapusa Kristof Van Hout (208 cm) a pályán lévő legmagasabb labdarúgó. Az örökranglistán őt csak a dán Simon Bloch Jørgensen (201 cm)előzi meg. Ő szintén kapus volt.

A valaha élt legmagasabb mezőnyjátékos a skót Paul Miller (208 cm) volt, aki súlyos térdsérülés után nem tudta folytatni pályafutását.

Forrás: CIES / nso.hu

Négy “ötvenes” a gólkirályjelöltek között