Karsai Dániel látogatást tett az Országgyűlésben

Karsai Dániel
Karsai Dániel. Fotó: facebook.com/donathannajulia.momentum

Szabó Rebeka (Párbeszéd) szerint a Mi Hazánk törvényjavaslatával megpróbálja Budapest választást befolyásolni.

A Párbeszéd meggyőződése, hogy ez valójában a Fidesz javaslata és a “zsebnácikat” csak használták arra, hogy a javaslatot benyújtsák – mondta, hozzátéve, az ellenzéki pártok vannak olyan bölcsek, hogy minden a kormány által kitalált választási rendszerben megtalálják annak módját, hogy a budapesti polgárok akarata érvényesüljön.

Kitért arra is, hogy Karsai Dániel alkotmányjogász saját amiotrófiás laterálszklerózis (ALS-) betegsége miatt eljárást indított a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán az életvégi döntések magyar szabályozása miatt, mivel álláspontja szerint ezek tilalma sérti az emberi jogokat. Közölte, a Párbeszéd támogatja küzdelmét és parlamenti vitanapot kezdeményez az eutanáziáról.

Répássy Róbert, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára a magyar kormány nevében együttérzését fejezte ki Karsai Dániellel és közölte, tiszteletben tartja a küzdelmét. Elmondta, a strasbourgi bíróságon a kormány képviselője tájékoztatást adott a magyar alkotmányos rendről; az eljárást figyelemmel kíséri a kormány, megvárja az annak végét.

Szólt arról is, hogy a kormány az alkotmányos szokásoknak megfelelően a választási rendszer meghatározásával kapcsolatos jogszabályokról nem nyilvánít véleményt, az mindig az Országgyűlés, a pártok döntése.

A Momentum határozati javaslatot nyújt be az aktív eutanázia szabályozása érdekében

Bedő Dávid
Bedő Dávid. Fotó: facebook.com/donathannajulia.momentum

Bedő Dávid (Momentum) a gyógyíthatatlan, halálos betegségben szenvedő Karsai Dániel alkotmányjogásznak a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán héten kezdődött pere kapcsán beszélt arról: a jogász harca arról szól, hogy minimalizálják a betegek szenvedését, hogy méltóságban, szenvedés nélkül halhassanak meg, azaz az aktív eutanáziáról.

“Magyar vagyok, szeretek is az lenni, imádom ezt az országot. Ha már itt élnem és halnom kell, hagyják, hogy csináljam”

– ezek Karsai Dániel szavai, aki a strasbourgi Emberi Jogok Bíróságán próbál érvényt szerezni a szabad döntéshez való jogának.

A Momentum hisz a döntés szabadságában, az emberi méltóságban és abban, hogy egy ember rendelkezhet saját sorsáról – jelentette ki.

Bedő Dávid közölte, országgyűlési határozati javaslatot nyújtanak be, amely utat engedne az aktív eutanáziára vonatkozó jogszabályok módosításának. A képviselő felszólalása után a Parlament egyik társalgójába hívta a kormánypárti képviselőket, hogy beszélgessenek Karsai Dániellel, aki a plenáris ülést a karzatról hallgatta.

Répássy Róbert, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára megerősítette, hogy a kormány tagjai mélyen együttéreznek minden szenvedővel, de azt vallják, nincs felesleges élet.Elfogadja, hogy a Momentum szabadságpárti, de a kormány életpárti és az életet védi.

A strasbourgi eljárásban a kormány egyetlen dolgot tehet, bemutatja a magyar jogrendet – mondta. Hozzátette: amennyiben a képviselő úgy érzi, ez az ügy Karsai Dániel harca, akkor a Momentum lépjen egyet hátra.

(MTI)

Fővárosi Közgyűlés: ne változtassanak a jövő évi önkormányzati választási rendszeren!