Karácsony-sziget, avagy ötkarikás játékok a Kiribati Köztársaságban!?

Kiribati
Nemzeti sport Kiribatin

A Nyári Olimpiai Játékok valószínűleg egyre nagyobb válságba fog kerülni, be kell látni fenntarthatatlan négy évente mindig új világvárosban megépíteni minden szükséges sportlétesítményt, infrastruktúrát és szállást.

Hiába lelkendezik a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (IOC, magyarul NOB), hogy ők zöldítenek, valójában maga a műfaj környezet- és társadalom romboló. Nem véletlenül csökkent évtizedről évtizedre a pályázók száma. A londoni létesítmények sikeres utóhasznosítása kivételével minden olimpia után elhagyott sportpályák, olimpiai faluk maradtak a városok nyakán.

A probléma látszólag 2032-ig meg van oldva, hiszen Los Angeles és Brisbane megkapta a rendezés lehetőségét.

Ha a nagy világjárást figyelembe vesszük, akkor 12 év múlva, 2036-ban az olimpia visszatérhet Európába.

Ha a németek komolyan gondolják, akkor Berlinben amolyan “centenáriumi” ötkarikás játékokat rendezhetnének, bár kérdéses a német fővárosban élők támogatása is.

A titkos esélyes és egyben fekete ló Budapest, hiszen a 14 éve kormányzó párt és annak elnöke olimpiát szeretne rendezni. Mindenáron. A Duna Aréna, a Puskás Aréna, az MVM Dome és az atlétikai stadion felépítése után egyértelmű a cél. Sőt, minden bizonnyal az emirátusok rákosrendezői csilliárdos beruházása is a leendő olimpiára készül.

Természetesen ez hétpecsétes titok.

A Fidesznek már az a bravúr is sikerült, hogy volt politikusát bejuttatta a Nemzetközi Olimpiai Bizottságba (IOC, magyarul NOB), ami nem kis mutatvány volt és vélhetőleg nem volt olcsó mulattság.

Horvátország, korábbi köztársasági elnökét Kolinda Grabar-Kitarović asszonyt juttatta be a NOB-ba, ráadásul a volt horvát politikus mindjárt megkapta a 2036-os olimpiára szelektáló bizottság elnöki posztját is. Természetesen a horvátoknak eszük ágában sincs olimpiai rendezésre pályázni.

Legfeljebb Fürjes Balázsnak illik jóban lennie Grabar-Kitarović asszonnyal!

Viszont beszállhat a versenyfutásba Isztambul, ami jelentősen rontaná Budapest esélyeit. Ráadásul, ha a a 2036-os nyári játékok megrendezését Berlin vagy Isztambul nyerné meg, akkor vélhetőleg 2048-ig bezárulnának a(z) (idő)kapuk Budapest előtt.

De visszatérve a zöld és fenntartható olimpia eszményéhez. Talán akkor járna a legjobban a NOB és az összes jelentős világváros is, ha az IOC vásárolna valahol a Csendes-óceánon egy szigetet, ahol fikszen megépítene minden létesítményt, kiszolgáló egységet, szállást és médiaközpontot.

Az ókori olimpia mintájára így a legújabb kori játékok is megpihenhetne, és a világ sportolói négy évente mindig ugyanazon a megbízható és kipróbált helyen mérkőznének meg egymással. Ráadásul a köztes években is számtalan sporteseményt rendezhetnének meg az Olimpia-szigetek.

Bolygónkon egyetlen olyan ország van, amelynek szigetei mind a négy “negyed tekén” (hemisphere) megtalálhatóak. A Kiribati Köztársaságnak van szigete az Egyenlítőtől délre és északra, valamint a dátumvonaltól keletre és nyugatra is.

Az ország nyugati területei 24 órával előrébb jártak a keleti területeknél, ennek következtében a két terület között csak a hét 4 napján volt lehetséges a hivatalos kereskedelem. Ezért a dátumválasztó vonalat 1995-ben egy törvénnyel odébb helyezték…

A Gilbert- és Ellice-szigetek az önrendelkezés jogát 1971-ben kapta meg; 1975-ben elválasztották őket egymástól és belső önkormányzatot kaptak. 1978-ban Ellice-sziget önálló ország lett Tuvalu néven. A Gilbert-szigetek Kiribati néven lett független 1979. július 12-én. 

Miután 1998-ban sportolói részt vettek a Nemzetközösségi Játékokon, Kiribati hozzálátott, hogy tagságot szerezzen a Nemzetközi Olimpiai Bizottságban.

A Kiribati Nemzeti Olimpiai Bizottság 2002-ben alakult meg, a NOB 2003-ban vette fel tagjai közé a prágai NOB-gyűlésen. Ezt követően engedélyezték az országnak a szereplést a 2004-es játékokon. Az ország nevét ezen az olimpián mindhárom hivatalos nyelven – francia, angol és görög – helytelenül ejtették ki.

Száz méteres síkfutásban a férfiaknál Kakianako Nariki, míg a nőknél Kaitinano Mwemweata indult. Meamea Thomas pedig súlylökésben próbálkozott.

2014-ben a Nemzetközösségi Játékokon a súlylökő David Katoatau 105 kg-ban szerzett aranyérmet.

Kiritimati, vagyis a Karácsony-sziget fő időzónája +12, azaz délben Európában már este 8 óra van, míg New Yorkban csak délután kettő…

De nem ez a fő baj. Előrejelzések szerint Kiribati néhány évtized múlva a tengerszint emelkedése nyomán eltűnik.

Ezért az államfő 2012-ben tárgyalásokat kezdett a Fidzsi-szigetekkel, ahol 5000 hold földet kíván vásárolni Vanua Levu szigetén népe számára.

Így tehát a Karácsony-sziget hamarosan az óceán fenekére süllyedhet, mint egykor Atlantisz…

Párizs 2024