Határozzuk meg Wumbrand Franciska teljes genetikai állományát!

Kásler
Kásler Miklós, a Magyarságkutató Intézet főigazgatója a Magyaraságkutató Intézet (MKI) Archeogenetikai Kutatóközpontja legújabb tudományos tevékenységeiről tartott sajtótájékoztatón Budapesten, a Magyaraságkutató Intézetben 2024. április 11-én. Fotó: MTI/Purger Tamás

Ha a dilivonat megindul, nincs kiszállás – énekelhetnénk Demjén Ferenc után szabadon.

A Magyarságkutató Intézet (MKI) és annak Archeogenetikai Kutatóközpontja nem adja fel. Pénzt, időt nem sajnálva rendületlenül haladnak előre. Ők a “történész” CSI már benne vannak a sűrűjében.

A székesfehérvári osszárium feltárása után hétfőn tárták fel Nagycenken a Széchényi Mazóleumban Wurmbrand Franciska kriptáját. Ezt követően a grófnő koponyájából fogmintavétel történt. A DNS-kivonás pedig pénteken kezdődik meg és jövő hét elején fog befejeződni.

A volt miniszter Kásler Miklós, a Magyarságkutató Intézet főigazgatója csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta: az székesfehérvári osszárium feltárása és a vizsgálatok folyamatosan zajlanak. 

Felidézte, a feltárt csontvázak mintáinak mindegyikén megtörtént a genetikai vizsgálat.

Az Árpád-háziak esetében III. Béla férfiakban öröklődő DNS-szakasza ismeretében nagyon könnyen megmondható, hogy valamelyik férfi csontváz Árpád-házi-e, vagy sem – hangsúlyozta a főigazgató.

Ahhoz, hogy a beazonosítás megtörténjen, több módszer is rendelkezésre áll

Az egyik az, hogy egy nagyon közeli hozzátartozótól vesznek mintát összehasonlítás céljából. A közeli genetikai rokonság bizonyítja a személy kilétét.

“A vizsgálatokhoz referenciaszemélyek szükségesek: kilenc referenciaszemély kellene Európából ahhoz, hogy az Árpád-házi, valamint a vegyesházi királyokat is könnyen és nagyon biztosan beazonosíthassuk”

– fűzte hozzá Kásler Miklós.

Van egy másik módszer is, mely révén egy matematikai algoritmussal számolhatók ki a nemzedékek, illetve van egy harmadik lehetőség is, amikor a leányokban öröklődő genetikai anyagot határozzák meg, mivel az első generációban markánsan megjelenik az apai mellett az anyai átörökítőanyag is.

“A munkatársainkkal együtt eljutottunk 23 nemzedék után Wurmbrand Franciskához, aki gróf Széchényi Lajos felesége volt az 1800-as évek elején. Ő a huszonharmadik leányági leszármazottja II. Vak Béla feleségének, Szerbiai Ilonának”

– fogalmazott Kásler Miklós.

Széchényiné Wurmbrand Franciska grófnő (1797-1873) családját megvizsgálva anyai egyenes ágon el lehet jutni az Árpád-házba házasodott Szerbiai Ilonáig (Jolán), aki II. Vak Béla felesége volt. Szerbiai Ilona több gyermeke között található II. Géza, II. László, valamint IV. István király is.

Wurmbrand Francoise
Wurmbrand Francoise 1797-1875

“A mitokondriális öröklődés, valamint a genetika szabályait és törvényeit figyelembe véve Wurmbrand Franciska, II. Géza, II. László, valamint IV. István mitokondriális haplocsoportja megegyezik. Wurmbrand Franciska genetikai vizsgálata ezáltal közelebb viheti a kutatókat a nevezett királyaink beazonosításában”

– hangsúlyozta a főigazgató.

Béla macsói herceg genetikai vizsgálata azzal a reménnyel kecsegtet, hogy IV. Béla számos gyermekének a genetikai meghatározásához további támpontokat lehet nyerni

Korábban a kutatók a Magyar Természettudományi Múzeumból elhozták Béla macsói herceg két vázcsontját, egy combcsontot és egy bordacsontot. A koponyán kívül ezekben a vázcsontokban őrződik meg legjobban a DNS az archeogenetikai munkákhoz.

Béla macsói herceg combcsont- és bordacsont-maradványaiból egy-egy apró darabot fognak kivágni, ebből csontport csinálnak, majd DNS-kivonást végeznek. Ezt követően egy többhetes komplex laboratóriumi munka kezdődik meg, melynek végén teljes genomszekvenálást fognak végezni, vagyis a teljes genomot, a Y-kromoszómát és a mitokondriális DNS-t is meg fogják határozni.

Kovács Bence Gábor, a MKI Archeogenetikai Kutatóközpont tudományos segédmunkatársa erről számolt be március 21-én, de eredmény még semmi.

Remélem a kutatások mellett forog a kamera is, és egy izgalmas nyomozó-kutató “ismeretterjesztő” film lesz a végeredmény.

Forrás: MTI és az élet

KultúrSziget