Háromgólos magyar győzelem Svédország ellen

Füzi-Tóvizi Petra
Füzi-Tóvizi Petra (k), valamint a svéd Linn Blohm (b) és Nina Dano a női kézilabda olimpiai selejtezőtorna 2. fordulójában játszott Svédország - Magyarország mérkőzésen a debreceni Főnix Arénában. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A magyar női kézilabda-válogatott 28-25-re legyőzte Svédországot a debreceni olimpiai selejtezőtorna pénteki, második fordulójában, így csak akkor nem szerez kvótát, ha vasárnap öt vagy több góllal kikap Japántól.

A találkozókra érkező nemzeti csapat buszát a szurkolók zászlókkal, piros-fehér-zöld füsttel, illetve lóháton ülő csikósokkal fogadták. A bemelegítésre pályára lépő játékosokat pedig egész szektort betöltő nemzeti lobogó üdvözölte. A keretből ezúttal a kapus Szemerey Zsófia, a beálló Pásztor Noémi és a balátlövő Juhász Gréta maradt ki.

A selejtezőtornán egyformán győzelemmel rajtoló együttesek összecsapásán már az első másodpercektől hangos szurkolás segítette a magyar csapatot, amely rendkívül összeszedett, tüzes játékkal kezdett. A skandinávok lassan lendültek játékba, így mindössze hét perc elteltével, 4-1-es magyar vezetésnél időt kért szakvezetőjük, Tomas Axnér.

A meccs elején az elmúlt időszakban megszokottól eltérően nem a széleken, hanem a belső posztokon igyekezett befejezni támadásait a magyar válogatott, Klujber Katrin háromszor is betalált, a sérülésből felépült csapatkapitány, Böde-Bíró Blanka pedig ziccert védett. 

Már tíz perc után, 6-2-nél létszámfölényes támadásra váltott átmenetileg a svéd együttes, miközben Kuczora Csenge is szórta a gólokat. Aztán magára talált az északi válogatott, hatperces magyar gól nélküli periódus nyomán egyenlített (7-7). Ekkor újfent megrázta magát a házigazda, sorozatban háromszor is betalált (10-7), sőt az első félidő hajrájában ötgólosra növelte előnyét (15-10), amiből négy megmaradt a szünetig.

A második félidőt emberelőnyben kezdték és egy gólra felzárkóztak az öltözőből nagy harci kedvvel visszatérő a svédek (15-14). Az addigiaknál több volt a hiba ekkortájt a kissé lassabbá vált magyar játékban. Döntetlennél időt kért Golovin Vlagyimir (17-17), a nézőtérről pedig felhangzott a “harcoljatok, harcoljatok” biztatás. 

Nem is hagyta vezetéshez jutni riválisát a magyar válogatott, minden labdáért megharcolt, Böde-Bíró pedig fontos pillanatokban védett – skandálta is nevét a publikum. Negyedórával a dudaszó előtt ismét három találat volt a két csapat között (21-18). 

Az utolsó hat percen belül Johanna Bundsen kritikus pillanatban mutatott be dupla védést a svéd kapuban, majd Klujbert kiállították, de ez sem zökkentette ki Golovin együttesét: hősiesen, taktikusan védekezve, fantasztikus teljesítményt nyújtva győzött és nagy lépést tett Párizs felé. 

női kézilabda-válogatott
A magyar csapat tagjai ünneplik győzelmüket a női kézilabda olimpiai selejtezőtorna 2. fordulójában játszott Svédország – Magyarország mérkőzés végén a debreceni Főnix Arénában. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A svéd válogatott a veresége ellenére is gyakorlatilag zsebben érezheti a kvótát, ehhez csupán annyi kell neki, hogy vasárnap legyőzze a sokkal gyengébb játékerőt képviselő, beugró briteket.

A mérkőzés legjobbja, Kuczora nyolc, míg Klujber hét, Győri-Lukács Viktória hat gólt szerzett, Böde-Bíró 11 lövést hárított. Jenny Carlson hétszer volt eredményes, Johanna Bundsen 12-szer védett. A magyarok kiváló védekezését dicséri, hogy nyolccal több kapura lövésük volt, mint ellenfelüknek.

A két együttes 31. egymás elleni mérkőzésén négy döntetlen és tíz svéd siker mellett 17. alkalommal győztek a magyarok.

Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány

“Nagyon örülünk a győzelemnek, nagyon sokat dolgoztunk azon, hogy a svédek ellen így teljesítsünk, és le tudjunk győzni egy ilyen szintű élcsapatot. Főként mentális munka folyt, hiszen a 2022-es Eb-n és a 2023-as világbajnokságon is jó első félidő után visszaestünk és kikaptunk Svédországtól. Nagyon hálás vagyok a debreceni közönségnek, fantasztikus hangulatot teremtettek, nagy részük volt a sikerben! Ma ünneplünk, holnaptól készülünk Japán ellen, nyerni akarunk vasárnap is, hiszen még nem vagyunk kint az olimpián. “

Kuczora Csenge
Kuczora Csenge. Fotó: MKSZ / Kovács Anikó

Kuczora Csenge, a mérkőzés legjobbja

“Nagyon örülök a sikernek, és annak, hogy a második félidő elején látott hullámvölgy után talpra álltunk és győztünk! Holnaptól a cél, hogy vasárnap legyőzzük Japánt.”

Kézilabda olimpiai selejtező

1. csoport, 2. forduló:

Magyarország – Svédország 28-25 (15-11)
Debrecen, Főnix Aréna, 3679 néző, v.: Kuttler, Merz (németek)
Magyarország: Böde-Bíró, Janurik (kapusok), Albek, Bordás 1, Debreczeni-Klivinyi 2, Faluvégi, Füzi-Tóvizi, Győri-Lukács 6, Kácsor, Klujber 7 (2), Kuczora 8 (1), Márton, Papp, Simon 1, Szöllősi-Schatzl 2, Vámos 1.
Svédország: Bundsen, Eriksson (kapusok), Axnér 1, Blohm 4, Dano 1, Hagman 4 (3), Hansson 1, Hvenfelt 1, Karlsson 7, Johansson, Koppang, Lindkvist 1, Lundström, Roberts, Strömberg 1, Thorlacius Thorleifsdottir 4.

Forrás: MKSZ / MTI

Papírforma-siker a britek elleni nyitányon Debrecenben