Galló Vilmos bohócnak nevezte a jégkorong-válogatott szövetségi kapitányát

Galló VIlmos
Galló Vilmos (j) és Molnár Zsombor, a román válogatott játékosa a bolzanói divízió I/A jégkorong-világbajnokság csoportkörének harmadik fordulójában játszott Magyarország - Románia mérkőzésen a Sparkasse Arénában. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Ötvenegy másodperccel a vége előtt kapott góllal a magyar jégkorong-válogatott 2-1-es vereséget szenvedett szerdán az esélytelenebbnek tartott román csapattól a bolzanói divízió I/A-világbajnokság harmadik fordulójában.

Az reggel derült ki, hogy kedden a Koreai Köztársaság elleni mérkőzésen végleges kiállítást kapó Sofron István nem játszhat – feleségével és kislányával nézte a lelátótól a meccset -, így Don MacAdam szövetségi kapitány kénytelen volt átalakítani a támadósorokat, de úgy döntött, hogy még a védőpárokat is módosítja. Az viszont nem változott, hogy a tornán eddig remeklő Bálizs Bence kezdett a kapuban.

A magyarok a maximális hat ponttal érkeztek a kora délutáni összecsapásra, míg a 17 erdélyi magyarral felálló román alakulat eddig mindkét meccsét 6-1-re bukta el.

Az előzetes várakozásoknak megfelelően magyar támadásokkal indult a meccs, Tőke Zoltán több alkalommal is jól védett, majd kiegyenlített játék folyt a pályán, de már román helyzetek is adódtak. Terbócs István kiállítása alatt Bálizs a gólvonalon mentett lábbal, majd a kapuvas is kisegítette Jevgenyij Szkacskov lövésénél. Kiegészülve Stipsicz Bence és Hári János megugrása maradt ki.

A második harmadot a korábbinál sokkal agresszívebben kezdte a MacAdam-csapat, jutalma előbb egy emberelőny lett, Szkacskov ült ki. A fórban két nagy védése volt Tőkének, majd azonos létszámban még egy. A fokozódó iramot Sándor Székely Ottó sem bírta, őt is kiállították gáncsolásért, ám továbbra sem esett gól. Közvetlenül a szünet előtt Szkacskov-Albert Zagidullin-Roberto Gliga akció végén majdnem örülhetett a román tábor.

A harmadik felvonás elején Németh Kristóf közeli próbálkozását a gólvonalon marta el Tőke visszavetődve, ez volt a találkozó legnagyobb helyzete és a legnagyobb védése. Támadásban maradtak a magyarok, rengeteg időt töltöttek a román zónában, ám hősiesen védekezett a rivális. A közönség űzte a kedvenceket, ám az 50. percben megtört a jég: Mihály Ákos a támadó harmadban rosszul tette vissza a pakkot, ebből megindultak a románok, Péter Balázs pedig kilőtte a jobb felső sarkot.

Eszeveszett rohamokba kezdett a magyar válogatott, és 4 perc 20 másodperc a vége előtt Hadobás Zétény lövésébe Hári János nyúlt bele a levegőben, így a korong védhetetlenül vágódott Tőke kapujába. Azonban mégsem lett hosszabbítás, mert Sándor Székely megiramodott, jobb szélről lekorcsolyázta Hárit – aki amúgy csatár és nem védő -, elfektette Bálizst és 51 másodperccel a lefújás előtt beütötte a győztes gólt. 

Hári János
Hári János (b) és Stipsicz Bence (k) gólöröme a bolzanói divízió I/A jégkorong-világbajnokság csoportkörének harmadik fordulójában játszott Magyarország – Románia mérkőzésen a Sparkasse Arénában. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A végén lehozott kapus mellett Nilsson Henrik veszélyes lövését védte Tőke, aki 31 védéssel járult hozzá a sikerhez.

Hadobás: mi irányítottunk, de sajnos, ilyen a hoki

“Az első két harmadban nem ütöttünk gólt. A szünetben próbáltuk megnyugtatni magunkat, mert frusztráltak voltunk. Aztán a vezetésük után még inkább rákapcsoltunk, és egyenlítettünk. Ekkor azt hittem, meglesz a győzelem is. De sajnos, ilyen a hoki, a végén eljöttek, és beütötték a győztes góljukat”- mondta az MTI-nek Hadobás Zétény.

Védőtársa, Garát Zsombor szerint meg kell vizsgálni, miért maradtak ki a helyzeteik.

“Tudtuk, hogy nagy meccs lesz, de sokkal hatékonyabban kellett volna játszanunk. Sem az első, sem a második harmadban nem tudtunk betalálni, és a végén is egy belenyúlós gólunk lett. Magunkkal kell foglalkoznunk. Most lesz egy pihenő nap, és sokkal jobban kell összpontosítanunk a hátralévő két meccsen” – fogalmazott.

A 17 védéssel záró Bálizs Bence úgy vélte, akkor teszi a legjobban a dolgát a válogatott, ha minél előbb elfelejti ezt a vereséget, és a hátralévő két összecsapásra összpontosít.

“Ez az egyhetes torna olyan, mint a rájátszás. Az első két meccset megnyertük, a mait sajnos elbuktuk, de nincs vége semminek, van még két meccsünk, amin lehet javítani” – mondta a kapus.

Kollegája, a 31 magyar lövést megfogó, köztük több bravúrt bemutató Tőke Zoltán kiemelte: az első két bolzanói mérkőzésen azért sem játszhattak jobban, mert nem volt felkészülési meccsük, és a tornán egyből két erős ellenféllel találkoztak.

“Mostanra azért jobban összeálltunk, keményen védekeztünk, és én is hozzá tudtam tenni a magamét” – mondta az MTI-nek a Brassóval idén Erste Liga-bajnok kapus.

Tőke Zoltán
Tőke Zoltán, a román válogatott kapusa (k) a bolzanói divízió I/A jégkorong-világbajnokság csoportkörének harmadik fordulójában játszott Magyarország – Románia mérkőzésen a Sparkasse Arénában. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Galló Vilmosnak a szövetségi kapitányra tett nyilatkozata profi sportemberhez méltatlan volt a Magyar Jégkorong Szövetség (MJSZ) szerint

Az MJSZ szerdán este közleményben reagált Galló megjegyzésére, illetve több más játékosnak a csapat háza táján uralkodó rossz hangulatra vonatkozó nyilatkozatára.

“A magyar jégkorongcsalád valamennyi tagja csalódott a szerdai vereség miatt. Galló Vilmos nyilatkozata profi sportemberhez méltatlan volt. Bármi is történt a szerdai mérkőzés előtt az öltözőben, az a válogatott belügye. Az edzői stábnak és a játékosoknak közösen kell megtalálniuk az utat, ami kivezet abból a frusztrációból, amit ez a vereség okozott. A szakmai stáb és a válogatott tagjai közösen dolgoznak azon, hogy a feszültségeken túllépve a hátralévő két mérkőzésen ugyanúgy a rá jellemző szívvel és akarattal játsszon a magyar csapat” – áll az MJSZ közleményében.

A lefújást követően Galló Vilmos a vb-t közvetítő Sport TV-nek adott interjújában bohócnak nevezte Don MacAdam szövetségi kapitányt, illetve bírálta őt, amiért szerinte nem megfelelő támadósorban játszatja és az emberelőnyös ötösből is kihagyta.

Rajta kívül többen is a csapat háza táján uralkodó rossz hangulatra, a nem megfelelő mentalitásra, szakmai döntésekre és pedagógia érzékre panaszkodtak már a találkozó előtt is, pedig az első két fordulóban a győzelmek nem maradtak el. A torna előtt több rutinos játékos – köztük az egyik legjobb hazai hokisnak tartott Bartalis István – mondta le a válogatottságot.

MacAdam egyben az MJSZ szakmai igazgatója is. Tavaly úgy vette át a szövetségi kapitányi posztot, hogy elődje, Kevin Constantine családi okok miatt lemondott, a kiszemelt utódok közül pedig senkivel sem sikerült megállapodni.

A 73 éves kanadai szakvezető első, igazi tétre menő tornája magyar szövetségi kapitányként a februári, budapesti olimpiai selejtező volt, amelyen a csapat a pályán nem harcolta ki a továbbjutást, mert kikapott Japántól. Azonban a fehéroroszok utólagos kizárása miatt a magyarok a nyár végén mégis folytathatják az ötkarikás kvalifikációs sorozatot Pozsonyban.

A most 17 erdélyi magyarral felálló együttes tétmérkőzésen legutóbb több mint 27 éve, 1997. március 28-án, az észtországi C csoportos vb-n tudta legyőzni a magyarokat, akkor 2-0 lett, míg barátságos találkozón 2011. december 16-án Csíkszeredában 4-1-re.

Jégkorong divízió I/A-világbajnokság

3. forduló: 

Románia – Magyarország 2-1 (0-0, 0-0, 2-1)
Gól:
 Péter (50.), Sándor Székely (60.), illetve Hári (56.)

A magyarok pénteken a házigazda olasz, a szombati záráson pedig a szlovén válogatottal találkoznak. Az első két helyezett jut fel a 16 csapatos világelitbe, az utolsó kiesik a divízió I/B-be.

Forrás: MJSZ / MTI

Remek játékkal négygólos győzelem Dél-Korea ellen