Galambos Péter negyedik helyével zártak a magyarok az evezős Európa-bajnokságon

Galambos Péter
Galambos Péter. Fotó: MESZ / Szlovák Bence

A kétszeres Európa-bajnok Galambos Péter könnyűsúlyú egyárban szerzett negyedik helyével zárták a magyarok a szegedi evezős Európa-bajnokságot. 

Az MTK 37 éves sportolója a négyes pályán kapott helyet az A döntőben a belga és a francia versenyző között. A rajtot utóbbi, illetve az egyes pályán evező olasz kapta el a legjobban, Galambos pedig 500 méternél negyedik volt. Ezt a pozícióját végig tartotta, majd a táv utolsó negyedében nagy hajrába kezdett, de végül nem tudta behozni a harmadik helyre visszacsúszó francia Baptiste Savaete-et, így a negyedik helyen zárt. Galambos a futam után elárulta, hogy felesége már a szülőszobán van, és azzal a tudattal ült be a hajóba, hogy a döntő után azonnal indul a kórházba. 

“Ilyen helyzet előtt még nem álltam, elég feszkós és izgalmas volt, de igyekeztem félretenni ezeket a gondolatokat. Talán többnyire sikerült is és oda tudtam koncentrálni a versenyre. Nagyon szerettem volna egy érmet elcsípni itt a végén, mindent beleadtam, és talán egy picivel hamarabb is indulthattam volna, de a pálya közepén nem ment úgy, ahogy kellett volna, amit egy kicsit sajnálok” – nyilatkozott az MTI-nek Galambos Péter, majd hozzátette, hazudna, ha azt mondaná, hogy száz százalékig a versenyre tudott koncentrálni, mivel a család végig ott motoszkált a fejében. 

“Lehet, hogy jobb lett volna egy szászázalékos ide koncentráltság, de nem hiszem, hogy ezen múlott, mert ami bennem volt, azt ki tudtam adni. Nagyjából elégedett vagyok, de egy picike csalódottság azért van bennem.” 

A versenyszámot az olasz Niels Torre nyerte, mögötte a belga Marlon Colpaert ért célba másodikként.

Nem szereztek kvótát a magyar egységek

Pétervári-Molnár Bendegúz, a Budapest Evezős Egyesület versenyzője jól kapta el a rajtot, és bár az ötödik helyen lapátolt, nagyjából a táv első negyedéig együtt haladt a mezőny, így a magyar evezős mindössze két-három méteres lemaradásban volt a még kvótát érő harmadik helytől. Ezt követően azonban fokozatosan leszakadt és a hajrában már nem volt esélye beleszólni a párizsi helyekért folyó küzdelembe, végül ötödikként ért célba. 

A párizsi részvételi jogot a szerb, a bolgár és a belga versenyző szerezte meg.

A férfi egypárevezősök után a női könnyűsúlyú kétpár döntőjére került sor, amelyben a Szili Dorina, Bene Dorottyaösszeállítású magyar egység volt érdekelt. A páros a rajt után a harmadik helyen haladt a lengyel és az osztrák kettős mögött, de 1500 méterig eléje került a dán páros, majd a hajrában a portugál is. Így a magyarok Pétervári-Molnárhoz hasonlóan az ötödik helyen zárták a viadalt.   

Szili és Bence
Az ötödik helyezett Szili Dorina és Bene Dorottya a női könnyűsúlyú kétpárevezősök döntője után az evezős Európa-Bajnoksággal egyidőben rendezett európai olimpiai kvalifikációs regattán Szegeden. Fotó: MTI/Kovács Tamás

Ebben a versenyszámban az első két hely ért kvótát, a lengyel és az osztrák páros biztosította helyét a nyári játékokon.    

Női kétpárban a Preil Vivien, Zsiros Janka páros a nyolcadik, a férfi négyeseknél a Kerekes Krisztián, Csizmadia Ádám, Szentpáli Gergő, Szentpáli Balázs egység a kilencedik, a ketteseknél a Juhász Adrián, Simon Béla duó 14., míg az egypárevezősöknél Bácskai Máté a 17. helyen zárt. 

Szombaton a könnyűsúlyú ketteseknél a Szabó Bence, Furkó Kálmán páros második volt, ezzel megszerezte a magyarok első – és mint később kiderült, egyetlen – érmét, míg szintén könnyűsúlyban, a női kétpárban Csepel Zsófia és Fehérvári Eszter, valamint a férfiaknál Kertész Keve és Szigeti Ferenc a hetedik helyen végzett. A négypárevezősöknél a Gerei Tamás, Koncsik Dominik, Ács Kristóf, Ujhelyi Mihály kvartett tizedik lett.

A párizsi részvétel kiharcolására még a május 19. és 21. között Luzernben sorra kerülő végső kvalifikációs versenyen nyílik lehetőség.

Forrás: MESZ / MTI