Ezüstérmet szerzett a Szabó Bence, Furkó Kálmán férfi kormányos nélküli kettes, majd bejelentették visszavonulásukat

Szabó és Furkó
Szabó Bence (b) és Furkó Kálmán (j) a férfi könnyűsúlyú kormányos nélküli kettesek előfutamában az evezős Európa-bajnokságon Szegeden. Fotó: MTI/Kovács Tamás

Bejelentette a nemzetközi szerepléstől való visszavonulását Szabó Bence és Furkó Kálmán, miután szombaton a szegedi evezős Európa-bajnokságon ezüstérmet nyertek a férfi könnyűsúlyú kormányos nélküli kettesek versenyszámában.

A már rutinosnak számító magyar páros rajtja jól sikerült, de 500 méter után már az osztrákok vezettek és előnyüket folyamatosan növelték. A Szabó, Furkó kettős a moldáv egységet meg tudta előzni, de az aranyérem megszerzésére nem volt esélye.

Ez a magyar küldöttség első érme a szegedi kontinensbajnokságon

Az Eb szombati napján először a férfi egypárevezősök ültek hajóba, és mivel Bácskai Máté a futamában harmadik helyen csapott célba, így vasárnap a C döntőben a 13-18. helyért küzdhet tovább.

Az egyetemi nyolcasok versenyében az Óbudai Egyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Budapesti Corvinus Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a Semmelweis Egyetem, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem, a Széchenyi István Egyetem és az Eötvös Loránd Tudományegyetem evezősei mérték össze tudásukat 500 méteren, és a BME csapata bizonyult a legjobbnak.

A kvalifikációs regatta A döntőire vasárnap kerül sor, a magyarok közül Pétervári-Molnár Bendegúz a férfi egypárevezősöknél küzdhet a párizsi kvótáért.

A könnyűsúlyú egypárevezősök A döntőjében a kétszeres Európa-bajnok Galambos Péter lesz az utolsó magyar versenyző, aki éremért küzdhet.

“Tudunk örülni ennek az ezüstéremnek, mégpedig amiatt a környezet és hangulat miatt, ami most körülvesz minket. Mikor elkezdtünk evezni, akkor azért még nem gondoltunk volna arra, hogy egy ilyen verseny lehet a nemzetközi pályafutásunkban az utolsó. Hazai közönség előtt egy olyan Európa-bajnokság, ahol tényleg Európa legjobbjai vannak jelen és annak ellenére, hogy nem tudtunk nyerni, egy ezüstérmet azért csak sikerült bezsebelni és mindent, ami bennünk volt, azt ki tudtuk adni. Ezt az ezüstérmet szerettük volna a közönségnek, a családunknak és elsősorban magunk miatt megnyerni” – mondta Furkó Kálmán, majd hozzátette, hogy a pénteki pályaválasztó futamban meglepték őket az osztrákok, és a döntőben sem tudtak ellenük megoldást találni. 

“Nekünk bevált az, hogy egy picit gyengébb kezdéssel indulunk, és a végén tudunk mindig a mezőny elejére felzárkózni, most viszont olyan távolságban voltak az osztrákok, hogy erre nem volt lehetőségünk” – hangsúlyozta a döntő után a 26 éves Furkó, majd csapattársa, Szabó Bence hozzátette, hogy meglepte őket a moldáv páros, amely nagyon sokáig – nagyjából 1300 méterig – rájuk tudott tapadni, de egyáltalán nem pánikoltak és a táv második felében sikerült megelőzniük a moldáv hajót. 

Utoljára versenyzett együtt tehát nemzetközi porondon a 2021-ben és 2022-ben Európa-bajnok, valamint 2022-ben és 2023-ban világbajnoki ezüstérmes könnyűsúlyú kettes egység, ezt pedig a döntőjük után jelentették be a mix zónában, még az eredményhirdetés előtt. A magyar páros ugyanakkor kiemelte, ezt a döntést már hónapokkal ezelőtt meghozták, de hazai szinten még szívesen versenyeznének. 

 Furkó Kálmán az MTI-nek azt is elárulta, hogy már az élsport mellett elkezdett részmunkaidőben testnevelő tanárként dolgozni, de edzői ambíciói is vannak, így a későbbiekben sem akar eltávolodni a sportágtól. Szabó Bence szerint visszavonulásuk egyik indoka, hogy a párizsi olimpián szerepelnek utoljára a könnyűsúlyú versenyszámok és csapattársával ellentétben ő nem szeretne edzőként tevékenykedni.

négypárevezős
A négypárevezősök B döntőjében a Gerei Tamás, Koncsik Dominik, Ács Kristóf, Ujhelyi Mihály kvartett negyedik lett, ezzel tizedikként zárta a kontinensviadalt. Fotó: MTI/Kovács Tamás

Gadányi Zoltána megnyerte a B döntőt, ezzel hetedik helyen zárt

A B döntőkben magyar részről Gadányi állt rajthoz, és magabiztos rajt-cél győzelmet aratott (8:15.39 p), ezzel megelőzve svéd, finn és lett ellenfelét. 

“Most már az edzőmmel, Polivka Dórával úgy érzem, kezdünk megvilágosodni, hogy mi is történt és min tudunk majd változtatni. A futamgyőzelmet mindenképpen szerettem volna megcsinálni, és emellett az volt a feladat, hogy egy jó, egyenletes pályát tudjak végig jönni, és próbáljam megtartani azt a tempót, amit előzetesen kitűztünk. Ez sokkal jobban sikerült, mint az elmúlt két napban” – mondta az MTI-nek a futam után Gadányi Zoltána, majd edzője hozzátette, büszke tanítványára, mert sikerült túltennie magát a pénteki futamon. 

Polivka Dóra azt is kiemelte, jól sikerült a felkészülés, éppen ezért nem bizonytalanodott el ettől a versenytől, de három hét múlva jobban el kell majd találniuk a finomhangolást és akkor Gadányi talán Luzernben megszerezheti az olimpiai indulási jogot. 

A paraevezősöknél Pető Zsolt a pénteki pályaosztó futamhoz hasonlóan a spanyol Javier García Martínez mögött másodikként ért célba. Ebben a számban mindössze egy kvótát osztottak Szegeden, ezt pedig a spanyol futamgyőztes szerezte meg, így Pető – Gadányihoz hasonlóan – a luzerni világkvalifikációs regattán próbálkozhat még májusban.

“Az utolsó 200 méteren hallani azt, ahogyan szurkoltak a lelátóról, fantasztikus érzés volt, és már ezért megérte felkészülni, majd eljönni a kvalifikációra. Sajnos az eredmény papírforma szerint alakult, de annak azért örülök, hogy legalább a második helyet megcsináltam, mert három ellenfelemből kettő teljesen új volt, nem ismertem őket” – értékelt Pető Zsolt. 

Galcsó Vencel, Szőllősi Balázs összeállítású könnyűsúlyú kétpárnak nem rendeztek B döntőt, így szintén a hetedik helyen zárt.

(MTI)

Pétervári-Molnár vasárnap a kvótáért evezhet