Fábián László: nagy lökés jelent a női 3X3-as válogatott sikere a magyar jégkorongnak

Fábián
Fotó: MOB-Média / Szalmás Péter

Fábián László, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) főtitkára, csapatvezető szerint nagy lökést ad a magyar jégkorongsportnak, hogy a 3×3-as lány válogatott aranyérmet szerzett a kangvoni ifjúsági téli olimpián (YOG).

A YOG csütörtökön (ma) ér véget, a záróünnepségen Ekker Léna műkorcsolyázó viszi a magyar zászlót

“A legfontosabb, hogy harminchárom fiatal magyar sportoló megtapasztalta az olimpiai hangulatot, hogy nemcsak a saját sportága legjobbjait látta versenyezni, hanem szurkolhatott a magyar csapat összes tagjának, megérezhette, milyen ennyi különböző sportolóval együtt versenyezni” – idézte csütörtökön a MOB honlapja Fábián Lászlót

“Ugyanakkor ezen a szinten már szakmai értékelésre is szükség van. Örömmel láttam, hogy a fiatalok közül mindenki átérezte ennek a versenynek a fontosságát, és megpróbálta kihozni magából a maximumot – több-kevesebb sikerrel.”

A magyar küldöttség a 3×3-as lány jégkorong-válogatott aranyérmével és a rövidpályás gyorskorcsolyázó Major Dominik bronzérmével két dobogós helyezést ért el Kangvonban.

“A magyar jégkorongnak nagy lökést jelent, hogy ilyen szépen szerepeltek a fiataljaink, akik egyébként kimagaslottak a mezőnyből, már-már az volt az ember érzése, hogy a nagypályán lenne a helyük. Ott talán nem termett volna ennyi babér nekik, de hogy érdekes meccseket játszottak volna, az biztos. A szövetséget dicséri, hogy a női szakág utánpótlás és felnőtt szinten is ilyen szépen szerepel. A lányokat pedig azért illeti dicséret, mert minden ellenféllel szemben alázatosan, akarattal küzdöttek, egyetlen meccset sem vettek félvállról, tudatosan haladtak a céljuk felé” – mondta a csapatvezető, aki Major Dominik teljesítményét is kiemelkedőre értékelte. 

“Ugyanakkor a vezetőedzőhöz hasonlóan nekem is maradt némi hiányérzetem, mert ebben a csapatban szerintem több volt, és úgy láttam, a versenyzők maguk is úgy gondolják, hogy a magyar short track csapat ennél jobb. Remélhetőleg a következő versenyeken meg is tudja mutatni” – fogalmazott Fábián László.

A főtitkár kitért a többi sportoló szereplésére is, kiemelve, hogy mindenki törekedett a maximumra, mint mondta, “ebből kell táplálkozni”.

A sportvezető szerint a szervezőbizottság “csillagos ötöst” érdemel, a létesítményekkel és a lebonyolítással kapcsolatban minden rendben volt.

A sportember 1988-ban alig több mint háromszáz kilométerre Kangvontól, Szöulban szerezte olimpiai bajnoki címét öttusa csapatban.

“Nyolcvannyolcban nem gondoltam, hogy valaha még visszatérek ebbe az országba, aztán úgy alakult, hogy 2018-ban volt szerencsém eljutni ide a téli olimpiára, most pedig az ifjúságira. Miközben idefelé jött a buszunk a szöuli reptérről, a helyszíneket felismerve elkapott a nosztalgia, és azt tapasztaltam, hogy a koreai emberek kedvessége változatlan az elmúlt negyvenvalahány évben” – árulta el Fábián László.

Forrás: MOB

Aranyérmes a 3×3-as lány hokiválogatott