Európai védelmet a magyar gyermekeknek!

Orosz Anna
Orosz Anna. Fotó: Malatinszky Dávid

A Holnap Magyarországa Konferenciák sorozatának áprilisi eseményén elismert szakemberekkel, civil aktivistákkal arra keresték a választ: hogyan lehet javítani hazánk gyermekvédelmi rendszerén önkormányzati, országos és európai szinten.

A konferenciát Donáth Anna nyitotta meg, a házigazda Orosz Anna volt

Felszólalt Szilvási Léna gyermekvédelmi szakember, Dr. Kegye Adél gyermekvédelmi ügyvéd, Pető Attila gyermekvédelmi aktivista, Mátyók Fanni gyermekjogi szakértő, valamint Turgonyi Dániel, Óbuda gyermekvédelmi programokkal foglalkozó alpolgármestere.

A Momentum Mozgalom összeállította gyermekvédelmi javaslatát, mert jelenleg a magát gyermekbarátnak hazudó kormány gyermekvédelmi intézményeiben a gyerekek kiszolgáltatottabbak, mint bárhol.

A család a kormánynak csak addig fontos, amíg ki lehet rakni a kirakatba

A gyermekvédelmi rendszer gyakorlatilag nem működik, mert a kormány döntése alapján egyre kevesebb pénz és szakember van a gyermekek védelmére.

Minél hamarabb olyan szabályokat kell bevezetnünk, és egy olyan gyermekvédelmi rendszert létrehozunk, amiben a gyermekek méltó körülmények között nőhetnek fel, valamint minőségi, életre felkészítő oktatást kaphatnak, és mindig biztosítva van számukra valaki, akihez bizalommal fordulhatnak.

szakértők
Fotó: Malatinszky Dávid

A Momentum hisz abban, hogy mindenkinek jár az egészséges és boldog gyermekkor. Ezért nemcsak egy részletes gyermekvédelmi javaslatcsomagot állítottak össze szakemberek segítségével, hanem uniós szinten is kezdeményezik egy Európai Gyermekvédelmi Hatóság felállítását.

A gyermekvédelmi statisztikák szerint évente 20 ezer gyerek válik valamilyen – lelki, fizikai, szexuális – bántalmazás áldozatává

A helyzet azonban még ennél is rosszabb, ha belevesszük az eltitkolt eseteket is. Mindössze 1500–2000 büntetőeljárást indítottak ebben a témában az elmúlt évtizedben annak ellenére, hogy a veszélyeztetett gyermekek száma körülbelül 140 ezer. A jelenlegi kormány folyamatos átszervezésekkel, központosításokkal és propaganda-hadjáratokkal próbált a tünetekre válaszokat adni. De tudjuk, olyan még nem volt, hogy ez bárhol is javulást hozott volna: az oktatásban, az egészségügyben is folyamatosan romlanak az állapotok, ahol szintén ezekkel a módszerekkel próbálkoztak.

A gyermekvédelemben sincs ez másként, egyre kevesebb pénz és szakember

A gyermekkor nem lehet traumatizáló élmény a magyar gyermekek számára a kormány spórolása miatt. 2010 óta azonban a családokra/gyermekekre jutó szociális védelem társadalmi juttatásai a GDP arányában jelentősen csökkentek. Nincs elég szakember sem a gyermekvédelmi intézményekben, sem az iskolákban, ami azt eredményezi, hogy egy-egy esetre nem jut kellő figyelem és így a beavatkozás késik, ami súlyos következményekkel is járhat. A mulasztások pedig gyakran következmények nélkül maradnak. A bicskeihez hasonló botrányok és problémák kialakulásának melegágya, hogy jelenleg nincs olyan szervezet, aminek megfelelő jogköre lenne etikai vizsgálatot lefolytatni és szankcionálni, bizonyos esetekben pedig maga a törvényi büntetés is meglepően enyhe.

Momentum: választ várunk a kegyelmi ügyben | Médiabirodalom